• Μόδα: Πρωταγωνιστές

    Christian Louboutin: Ο άνθρωπος πίσω από το «κόκκινο» όνειρο κάθε γυναίκας

    • NewsRoom


    Ο Christian Louboutin είναι ένας από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές υποδημάτων στον κόσμο· οι κόκκινες σόλες των σχεδίων του έχουν γίνει συνώνυμο της πολυτέλειας και των διάσημων σταρ. Σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker, o διάσημος σχεδιαστής πουλάει πάνω από 500.000 ζευγάρια από τα λαμπερά παπούτσια του κάθε χρόνο. Η εταιρία του έχει πάνω από 50 ομώνυμα καταστήματα σε 24 χώρες.

    Ο Louboutin μεγάλωσε στο Παρίσι. Καθώς περνούσε τον χρόνο του σχεδιάζοντας παπούτσια αντί να μελετάει, λέγεται πως αποβλήθηκε από τρία σχολεία. Αν και δεν τελείωσε την επίσημη βασική εκπαίδευση, γράφτηκε στη σχολή Académie d’Art Roederer για να σπουδάσει σχέδιο και διακόσμηση. Αφού έφυγε για την Αίγυπτο και την Ινδία όταν ήταν έφηβος, ο Louboutin επέστρεψε στο Παρίσι με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο σχέδια από φανταστικά ψηλοτάκουνα.

    Ο Louboutin προσέγγισε όλους τους μεγάλους οίκους μόδας με τα σχέδιά του και ξεκίνησε την καριέρα του στον Charles Jourdan, έναν από τους πιο αξιόλογους κατασκευαστές παπουτσιών στο Παρίσι και στον κόσμο. Ο Louboutin έφυγε από τον Charles Jourdan για να εργαστεί ως freelance σχεδιαστής, δουλεύοντας για τους οίκους Chanel, Yves Saint Laurent και Roger Vivier.

    Ο Christian Louboutin άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Παρίσι το 1992· τα παπούτσια του με τις κόκκινες σόλες, φτιαγμένα στην Ιταλία, κατέκτησαν πολύ γρήγορα την καρδιά των ηθοποιών του Χόλιγουντ και των ανθρώπων της μόδας στο Παρίσι. Ο σχεδιαστής πιστεύει πως τα παπούτσια του έχουν την ικανότητα να «κάνουν μια γυναίκα να δείχνει σέξι, όμορφη και να δείχνουν τα πόδια της όσο πιο μακριά γίνεται».

    Ο Louboutin έχει συνεργαστεί με πολλούς σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Alexander McQueen, Lanvin, Victor & Rolf, Roland Mouret και Jean Paul Gaultier. Ο Louboutin σχεδίασε τα σανδάλια για την τελευταία κολεξιόν πασαρέλας του οίκου Saint Laurent, πράγμα το οποίο κατέληξε τελικά σε μια νομική μάχη για το σήμα κατατεθέν τους, τις κόκκινες σόλες.

    Η αλήθεια είναι ότι ο Louboutin έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να υπερασπιστεί τα σχέδιά του από αντιγραφείς και πλαστογράφους. Οι προσπάθειές του να κατοχυρώσει τις χαρακτηριστικές του κόκκινες σόλες ως εμπορικό σήμα του brand του υπέστησαν πλήγμα τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναίρεσε μια απόφαση η οποία προσωρινά απαγόρευε στην ολλανδική εταιρία Van Haren να κατασκευάζει τα δικά της παπούτσια με κόκκινες σόλες.

    Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι κόκκινες σόλες του Louboutin δεν αποτελούν ξεχωριστή οντότητα από το σχήμα των ψηλοτάκουνων παπουτσιών του και τα σχήματα συνήθως δεν μπορούν να κατοχυρωθούν ως εμπορικό σήμα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ