LIFE&STYLE

Ποιος είναι ο νομικός Πάνος Λαζαράτος που έχει κάνει άνω κάτω τον διαγωνισμό για τις άδειες (για λογαριασμό της οικογένειας Βαρδινογιάννη)

Πάνος Λαζαράτος.

Πάνος Λαζαράτος. Καθηγητής Νομικής Σχόλης Αθηνών


Ένας καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών αναδεικνύεται σε  κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης τηλεοπτικές άδειες. Πρόκειται για τον ιδιαίτερα έμπειρο νομικό  Πάνο Λαζαράτο ο οποιος έχει κάνει άνω κάτω το υπουργείο και τον Νίκο Παππά. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής και ο δικηγόρος του καναλιού Star, καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, προχώρησε σε προσφυγή στην επιτροπή προσωπικών δεδομένων, για τις κάμερες που βρίσκονται στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. O ίδιος νομικός για λογαριασμό του Star είχε προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των κ. Καλογρίτσα και Σαββίδη.

O Πάνος Λαζαράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Tübingen (1989) με θέμα διδακτορικής διατριβής «Rechtliche Auswirkungen der Verwaltungsautomation auf das Verwaltungsverfahren» (Νομικές επιρροές του διοικητικού αυτοματισμού στη διοικητική διαδικασία) (“summa cum laude”). Σήμερα, είναι Καθηγητής του διοικητικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρωτοβάθμιος από το 2007), συνιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Μαυρίδης- Μαρίνος- Λαζαράτος και Συνεργάτες» από το 1989 και Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Λαζαράτος και Συνεργάτες» (2011).

Πάνος Λαζαράτος.
Πάνος Λαζαράτος. Καθηγητής Νομικής Σχόλης Αθηνών

Προ ημερών σε αρθρογραφία του είχε επισημάνει:

Λίγες μέρες πριν την «Μεγάλη Τρίτη» της 30.8.2016, όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη φάση της δημοπρατήσεως των τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας, αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω δέκα βασικούς λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αισθάνεται διόλου υπερήφανη για τον τρόπο, το ύφος και το ήθος αυτής της διαδικασίας.

1. Η διαδικασία διενεργείται αντισυνταγματικά από αναρμόδιο όργανο. Το ΕΣΡ παρακάμφθηκε σκόπιμα. Η Κυβέρνηση διέλυσε βίαια το τετραμελές τότε όργανο, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ, της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και δύο αποφάσεις του ΣτΕ που πιστοποιούσαν ότι η θητεία των 4 μελών του (Αλεξίου, Στεφανάκη, Παπαδοπούλου, Αποστολά) ήταν απολύτως νόμιμη! Αυτό αποσιωπήθηκε σκόπιμα. Η Κυβέρνηση δημιούργησε την υποτιθέμενη κατάσταση ανάγκης για δύο λόγους. Πρώτον, για να ποδηγετήσει τα ΜΜΕ, αναθέτοντας το διαγωνισμό στον Υπουργό Επικρατείας και δεύτερον για να απαλλαγεί τιμωρητικά από τη μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Λίνα Αλεξίου.
2. Η Κυβέρνηση διενεργεί τον διαγωνισμό δίχως να περιμένει την τελική κρίση του ΣτΕ, το οποίο έχει ήδη αποφανθεί ομόφωνα επί του ζητήματος της αρμοδιότητας του ΕΣΡ προς χορήγηση τηλεοπτικών αδειών στην 16η σκέψη της αποφάσεως της Ολομέλειάς του, 1901/2014.
3. Η Κυβέρνηση διενεργεί τον διαγωνισμό για να δημιουργήσει δικό της «οχυρό». Τούτο ομολογεί βουλευτής της και πιστοποιεί η εμμονή της να διενεργήσει εσπευσμένα τον διαγωνισμό πριν την κρίση του ΣτΕ, το οποίο φέρει επίσης εν προκειμένω τις δικές του ευθύνες, επιλέγοντας τις δικαστικές διακοπές αντί των διασκέψεων για το μείζον αυτό ζήτημα. Έτσι, ομολογημένα παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αντικειμενικότητας της ενημερώσεως.
4. Η Κυβέρνηση καθίσταται ελεγκτής και ελεγχόμενος, δίνοντας στον Υπουργό Επικρατείας την αρμοδιότητα εκδόσεως και κατ’ επέκταση ανακλήσεως των αδειών. Οι ελεγχόμενοι που δεν συμμορφώνονται βρίσκονται στα χέρια του Υπουργού και όχι στην κρίση υφιστάμενης, συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής. Παγκόσμια πρωτοτυπία για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη.
5. Η Επιτροπή Ενστάσεων δεν εφήρμοσε το δίκαιο των διαγωνισμών. Ανέχθηκε πληθώρα παρατυπιών στα δικαιολογητικά κάποιων υποψηφίων που ποτέ δεν θα γίνονταν δεκτά σε οποιαδήποτε φυσιολογική διαδικασία δημοσίων έργων και προμηθειών. Αυτό προφανώς συνέβη καθ’ υπόδειξη της Κυβερνήσεως, προκειμένου οι υποψήφιοι να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι και το τίμημα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.
6. Ο διαγωνισμός στηρίζεται στο σύνολό του σε μια και μόνο αντικοινοτική, αντισυνταγματική, παράνομη και εν τέλει ανήθικη αρχή: Το μόνο που χωρίζει τον υποψήφιο από την άδεια είναι το πορτοφόλι του. Ούτε η εμπειρία του, ούτε το ποιόν του. Έτσι πράγματι όχι μόνο η κόρη, ή ο γιός του Εσκομπάρ αλλά και ο ίδιος ο Εσκομπάρ μπορούν να πάρουν άδεια.
7. Ο Υπουργός Επικρατείας και η Κυβέρνηση υπεξουσιοδότησαν για την διενέργεια του μείζονος αυτού για τη Δημοκρατία διαγωνισμού πληθώρα αναρμόδιων και άσχετων προς το ΕΣΡ δημοσίων οργάνων (μονομελών και συλλογικών) καθώς και ιδιωτικές εταιρείες με διαδικασίες απολύτως αδιαφανείς, αν όχι παράνομες, δίχως καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση.
8. Η αιτιολογία του περιορισμού των αδειών σε τέσσερις είναι από πάσης απόψεως έωλη. Ο κρατικός παρεμβατισμός σοβιετικού τύπου στην οικονομία αντιτίθεται ευθέως στο κοινοτικό δίκαιο, ενώ οι τεχνολογικές αιτιάσεις στηρίζονται σε μια και μόνο πρόχειρη μελέτη ενός Ινστιτούτου που βασίστηκε σε στοιχεία που του έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία κατόπιν εορτής ξαναζητά κρίση από το ίδιο βεβαίως(!) και μόνο Ινστιτούτο. Αναρωτιέται δε κανείς πώς θα δικαιολογηθεί η Αιτιολογική Έκθεση που περιορίζει τις τεχνολογικές δυνατότητες σε 4 άδειες, αν τη δεύτερη φορά το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας τις πολλαπλασιάσει. Σε κάθε περίπτωση ο τεχνολογικά εντελώς αδικαιολόγητος αυτός περιορισμός σε 4 άδειες συναντάται σε κράτη προς τα οποία η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να συγκρίνεται.
9. Η ηλεκτρονική διαδικασία της «Μεγάλης Τρίτης» θα είναι εν μέρει χειρόγραφη και θα συνοδευτεί από πλήθος περαιτέρω αυθαίρετων adhoc ρυθμίσεων που δεν περιγράφονται στην προκήρυξη. Οι σωματικοί έλεγχοι, τα αντίσκηνα, τα χρώματα, η τυχόν διανυκτέρευση, η συνοδεία των αστυνομικών στις τουαλέτες, ο έλεγχος από κεντρικό μόνιτορ στα πρότυπα του Big Brother και ό,τι άλλο απίστευτο προκύψει συνιστούν στοιχεία που συνδυάζουν την παρανομία (λ.χ. παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων), την γελοιότητα και την μείωση των συμμετεχόντων στη διαδικασία, οι οποίοι απορώ κυριολεκτικά πώς θα υποβάλουν τον εαυτό τους στον επερχόμενο εξευτελισμό. Το ύφος και το ήθος της προσκλήσεως του Γενικού Γραμματέα Ενημερώσεως προμηνύει πάντως τα χειρότερα.
10. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών. Αλλά αν το ΣτΕ τελικώς ακυρώσει το διαγωνισμό, ή αν τη «Μεγάλη Τρίτη» κάτι δεν πάει καλά, το διεθνές ρεζίλι θα είναι απερίγραπτο και οι ευθύνες ανυπολόγιστες. Και είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να μην πάνε καλά μέσα στη γενική κομπορρημοσύνη και αφροσύνη των κυβερνόντων που είναι να τρομάζει κανείς.
Η διαδικασία ξεκίνησε με μια κραυγαλέα αντισυνταγματικότητα και θα τελειώσει με συλλογικό εξευτελισμό των πάντων στο τραπέζι του χαρτοπαίγνιου της δημοπρασίας. Και έσεται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης!

Έχει σπουδάσει ακόμα και θέατρο 

O Π. Λαζαράτος έχει συγγράψει πάνω από 15 μονογραφίες μετά τη διδακτορική του διατριβή και πάνω από 300 αυτοτελή επιστημονικά μελετήματα ιδίως στους τομείς του γενικού διοικητικού δικαίου, του διοικητικού δικονομικού δικαίου, του φορολογικού δικαίου, του αεροπορικού δικαίου, του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού δικαίου, του δικαίου της πληροφορικής, του δικαίου του ανταγωνισμού, του δικαίου της παιδείας, του δικαίου της εποπτείας των τραπεζών και του δικαίου των δημοσίων έργων και προμηθειών.

Έχει χειριστεί πληθώρα δικηγορικών υποθέσεων επί δύο δεκαετίες σε όλους τους ανωτέρω τομείς.

Παρατίθενται ενδεικτικοί τίτλοι αυτοδύναμων μονογραφιών:

«Το δικαίωμα ακροάσεως στη διοικητική διαδικασία» (1992).
«Ανάκληση νόμιμων διοικητικών πράξεων» (2 τόμοι) (1994,1996).
«Η αγωγή στο διοικητικό δικονομικό δίκαιο» (2007).
«Η προσωρινή δικαστική προστασία κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας» (2007).
«Η διακρατική διοικητική πράξη» ( 2 τόμοι, 2008).
«Η γραμματική ερμηνεία στο ευρωπαϊκό δίκαιο» (2008).
«Προς μία θεωρία της Νομικής Υποσημειώσεως» (2008).
«Διοικητικό δικονομικό δίκαιο» (2011, με Π.Δ. Δαγτόγλου)

Έχει άριστη γνώση της γερμανικής, αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.

Διατελεί Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Έχει διατελέσει μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής των υποψήφιων Δικαστών διοικητικής δικαιοσύνης.
Μετέχει ως μέλος στο Ειδικό Δικαστήριο αγωγών κακοδικίας για την επίλυση διαφορών του άρθρου 88 § 2 Συντ.
Είναι μέλος του Νομικού Συμβουλίου της ΕΡΤ Α.Ε.
Έχει χειροθετηθεί ‘Aρχων- Μαϊστωρ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Έχει σπουδάσει θέατρο (Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν) και λυρικό τραγούδι (Ελληνικό Ωδείο: άριστα παμψηφεί). Έχει δώσει πληθώρα ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και μουσικές παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

http://www.mononews.gr/ns-lemos-apektise-ta-dio-aframax-ton-nafpigion-daehan-gia-86-ek-dolaria/70037

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

http://www.mononews.gr/eurostat-morfomeni-elit-psifizi-evropi-dite-pies-polis-protima/69933