• LIFE&STYLE

    Βιώματα και εμπειρίες μπορούν να κληρονομηθούν-Oι επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό

    • NewsRoom


    H Επιγενετική είναι η μελέτη των κληρονομικών αλλαγών στη γονιδιακή έκφραση… αλλαγές που κληρονομούνται, αλλά δεν είναι εγγενής στο DNA μας. Για παράδειγμα, οι εμπειρίες της ζωής, δεν κωδικοποιούνται άμεσα στο ανθρώπινο DNA, μπορεί πραγματικά να μεταφερθούν όμως στα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί, που έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα, μπορεί να μεταδώσουν κάποια χαρακτηριστικά στις επόμενες γενιές.

    Το ερώτημα, βέβαια, είναι πως αυτές οι γενετικές “μνήμες” μετακυλίονται;

    Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) προσπάθησε να απαντήσει, όταν επιδίωξε να ανακαλύψει τον ακριβή μηχανισμό, που καθιστά δυνατή και ενεργοποιεί τη μεταβίβαση των περιβαλλοντικών επιρροών ή την απενεργοποιεί.

    Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, με επικεφαλής τον Δρ Oded Rechavi μαζί με τον οποίο συμμετείχε στην έρευνα και μια ομάδα από το Τμήμα TAU των Βιοεπιστημών του Sagol School of Neuroscience.

    heritable-RNAi-responses

    Σύμφωνα με τη μελέτη τους, οι επιγενετικές απαντήσεις, που κληρονομούνται ακολουθούν μια ενεργή διαδικασία, δεδομένου ότι μετακυλίονται από γενιά σε γενιά.

    «Έρευνες που κάναμε στο παρελθόν μας έδειξαν ότι τα σκουλήκια κληρονόμησαν μικρά RNAs μετά από την πείνα και τις ιογενείς λοιμώξεις των γονιών τους. Αυτά τα μικρά RNAs βοήθησαν στην προετοιμασία των απογόνων τους για παρόμοιες δυσκολίες”, είπε ο Δρ Rechavi. Στην προσπαθειά του να εξηγήσει την έρευνα, δήλωσε «Εντοπίσαμε επίσης ένα μηχανισμό, που ενισχύει την κληρονομικότητα μικρών RNAs από γενιά σε γενιά. Βρήκαμε ότι τα ένζυμα που ονομάζονται RdRPs, που απαιτούνται για την εκ νέου δημιουργία νέων μικρών RNAs διαθέτουν την απάντηση και την διοχετεύουν στις επόμενες γενιές. “

    Από αυτό, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ότι τα συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία ονόμασαν Τροποποιημένα Διαγενεαλογικά Επιγενετικά Kinetics (MOTEK), εμπλέκονται επίσης στην ενεργοποίηση της επιγενετικές μετάδοσης. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση βασίζονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της ανάδρασης των RNAs (που κληρονομούνται) και τα γονίδια MOTEK, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή και τη μετάδοση του RNA μέσα από κάθε γενεά.

    Η παρούσα μελέτη διεξήχθη σε σκουλήκια, αλλά η κατανόηση των βασικών αρχών πίσω από τη διαδικασία μετάδοσης της επιγενετικής πληροφορίες προσφέρεται τελικά, για μια πιο ολοκληρωμένη θεωρία της κληρονομικότητας, ειδικά για τους ανθρώπους.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ine-omorfes-sexy-ke-sikonoun-antrika-vari/47753

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/ekplixi-apo-to-business-insider-protini-tin-akropoli-ochi-mono-gia-ta-archea-tis-alla/47752



    ΣΧΟΛΙΑ