• LIFE&STYLE

    Τα πέντε… αυτογκόλ του Mourinho που τον οδήγησαν στο φετινό βατερλό

    • NewsRoom


    Επτά μήνες μετά την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, ο Ζοζέ Μουρίνιο είδε την πόρτα της εξόδου από την Τσέλσι. Μπορεί ο Ρομάν Αμπράμοβιτς να έχει αδυναμία στον Πορτογάλο τεχνικό, όμως οι κακές εμφανίσεις και οι συνεχείς ήττες των πρωταθλητών τον οδήγησαν στον τερματισμό της συνεργασίας του Μουρίνιο. Ο Ζοζέ Μουρίνιο αποχωρεί από την Τσέλσι έχοντας κατακτήσει τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, τρία λιγκ καπ και ένα τσάριτι σιλντ στις δύο θητείες του στον αγγλικό σύλλογο. Φέτος, όμως, φεύγει, αφήνοντας την Τσέλσι στη 16η θέση, ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού, με μόλις τέσσερις νίκες σε 16 αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ.

    Διαβάστε επίσης: Απολύθηκε ο Mourinho!

    Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που έφεραν τον Πορτογάλο τεχννικό σε αυτό το σημείο;

    Ο εφησυχασμός

    Η ομάδα της Τσέλσι την περσινή χρονιά κατέκτησε σχετικά εύκολα το πρωτάθλημα της Premier League, με διαφορά 8 βαθμών από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτυ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι, τη φετινή χρονιά, πίστεψαν πως οι υπόλοιπες ομάδες, που διεκδικούν τον τίτλο, είναι αποδυναμωμένες, φαίνεται πως οδήγησαν το σύλλογο σε έναν εφησυχασμό, που δε τους άφησε να δουν τα λάθη τους.

    Η κατάρα της Εύα Καρνέιρο

    Από τη αρχή της χρονιάς, φάνηκε πως κάτι δεν πάει καλά με τη λονδρέζικη ομάδα, αφού, στον αγώνα ενάντια στη Σουόνσι, η διαφωνία μεταξύ του Ζοσέ Μουρίνιο και της γιατρού της ομάδας, Εύα Καρνέιρο, τάραξε τα νερά στο εσωτερικό της ομάδας. Η διαφωνία αυτή, σε συνδυασμό με το πώς χειρίστηκε το θέμα ο Πορτογάλος τεχνικός στη συνέχεια, δημιούργησε αναβρασμό στην ομάδα και δεν είναι λίγοι αυτοί, που πιστεύουν πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κακή αυτή χρονιά.

    carneiro

    The Deluded One

    Η περιφρόνηση και ο σνομπισμός του ”Special One” ήταν, πάντα, στα βασικά χαρακτηριστικά του. Φαίνεται, όμως, πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον, το παράκανε, αφού άργησε ιδιαιτέρως να συνειδητοποιήσει τα ”σημάδια” που έδειχναν πως κάτι πάει πολύ στραβά στην ομάδα. Αντίθετα, δεν έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αφού φάνηκε να πιστεύει μέχρι την τελευταία στιγμή πως οι κακές εμφανίσεις είναι μόνο μια κακή παρένθεση και πως τα πράγματα θα έφτιαχναν από μόνα τους.

    Το σύνδρομο της τρίτης σεζόν

    Στην αρχή της χρονιάς, ο Πορτογάλος δήλωσε πως η συζήτηση για τις κακές τρίτες χρονιές του είναι αστεία. Παρ όλα αυτά, δε φάνηκε να δικαιώνεται, αφού ακόμα μια τρίτη χρονιά του Πορτογάλου στην ίδια ομάδα είχε άδοξο τέλος.

    Γιατί είναι όμως… θανάσιμες οι τρίτες σεζόν για τον Μουρίνιο; Την απάντηση την έχει δώσει ο Φεράν Σιοράνο, διευθυντής της Σίτι, που στο παρελθόν ήταν στην Μπαρτσελόνα. Ο Σοριάνο είχε ερωτηθεί γιατί η Μπαρτσελόνα είχε απορρίψει τον Ζοζέ το 2008 για τα μάτια του Γκουαρντιόλα και είχε δώσει μια πολύ απλή απάντηση: “Ο Μουρίνιο είναι νικητής, αλλά – για να νικήσει – απαιτεί ένα επίπεδο έντασης, που στο τέλος γίνεται πρόβλημα”.

    Λάθος αποχωρήσεις – Κενά στο ρόστερ

    Ο πιο καθοριστικός παράγοντας, που έφερε την Τσέλσι σε αυτή την κατάσταση, φαίνεται να ήταν οι ελλείψεις στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Ο Ζοσέ Μουρίνιο επέλεξε να απομακρύνει σημαντικούς παίκτες, όπως οι Μάτα, Λουκάκου, Ντεμπρούιν και Νταβίντ Λουίζ κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, που να μπορούν να βοηθήσουν. Έτσι, ο Μουρίνιο αναγκάστηκε να παίζει με τους ίδιους παίκτες, σε σημείο που τους έκαψε και δεν μπορούσε να πάρει το 100% από αυτούς σε κανέναν αγώνα.



    ΣΧΟΛΙΑ