• LIFE&STYLE

    Πώς να εξοικονομήσετε εκατοντάδες ευρώ ετησίως κόβοντας αυτές τις 4 συνήθειες

    • Αθηνά Λαρδή


    Ορισμένες φορές μπορεί να θεωρούμε πως χειριζόμαστε άριστα τα οικονομικά μας, όμως, με μια πιο προσεκτική ματιά θα αντιληφθούμε πως υπάρχουν μικρές και ίσως – ασήμαντες – καθημερινές συνήθειες, που μας στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ότι θα έπρεπε.

    Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με όλα τα πράγματα, που μας κοστίζουν μια μικρή περιουσία και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε.

    • Καφές

    Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται ο καφές, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής (και όχι μόνο) ρουτίνας εκατομμύρια ανθρώπων. Αν υπολογίσουμε πως ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει 2 καφέδες, που τους παραγγέλνει, απ’έξω, με μια απλή μαθηματική πράξη θα δούμε πως ετησίως δαπανά περίπου 1.200 ευρώ.

    Λύση στο πρόβλημα

    Αν θέλετε να «σώσετε» μερικά από αυτά τα χρήματα, μπορείτε να αγοράσετε σε μια καλής ποιότητας καφετιέρα για το σπίτι σας, ώστε να φτιάχνετε από το σπίτι τον καφέ σας. Σίγουρα στην αρχή θα πρέπει να διαθέσετε αρκετά χρήματα για την αγορά των απαραίτητων προμηθειών, αλλά σκεφτείτε ότι μιλάμε για μια επένδυση, που σε βάθος χρόνου θα σας γλιτώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό.

    • Συνδρομή στο γυμναστήριο

    Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, όλοι το έχουμε κάνει έστω και μια φορά στη ζωή μας. Όλοι έχουμε γραφτεί σε κάποιο γυμναστήριο, είτε επειδή βρήκαμε κάποια συμφέρουσα προσφορά, είτε επειδή το καλοκαίρι ήταν προ των πυλών, είτε επειδή το συμπεριλάβαμε στη λίστα με τις «αποφάσεις της νέας χρονιάς» (κοινώς New year’s resolution). Και ενώ στην αρχή ήμασταν αποφασισμένοι, η προσπάθεια ξεκίνησε και τελείωσε την ημέρα της εγγραφής μας, πετώντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

    Λύση στο πρόβλημα

    Προκειμένου να μην δαπανήσουμε εξαρχής κάποια χρήματα για τη συνδρομή σε ένα γυμναστήριο, στο οποίο μπορεί και ποτέ να μην πάμε, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε με μια μηνιαία συνδρομή, αφού πλέον μπορεί κανείς να βρει χώρους για γυμναστική, ακόμη και με 10 ευρώ μηνιαίως. Φυσικά, οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πάσο τους, για να βρουν συμφέρουσες προσφορές.

    • Γεύματα στη δουλειά

    Ένα σύνηθες φαινόμενο και πολύ κοστοβόρο είναι τα γεύματα στη δουλειά. Μετά από μια δύσκολη μέρα σκληρής εργασίας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ακριβό γεύμα στο γραφείο. Κάποιος συνάδελφος θα προτείνει την ιδέα να παραγγείλουμε για να επιβραβεύσουμε τους εαυτούς μας και κάπως έτσι θα βρεθούμε με τουλάχιστον 10 ευρώ λιγότερα στο πορτοφόλι σας.

    Η λύση στο πρόβλημα

    Μάθετε να λέτε όχι. Τη στιγμή εκείνη, ένα τέτοιο γεύμα επιβράβευσης δεν μας προσφέρει τίποτα ουσιαστικό, αφού το μόνο που θέλουμε είναι απλά να επιστρέψουμε σπίτι και όχι να παρατείνουμε την παρουσία μας στον εργασιακό χώρο, έστω και με το δέλεαρ του φαγητού. Η λύση βρίσκεται στα γνωστά ταπεράκια, που τα ετοιμάζουμε σπίτι και μας γλιτώνουν χρήματα. Ας κρατήσουμε το έξοδο αυτό για κάποια άλλη στιγμή.

    • Trendy ρούχα

    Όλοι θέλουμε οι ντουλάπες μας να περιέχουν καινούργια ρούχα, που ανταποκρίνονται φυσικά στις επιτάσεις της μόδας. Η ανάγκη μας αυτή, βέβαια, μας ξεγελά και συχνά βρισκόμαστε να φεύγουμε από διάφορα καταστήματα με σακούλες (τις οποίες πληρώνουμε πλέον) που περιέχουν ρούχα, τα οποία του χρόνου ίσως να μας είναι άχρηστα. Γιατί μπορεί φέτος να είναι της μόδας τα μποτάκια-κάλτσες και τα πανωφόρια, λόγω My Style Rocks, το 2019 όμως θα είναι;

    Η λύση στο πρόβλημα

    Περιορίζοντας την καταναλωτική μας μανία, μπορούμε να σώσουμε ένα απροσδόκητα μεγάλο ποσό ετησίως. Πιο σωστά, θα έπρεπε να αγοράζουμε λίγα, βασικά και ποιοτικά ρούχα, τα οποία θα μπορούν να φορεθούν για πολλά χρόνια. Και μια φορά το μήνα, ως δώρο στον εαυτό μας, θα μπορούσαμε να αγοράζουμε ένα μικρό, οικονομικό και απόλυτα trendy κομμάτι, το οποίο σε λίγο καιρό θα μας είναι άχρηστο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας επιστήμονας εξηγεί πώς να διορθώσετε τις κακές συνήθειες και να εξοικονομήσετε χρήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα στις Airbnb κρατήσεις σας



    ΣΧΟΛΙΑ