• LIFE&STYLE

    Μια γεύση από την ταινία «Ιστορίες Xωρίς Χρόνο» της Σχολής Μωραΐτη

    Ιστορίες Χωρίς Χρόνο - σκηνή αποχωρισμού


    Η Σχολή Μωραΐτη αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και ιστορικά ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, με μια αξιόλογη πορεία κατά την πάροδο των χρόνων. Ιδρύθηκε το 1936 και από τότε μέχρι σήμερα, κρατά ατόφια την αίγλη και το μεγαλείο του.

    Πολλές σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, πολιτικού και κοινωνιολογικού χώρου υπήρξαν μαθητές της Σχολής Μωραΐτη, η οποία ξεκίνησε ως «Πρότυπον Λύκειον Αθηνών» στην οδό Μαυρομματαίων, ενώ σήμερα στεγάζεται στην περιοχή του Ψυχικού διατηρώντας τη γνωστή επωνυμία της.

    Ιστορίες χωρίς χρόνο - αφίσα
    Ιστορίες χωρίς χρόνο – αφίσα

    Πέρυσι, το 2016, ολοκληρώθηκαν 80 χρόνια από την ίδρυσή της και η επέτειος αυτή υπήρξε η αφορμή για τη δημιουργία μιας μοναδικής ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο «Ιστορίες Xωρίς Χρόνο».  Η ταινία ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία για τον εορτασμό των 80 ετών της Σχολής Μωραΐτη και είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας μαθητών, γονέων, καθηγητών και αποφοίτων του Σχολείου.

    Το συγκινητικό και αξιοθαύμαστο στοιχείο του έργου αυτού είναι ότι πάνω από 400 άτομα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που ανήκουν στην οικογένεια της Σχολής Μωραΐτη, συνεργάστηκαν εθελοντικά για δύο χρόνια, ώστε να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί η ιδέα αυτή, η οποία, με μεγάλη χαρά των συντελεστών της, θα συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

    Συνέντευξη τύπου
    Οι ηθοποιοί της ταινίας Κώστας Αποστολίδης, Χάρης Ρώμας, Διαμαντής Καραναστάσης, Άριελ Κωνσταντινίδη, η διευθύντρια παραγωγής Μυρένα Χατζηβασιλείου και οι ηθοποιοί Άλεξ Κάβδας, Ναταλία Δραγούμη, Νίκος Αλεξίου

    Ένα μικρό δείγμα της ταινίας παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συγκεκριμένα στον Πολυχώρο του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής”, με την παρουσία του σύμβουλου διεύθυνσης της Σχολής Μωραΐτη και σύμβουλου παραγωγής της ταινίας, κύριου Αντώνη Καρτάλη, της διευθύντριας παραγωγής, κυρίας Μυρένας Χατζηβασιλείου και του σκηνοθέτη και καθηγητή της Σχολής, κύριου Βασίλη Ραΐση.

    Το “παρών” έδωσε μια πληθώρα ηθοποιών και συντελεστών της ταινίας, μεταξύ των οποίων ήταν: ο Χάρης Ρώμας, ο Κώστας Αποστολίδης, ο Διαμαντής Καραναστάσης, η Άριελ Κωνσταντινίδη, ο Άλεξ Κάβδας, η Ναταλία Δραγούμη, ο Νίκος Αλεξίου, καθώς και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας που είναι μαθήτρια της Σχολής, η δεκαεξάχρονη Ελεάνα Ζουγανέλη.

    Συνέντευξη τύπου
    Η μαθήτρια και πρωταγωνίστρια Ελεάνα Ζουγανέλη, ο σύμβουλος διεύθυνσης της Σχολής Μωραΐτη και σύμβουλος παραγωγής της ταινίας Αντώνης Καρτάλης και ο απόφοιτος και ηθοποιός Άλεξ Κάβδας

    Ο σύμβουλος διεύθυνσης της Σχολής Μωραΐτη, κύριος Αντώνης Καρτάλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επιλέξαμε έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο να γιορτάσουμε τα 80 μας χρόνια και καταφέραμε να φέρουμε κοντά όλη την οικογένεια του Σχολείου, μαθητές, γονείς, αποφοίτους, καθηγητές.Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες για την υποστήριξη και την πολύωρη εθελοντική εργασία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί αυτή η μοναδική πρωτοβουλία η οποία έγινε με πολύ κέφι.»

    Η διευθύντρια παραγωγής, κυρία Μυρένα Χατζηβασιλείου, μίλησε με μεγάλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για όλους τους συντελεστές, μικρούς και μεγάλους, που συμμετείχαν στην παραγωγή και περιέγραψε τις όμορφες στιγμές που έζησαν μαζί, τη διαδικασία των γυρισμάτων, την πρακτική πλευρά του κινηματογραφικού αυτού έργου και, φυσικά, τη μοναδικότητα του να συνεργάζονται γονείς με μαθητές, καθηγητές με ηθοποιούς, επαγγελματίες με ερασιτέχνες, μεγάλοι με παιδιά.

    Ιστορίες Χωρίς Χρόνο - σκηνή αποχωρισμού
    Ιστορίες Χωρίς Χρόνο – σκηνή αποχωρισμού

    Ο σκηνοθέτης και καθηγητής της Σχολής, κύριος Βασίλης Ραΐσης, μίλησε για το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της ταινίας, ενώ τόνισε το γεγονός ότι όλοι οι συντελεστές που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτήν, εργάστηκαν εθελοντικά. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην ταινία, όπως για παράδειγμα τη διαδικασία του μοντάζ, όπου, θέλοντας και μη, πολλές σκηνές έπρεπε να κοπούν, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους εθελοντές που έλαβαν μέρος να μένουν τελικά εκτός.

    Αν μπορούσε η ταινία να αποτυπωθεί με αριθμούς, ο τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν ο εξής: πάνω από 400 άτομα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια ταινία μεγάλου μήκους. Περισσότεροι από 20 αγαπημένοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, μαθητές από 8 έως 18 ετών, 4 μεγάλοι χορηγοί, 50 υποστηρικτές και 7 συνθέτες που έγραψαν 45 μουσικά κομμάτια, εργάστηκαν για να στηρίξουν μια πρωτότυπη ιδέα που θα μείνει για τις επόμενες γενιές. Η ταινία γυρίστηκε σε 40 διαφορετικές τοποθεσίες και ένα μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στο νησί της Τήνου.

    Συνέντευξη τύπου
    Οι ηθοποιοί Χάρης Ρώμας, Διαμαντής Καραναστάσης, Άριελ Κωνσταντινίδη, Άλεξ Κάβδας, Ναταλία Δραγούμη και Νίκος Αλεξίου

    Στην ταινία συμμετείχαν αλφαβητικά οι απόφοιτοι και γονείς (σε παρένθεση η χρονιά αποφοίτησης): Προμηθέας Αλειφερόπουλος΄00, Νίκος Αλεξίου΄73, Μυρτώ Αλικάκη΄90, Κώστας Αποστολίδης, Ναταλία Δραγούμη΄87, Δανάη Επιθυμιάδη΄05, Νατάσα Θεοδωρίδου, Άλεξ Κάβδας΄02, Κωνσταντίνος Καζάκος΄87, Μαριάννα Κάλμπαρη΄87, Διαμαντής Καραναστάσης, Κοραλία Καράντη, Άριελ Κωνσταντινίδη΄89, Λένα Παπαληγούρα΄03, Χάρης Ρώμας΄77, Δημήτρης Τάρλοου΄83, Φώτης Θωμαΐδης, Αναστασία Μητροπάνου΄13, Γιώργος Παπανδρέου ’05.

    Η ταινία, που φέρει τον τίτλο “Ιστορίες Χωρίς Χρόνο” πραγματεύεται τα παιχνίδια του χρόνου και το συνονθύλευμα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, αφηγείται την ιστορία του Νίκου και της Έλενας σε 6 διαφορετικές φάσεις της ζωής τους, στην πρώτη ιστορία είναι μικρά παιδιά, στην τελευταία έχουν οι ίδιοι εγγόνια. Ο χρόνος περνάει και αλλάζει τα πάντα και σε κάθε ιστορία, φαίνεται σαν να είναι άλλοι άνθρωποι. Πιθανόν να είναι και άλλοι άνθρωποι, που ζουν παράλληλα παρόμοιες ιστορίες. Στη ζωή των πρωταγωνιστών όμως, υπάρχουν δεσμοί που μένουν αναλλοίωτοι στον χρόνο.

    Η ταινία «Ιστορίες Χωρίς Χρόνο» θα προβληθεί στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2017, ενώ αργότερα θα προβληθεί και στους κινηματογράφους της Αθήνας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ