• Business

    Ένας επιστήμονας εξηγεί πώς να διορθώσετε τις κακές συνήθειες και να εξοικονομήσετε χρήματα

    αγορές

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Οι εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τον υπολογισμό του budget και την εξοικονόμηση χρημάτων είναι φυσικά πολύ βοηθητικές για τους σύγχρονους ανθρώπους. Ωστόσο, ο νευροεπιστήμονας Moran Cerf, λέει ότι υπάρχει ένας απλούστερος τρόπος για να εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα: Ζήστε τη ζωή σας στηριζόμενοι σε ένα οικονομικό χρονοδιάγραμμα.

    Εξετάστε τη ζωή ενός τυπικού καταναλωτή: Πληρώνεται μια φορά τον μήνα, πληρώνει τους λογαριασμούς του, πηγαίνει στο σουπερμάρκετ, τρώει τρία σχεδόν γεύματα την ημέρα και ίσως να αποπληρώνει δάνεια για αρκετά χρόνια. Η λύση του Cerf για τους ανθρώπους είναι να πειραματίζονται με διαφορετικά χρονικά διαστήματα – ημέρες, βδομάδες, μήνες, χρόνια – για να βρουν τελικά τις τακτικές που λειτουργούν καλύτερα για τους ίδιους.

    Ένα άτομο, για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσει ότι θέλει τη συγκεκριμένη μέρα να ξοδέψει χρήματα για τον εαυτό του. Μόλις αφαιρέσει τα χρήματα που θα χρειαστεί για πάγια έξοδα, όπως λογαριασμούς και δάνεια, κατανέμει το υπόλοιπο ποσό ανά ημέρα. Κάθε αγορά φιλτράρεται μέσω του φακού του “Μπορώ να το αγοράσω αυτό σήμερα;”. Εάν η απάντηση είναι σταθερά ναι, δεν πρόκειται ποτέ να υπερβεί τον προϋπολογισμό του μήνα.

    Κάποιος άλλος, εν τω μεταξύ, μπορεί να διαπιστώσει ότι πρέπει να σκέφτεται κάποια πράγματα με τη σειρά κάθε μήνα ή κάθε βδομάδα. Ίσως δεν έχει χρόνο να μαγειρεύει και τρώει τα περισσότερα γεύματά του απ’ έξω. Εάν είναι κάτω από τον προϋπολογισμό για τα έξοδα διατροφής του κάθε μήνα (ή στους τρεις μήνες), τότε σημαίνει πως το σύστημα λειτουργεί. Το κόστος κάθε μεμονωμένου γεύματος δεν έχει σημασία.

    Ο Cerf αναγνώρισε ότι η κάθε μέθοδος απαιτεί λίγο χρόνο ώστε οι άνθρωποι να τη συνηθίσουν και να τη διατηρήσουν, αλλά ενθάρρυνε τους ανθρώπους να σκέφτονται σαν επιστήμονες και να πειραματίζονται με διαφορετικά χρονικά διαστήματα και με εναλλακτικούς τρόπους, μέχρι να καταλήξουν σε αυτόν που λειτουργεί σωστά για τη δική τους ζωή και τα δικά τους οικονομικά.

    Η μέθοδος προέρχεται από την έρευνα της Νευροεπιστήμης, που δείχνει ότι η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι εξαντλητική. Κάθε μέρα, οι ενήλικες παίρνουν δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις, περίπου 200 από τις οποίες αφορούν μόνο τα τρόφιμα. Ο Cerf έχει ισχυριστεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιηθεί η ευτυχία, είναι να γίνουν πιο έξυπνες αποφάσεις υψηλού επιπέδου που εξαλείφουν την ανάγκη για μικρότερες αποφάσεις.

    Μια στρατηγική είναι να είστε πιο επιλεκτικοί με τους ανθρώπους που περνάτε χρόνο μαζί. Η έρευνα του Cerf έδειξε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα δύο ανθρώπων θα γίνει πιο ομοιόμορφη, όταν βρίσκονται από κοντά. Το εύρημα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν πιο εύκολα να επιτύχουν τους στόχους τους, ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που έχουν ήδη επιτύχει τους δικούς τους.

    Δεδομένου ότι τα χρήματα είναι πολύ συχνά ένα σημείο απογοήτευσης για τους ανθρώπους, ο Cerf συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται έναν τρόπο να κάνουν λιγότερες αποφάσεις που σχετίζονται με τα χρήματα. Ο καθορισμός ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση χρημάτων, αποσκοπεί στο να μειωθούν οι μικρότερες αποφάσεις. Αντί να σκέφτεστε κάθε μέρα αν μπορείτε να αντέξετε κάτι οικονομικά, η πρόταση του Cerf είναι να υπολογίσετε όλα αυτά τα πράγματα πολύ πιο πριν και να απολαύσετε τη ζωή σας με λιγότερες οικονομικές ανησυχίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι 3 μεγαλύτερες οικονομικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τη ζωή σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο πιο αγαπημένος CEO του κόσμου δίνει μια σημαντική συμβουλή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρία πράγματα περί χρημάτων που θα έπρεπε να μαθαίνουμε στο σχολείο



    ΣΧΟΛΙΑ