• Mononews TV

    ΕΛΠΕ: 80-100 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος για την οικονομία από το νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη – mononewsTV

    • NewsRoom

    Το μεγαλύτερο φωτοβολταΐκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη τίθεται σε λειτουργία στην Κοζάνη, εξασφαλίζοντας σειρά σημαντικών ωφελημάτων για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

    Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 μεγαβάτ των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην Κοζάνη που εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το έργο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης:

    – θα παράγει ετησίως 350 γιγαβατώρες καθαρής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών,

    – εξασφαλίζει έσοδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους καταναλωτές της περιοχής, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο,

    – περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους,

    – μειώνει το ενεργειακό κόστος της χώρας καθώς η τιμή στην οποία θα πωλείται η ενέργεια στο σύστημα θα είναι σταθερή στα 57,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.

    Το συνολικό όφελος από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως. «Είναι όφελος που θα δούμε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ