• Μόδα: Πρωταγωνιστές

    Kate Moss: Ο θρύλος


    Η Kate Moss πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με μια σειρά επίμαχων και υψηλού επιπέδου διαφημίσεων και έγινε γρήγορα η καθοριστική φιγούρα της δεκαετίας. Η ίδια προωθούσε μια «βρόμικη» εικόνα και μια αισθητική εμπνευσμένη από την ένδυση «του δρόμου», η οποία ονομάστηκε ‘heroin-chic’, και έφερε την επιστροφή του κοκαλιάρικου στιλ ακολουθούμενο από την εποχή του ‘supermodel’.

    Την Kate Moss ανακάλυψε η Sarah Doukas, του πρακτορείου Storm Model Management, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του JFK το 2014. Η 14χρονη τότε Moss υπέγραψε αμέσως συμβόλαιο με το διάσημο πρακτορείο και φωτογραφήθηκε από τον θρυλικό Βρετανό φωτογράφο Corinne Day για το The Face το 1990: το αφιέρωμα αυτό ήταν η αρχή της καριέρας της. Στα 18, η Moss έγινε το πρόσωπο του Calvin Klein, πρωταγωνιστώντας στις διαφημίσεις του αρώματος «Obsession» και στις ασπρόμαυρες καμπάνιες εσωρούχων του οίκου δίπλα στον ηθοποιό Mark Wahlberg.

    Το ανερχόμενο μοντέλο έκανε το πρώτο του εξώφυλλο στη βρετανική Vogue το 1993 και μέχρι το 2012 είχε φωτογραφηθεί για 32 εξώφυλλα του πολυπόθητου περιοδικού, καταφέρνοντας έτσι να γίνει το μοναδικό μοντέλο που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Η δημιουργική καριέρα της Moss συνέχισε με ανοδική πορεία, μετά την πρώιμη επιτυχία της τη δεκαετία του ’90, μέχρι και το 2005, όταν ένα σκάνδαλο ναρκωτικών την έκανε να αποσυρθεί ως το πρόσωπο επώνυμων brand όπως οι οίκοι Burberry, Chanel και H&M.

    Η Moss διατήρησε πολλές επαγγελματικές σχέσεις με brands όπως ο Dior και το 2006, μετά από ένα χρόνο απουσίας, επέστρεψε στη σκηνή της βιομηχανίας της μόδας ξεκινώντας αναμφισβήτητα την πιο επιτυχημένη επαγγελματική της περίοδο μέχρι σήμερα. Η Moss κέρδισε περίπου 9 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας το 2007, σχεδίασε μια κολεξιόν για το Topshop και κέρδισε το βραβείο ‘Μοντέλο της Χρονιάς’ στα Βρετανικά Βραβεία Μόδας το Νοέμβριο του 2006.

    Η γκουρού του στιλ έχει ενσωματώσει στην μακροχρόνια καριέρα της το σχέδιο, τις επιχειρήσεις και μουσικά project παράλληλα με το μόντελινγκ. Έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από ομώνυμα καλλυντικά και αρώματα το 2012, που την έφερε στη δεύτερη θέση της λίστας του περιοδικού Forbes για τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα. Παραμένοντας ένα από τα κορυφαία μοντέλα περισσότερο από 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα της καριέρας της, η Μoss εμφανίστηκε το 2013 σε καμπάνιες για μια σειρά από brands συμπεριλαμβανομένου του Versace, του Rag&Bone and της Vivienne Westwood.

    Διάσημη τόσο για την προσωπική της ζωή όσο και για την καριέρα της, η Moss έχει γίνει σύμβολο για πολλούς ανθρώπους και υπήρξε μούσα πολλών καλλιτεχνών όπως ο Mark Quinn, ο Lucien Freud και ο Chuck Close. Πολύ συχνά δημιουργεί τάσεις βασισμένες στις ενδυματολογικές της επιλογές, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλά βίντεο κλιπ για τον Johnny Cash, τους White Stripes και τους Primal Scream.

    Τον Απρίλιο του 2016, η Moss εξέπληξε τη βιομηχανία όταν έφυγε από το Storm Models μετά από 27 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε ότι η Moss δημιούργησε το δικό της πρακτορείο μοντέλων: το «Kate Moss Agency». Το πρακτορείο δουλεύει με μη επώνυμους που χρησιμοποιεί σαν μοντέλα. Η μικρή ομάδα της Moss περιλαμβάνει τη Lucy Baxter, τη μακροχρόνια ατζέντη της.

    Το σούπερ μοντέλο που έγινε επιχειρηματίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα επεκτείνει το lifestyle brand «Kate Moss» με μια σειρά νέων συνεργασιών. Η κίνηση αυτή είναι μια φυσική επέκταση των προηγούμενων συνεργασιών της με το Topshop, την Longchamp και την Equipment, εταιρίες οι οποίες έχουν επενδύσει στο brand της, δουλεύοντας μαζί της όσο βρισκόταν στο πρακτορείο Storm για να την βοηθήσουν να κυκλοφορήσει τα ομώνυμα προϊόντα της.



    ΣΧΟΛΙΑ