• LIFE&STYLE

    Ο Μάρκος Σεφερλής «σπάει» τη σιωπή του μετά την ακύρωση του «Ζητείται Ψεύτης» (video)

    Μαρκος-Σεφερλης

    Μάρκος Σεφερλής


    Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η αιφνίδια ματαίωση της θεατρικής παράστασης «Ζητείται Ψεύτης» με πρωταγωνιστή τον Μάρκο Σεφερλή που θα ανέβαινε στο θέατρο Παλλάς από την εταιρεία παραγωγής «Θεατρικές Σκηνές». Όλα ξεκίνησαν περίπου μία εβδομάδα όταν οι ηθοποιοί που θα συμμετείχαν στην παράσταση έλαβαν ένα e-mail, στο οποίο ενημερώνονταν ότι η παράσταση που προγραμματιζόταν από την άνοιξη για να κάνει πρεμιέρα τις επόμενες εβδομάδες, τελικά ακυρώθηκε χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Αυτό που έγινε αρχικά γνωστό ήταν ότι οι «υπερβολικές απαιτήσεις» του Μάρκου Σεφερλή ανάγκασαν την εταιρεία παραγωγής να προβεί σε αυτή την ενέργεια αφήνοντας άνεργους 25 ηθοποιούς.

    Η σύμβουλος επικοινωνίας των «Θεατρικών Σκηνών», Κατερίνα Γκαγκάκη σε δηλώσεις της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρω1νό» υποστήριξε ότι:

    «Η συμφωνία απ’ όσο ξέρω και απ’ όσο μπόρεσα να δω ήταν πολύ συγκεκριμένη. Υπήρξαν κάποια προσύμφωνα με τους ηθοποιούς, τα οποία είχαν τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας.

    Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι περίπου την 1η Αυγούστου έγινε ένα ραντεβού που ζητήθηκαν διαφορετικά δεδομένα, παρά το προσύμφωνο. Ήταν κυρίως οικονομικά και αφορούσαν στοιχεία εγγύησης και αφορούσαν και την επικοινωνία, που μέχρι τότε δεν υπήρχε, γιατί ήταν μια πρόταση δική μου σιγά σιγά να “χτίσουμε” επικοινωνιακά κάτι.

    Το ξέρετε πολύ καλά πώς “χτίζω” αυτά τα πράγματα. Προφανέστατα όλα αυτά άλλαξαν από τον κύριο Σεφερλή. Είναι δεδομένο αυτό, τι το συζητάμε; Συμφώνησε στην πρόταση και μάλιστα υπερθεμάτισε να κρατηθεί και λίγο μακριά κάποιους μήνες από το θέατρο, δηλαδή το φθινόπωρο αυτό μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να αλλάξουμε την εικόνα του και να έρθουμε με μια καινούρια προσδοκία για αυτό που θα παίξει. Συμφώνησε απόλυτα και αμέσως μετά υπήρξαν κάποια νέα ζητούμενα οικονομικά, τα οποία έγιναν και δεκτά μάλιστα.

    Τα νέα δεδομένα ήταν τρία. Πρώτο ότι θα γίνει κανονική παράσταση (στο θέατρό του), το οποίο επικοινωνιακά εγώ μπορώ να σου πω ότι είναι τερατώδες, όπως το κρίνω εγώ. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει θέμα μαρκίζας και μάλιστα εγγράφως. Το θέμα είναι πολύ συγκεκριμένο, μιας και μιλάμε για το “Παλλάς”, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανένα άλλο θέατρο.

    Οι μαρκίζες έχουν συγκεκριμένη υφή, χαρακτήρα και αισθητική. Η αλήθεια είναι ότι η πρόθεση δεν ήταν να προτάσσονταν το όνομα του πρωταγωνιστή αλλά το έργο, ο δημιουργός κ.ο.κ. Υπάρχει ξεκάθαρο ζητούμενο στις φωτογραφίες και τη μαρκίζα να είναι ένα το πρόσωπο.

    Και πέρα από αυτό υπήρξε και ένα άλλο οικονομικό ζητούμενο, το οποίο ήταν η προκαταβολή των εγγυητικών ποσών. Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ, μιας και δε γνωρίζω το κομμάτι το οικονομικό. Οι ειδήμονες όμως είπαν ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στα θεατρικά δεδομένα. Αυτό ήταν το ζητούμενο για να μπουν οι τελικές υπογραφές».

    Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η ηθοποιός Βάσω Γουλιελμάκη, που θα συμμετείχε στην παράσταση:

    «Με αφήνουν Χριστουγεννιάτικα, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς δουλειά και με ένα παιδί. Δε με αφορά καθόλου αν φταίει ο ένας ή ο άλλος. Εμένα με αφορά η απόφαση που παίρνει κάποιος για να αφήσει χωρίς δουλειά κάποιους ανθρώπους. Εγώ είμαι συνεπής 31 χρόνια με 40 πυρετό, με απώλεια δικού μου ανθρώπου και δεν έχω λείψει μια μέρα. Δεν έχει κλείσει ούτε μια μέρα θέατρο εξαιτίας μου γιατί τους σκέφτηκα όλους. Αυτό με αφορά».

    Ο Μάρκος Σεφερλής από την πλευρά του σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του με ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία υποστηρίζει ότι η εταιρεία παραγωγής «Θεατρικές Σκηνές» είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ακύρωση της θεατρικής παράστασης.

    Μάλιστα, δημοσίευσε έγγραφα με τη συμφωνία ανάμεσα στους ηθοποιούς και τους συντελεστές, στην οποία παρουσιάζει το ποσοστό που θα λάμβανε ο ίδιος ο Σεφερλής ανάλογα με τον τζίρο των παραστάσεων.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μάρκου Σεφερλή: 

    «Με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθώ μία προσπάθεια να εμφανιστώ εγώ ως υπεύθυνος για την απόφαση των “ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ” να ματαιώσουν την παράσταση “ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ”.

    Η αλήθεια είναι η εξής:

    Τον Φεβρουάριο του 2018 πρότεινα στους εκπροσώπους των “ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ” την αναβίβαση της εν λόγω παράστασης. Η πρότασή μου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Στα πλαίσια αυτά υπογράψαμε ένα απλούστατο έγγραφο δύο σελίδων, το οποίο στη μία σελίδα αποτύπωνε την οικονομική συμφωνία και μόνο και στην άλλη την παραχώρηση των πνευματικών μου δικαιωμάτων (επισυνάπτεται η συμφωνία προς αποφυγή κάθε παρανόησης). Το κείμενο αυτό είναι προφανέστατα ατελές, καθόσον μέρος μιας συνεργασίας δεν είναι μόνο οι οικονομικοί όροι. Προφορικά έγιναν και άλλες συμφωνίες ως προς αρκετά από τα λοιπά θέματα αυτής της συνεργασίας σχετικά με την παράσταση, συμφωνίες που επαναλήφθηκαν και τον Αύγουστο του 2018.

    Έκτοτε ζητούσα επανειλημμένα από τις “ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ” να μου αποσταλεί η σύμβαση που θα αποτύπωνε το σύνολο της μεταξύ μας συμφωνίας και θα ρύθμιζε όλα τα συναφή θέματα. Είναι προφανές ότι συνεργασία χωρίς σύμβαση δεν μπορεί να υπάρξει! Δυστυχώς το σχέδιο της σύμβασης αυτής μου στάλθηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 2018. Το σχέδιο αυτό είχε πολύ μεγάλες διαφορές από τα μεταξύ μας προφορικώς συμφωνηθέντα. Επαναλαμβάνω ότι τον Φεβρουάριο εγγράφως είχε αποτυπωθεί η οικονομική συμφωνία και μόνο, όχι όμως και ο τρόπος καταβολής της.

    Μαζί με τους συνεργάτες μου διορθώσαμε τη σύμβαση, ώστε να αποτυπώνει και τις προφορικές συμφωνίες και την αποστείλαμε αμέσως στις “ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ”. Δυστυχώς ελάχιστα από αυτά που περιλάμβανε η δική μου πρόταση σύμβασης (και που αποτύπωναν τις μεταξύ μας προφορικές συμφωνίες) έγιναν δεκτά, με αποτέλεσμα να μην επέλθει ουσιαστικά καμία μεταξύ μας γραπτή συμφωνία. Οπότε για ποια αθέτηση από μέρους μου μιλάμε;

    Τελικά οι “ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ” αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν την εν λόγω παράσταση. Καλό θα ήταν εφεξής, όποιος αναφέρει ότι… “ο κος Σεφερλής δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα” να γνωρίζει ποια ήταν αυτά.

    Είναι λοιπόν προφανές, ότι η μη πραγματοποίηση της παράστασης αποτελεί απόφαση των “ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ”. Με θλίβουν μάλιστα ιδιαίτερα τα όλως αβάσιμα και προφανώς κακεντρεχή σχόλια ότι… άφησα άνεργους 25 ηθοποιούς. Υπεύθυνη για την απασχόληση των ηθοποιών αυτών είναι ολοφάνερα η εταιρία παραγωγής.

    Άλλωστε στη συγκεκριμένη παραγωγή κι εγώ ένας από του 25 ηθοποιούς είμαι, που ανατράπηκε πλήρως ο προγραμματισμός μου από την απόφαση αυτή. Η ματαίωση της παράστασης είναι κάτι που και εμένα με θλίβει ιδιαίτερα. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν αποφάσισα εγώ να μην γίνει η παράσταση, αφού δεν ήταν δική μου η ευθύνη παραγωγής.

    Καταληκτικά, άλλωστε, σημειώνω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχω απασχολήσει και εξακολουθώ να απασχολώ πληθώρα ηθοποιών, χορευτών και υπαλλήλων, τόσο στα 3 θέατρα που λειτουργώ (ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ, ΠΕΡΟΚΕ, CORONET) όσο και σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές. Ποτέ δεν έχω αφήσει ούτε έναν ηθοποιό, ούτε έναν εργαζόμενο απλήρωτο. Ποτέ δεν έχω αθετήσει καμία συμφωνία, είτε ως ηθοποιός είτε ως παραγωγός.

    Πιστεύω λοιπόν, ότι ο κόσμος που με αγαπά και με στηρίζει με την παρουσία του στο θέατρο όλα αυτά τα χρόνια, καταλαβαίνει και την αλήθεια και τη λογική όσων αναφέρω.

    Μάρκος Σεφερλής»

    σεφερλης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι «NOMΑΔΕΣ» έρχονται στο «Beat Buzzer»!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Σκουλός: Η κίνηση του κριτή του GNTM που έκανε όλους να αναρωτιούνται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Michelle Obama: Η δική μου ιστορία



    ΣΧΟΛΙΑ