• Ενέργεια

    ΕΛΠΕ: 80-100 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος για την εθνική οικονομία από το νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

    • NewsRoom
    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης


    Το μεγαλύτερο φωτοβολταΐκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη τίθεται σε λειτουργία στην Κοζάνη, εξασφαλίζοντας σειρά σημαντικών ωφελημάτων για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

    Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 μεγαβάτ των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην Κοζάνη που εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το έργο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης:

    – θα παράγει ετησίως 350 γιγαβατώρες καθαρής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών,

    – εξασφαλίζει έσοδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους καταναλωτές της περιοχής, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο,

    – περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους,

    – μειώνει το ενεργειακό κόστος της χώρας καθώς η τιμή στην οποία θα πωλείται η ενέργεια στο σύστημα θα είναι σταθερή στα 57,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.

    Το συνολικό όφελος από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως. «Είναι όφελος που θα δούμε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

    Η επένδυση στο φωτοβολταϊκό έφθασε στα 130 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο της εθνικής προστιθέμενης αξίας στο 35%, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 350 θέσεις εργασίας. «Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είμαστε μέρος της λύσης, πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε και να αλλάξουμε, αν αρνηθούμε την αλλαγή το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

    Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, χαρακτήρισε το έργο μοναδικό για τα δεδομένα της χώρας μας. «Υλοποιούμε με προσήλωση τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα τη βασική μας δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.

    Ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του στόχου του ομίλου για τις ανανεώσιμες πηγές στο 1 γιγαβάτ το 2026 (από 600 μεγαβάτ) και 2 γιγαβάτ ως το 2030 σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση ενέργειας.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών θα φθάσουν σε 7 δισ. ευρώ.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι 4-5 φορές φθηνότερη σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. «Το θνησιγενές μοντέλο που βασιζόταν στο λιγνίτη μεταμορφώνεται σε νέο μοντέλο που δημιουργεί νέες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», τόνισε ο υπουργός.

    Διαβάστε επίσης:

    Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Ισόρροπη ανάπτυξη με έμφαση στην κοινωνία, τους επενδυτές και την επάρκεια

     



    ΣΧΟΛΙΑ