• LIFE&STYLE

    Τρομακτικές κούκλες-παιδιά κάνουν θραύση στην Ταϊλάνδη


    Μία ασυνήθιστη μόδα κάνει θραύση τους τελευταίους μήνες στην Ταϊλάνδη: όλο και περισσότεροι αγοράζουν πλαστικές κούκλες look thep, όπως ονομάζονται, που αν και μοιάζουν κάπως τρομακτικές, υποτίθεται ότι φέρνουν καλή τύχη.

    Οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν ότι οι κούκλες look thep, οι οποίες είναι στο μέγεθος μικρών παιδιών, κρατούν μέσα τους το πνεύμα νεκρών παιδιών, που καλούνται να «ζήσουν» στην κούκλα μέσω μίας αποκρυφιστικής τελετής, και φέρνουν καλή τύχη, πλούτη, ευλογία και προστασία από καθετί κακό – άλλωστε, «look thep» σημαίνει «παιδί-άγγελος».

    look2

    Όμως ακριβώς επειδή υποτίθεται ότι μέσα σε αυτές τις κούκλες υπάρχει το πνεύμα ενός παιδιού, οι ιδιοκτήτες τους συμπεριφέρονται σαν να είναι πραγματικά παιδιά: τις αγκαλιάζουν, τις φροντίζουν και τις παίρνουν παντού μαζί τους. Μάλιστα, πρόσφατα η αεροπορική εταιρεία Thai Smile ανακοίνωσε ότι, μετά από σχετικές διαμαρτυρίες επιβατών, στο εξής θα προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να αγοράσουν ξεχωριστό αεροπορικό εισιτήριο για την κούκλα τους, που θα της εξασφαλίζει δική της θέση στο αεροπλάνο, καθώς και φαγητό και ποτά, αλλά θα την αναγκάζει και να… φορά τη ζώνη ασφαλείας της κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης. Αντίθετα, για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν ξεχωριστό εισιτήριο, οι κούκλες θα λογίζονται ως… χειραποσκευές.

    look4

    Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των πτήσεων προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει τις αεροπορικές εταιρείες να ακολουθήσουν αυτήν την πρακτική, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος επιτήδειοι να χρησιμοποιήσουν τις κούκλες για να μεταφέρουν λαθραία ναρκωτικά.

    Τι τρέλα είναι όμως αυτή με τις μυστηριώδεις κούκλες; Απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς είναι γνωστό ότι οι Ταϊλανδοί είναι εξαιρετικά προληπτικοί, και πολλοί από αυτούς πιστεύουν στη μαύρη μαγεία, την αστρολογία, αλλά και στον ανιμισμό, στην κοσμοθεωρία δηλαδή που υποστηρίζει τα πάντα, ακόμα και τα αντικείμενα, έχουν πνευματική υπόσταση. Μάλιστα, μία αντίστοιχη τρέλα είχε εμφανιστεί στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του 2006, όταν πολλοί στράφηκαν σε γούρια που δήθεν έφερναν πλούτη.

    look3

    Δεν είναι τυχαίο που και τώρα αυτή η τάση με τις κούκλες εμφανίζεται μετά το πραξικόπημα του Μαΐου του 2014. Η πολιτική αβεβαιότητα και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ευνοεί την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, και κάνει ακόμα και ανθρώπους που δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην, να πείθονται να ξοδέψουν ακόμα και 700 ευρώ για να αποκτήσουν μία από τις «θαυματουργές» κούκλες…



    ΣΧΟΛΙΑ