• LIFE&STYLE

    Έξι χαρακτηριστικά που θα κάνουν τους άλλους να σας συμπαθήσουν αμέσως

    ζευγάρι


    Είναι δύσκολο να πεις με ακρίβεια τον λόγο για τον οποίο σου αρέσει κάποιος ή το γιατί του τρέφεις μεγάλη συμπάθεια. Ίσως είναι το χαμόγελο τους, ίσως είναι η ευγένειά τους ή ίσως είναι απλά το ότι αισθάνεσαι ωραία να τον έχεις γύρω σου.

    Αλλά οι επιστήμονες, γενικά, δεν είναι ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις αυτού του είδους και έχουν περάσει πολλά χρόνια προσπαθώντας να εντοπίσουν τους ακριβείς παράγοντες που κάνουν ένα άτομο συμπαθητικό σε κάποιο άλλο.

    Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματά των επιστημόνων, που έχουν βγει μέσα από έρευνες και μελέτες. Διαβάστε παρακάτω για να αντλήσετε πληροφορίες που θα εξελίξουν τις τρέχουσες φιλίες σας και θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις, πιο γρήγορα.

    1. Κάντε κομπλιμέντα στους άλλους ανθρώπους
    Οι άνθρωποι θα συνδέσουν τα επίθετα που χρησιμοποιείτε για να περιγράψετε άλλους ανθρώπους, με την προσωπικότητά σας. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται “μεταφορά αυθόρμητου χαρακτήρα”. Σύμφωνα με τον Gretchen Rubin: “ό,τι λέτε για άλλους ανθρώπους επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι σας βλέπουν”. Αν περιγράψετε κάποιον άλλο ως ειλικρινή και ευγενικό, οι άνθρωποι θα σας συνδέσουν με αυτές τις ιδιότητες.

    2. Παρουσιάστε αίσθηση του χιούμορ
    Έρευνες διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από το αν επρόκειτο για τον ιδανικό φίλο τους ή τον ρομαντικό σύντροφό τους, οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι η αίσθηση του χιούμορ ήταν πραγματικά σημαντική. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση χιούμορ όταν γνωρίζετε για πρώτη φορά κάποιον, μπορεί να σας κάνει πιο συμπαθητικούς και, επίσης, μπορεί να αυξήσει τη ρομαντική έλξη.

    3. Αφήστε να μιλήσουν για τον εαυτό τους
    Οι ερευνητές του Χάρβαρντ πρόσφατα ανακάλυψαν ότι μιλώντας για τον εαυτό σας, αισθάνεστε ένα είδος επιβράβευσης. Αφήνοντας κάποιον να μοιράζεται μερικές ιστορίες από τη καθημερινότητά του και κάποια πράματα σχετικά με τη ζωή του σχετικά, αντί να ακούει μόνο τα δικά σας, θα μπορούσε να τους δώσει περισσότερες θετικές αναμνήσεις για την μεταξύ σας αλληλεπίδραση.

    4. Να είστε λίγο ευάλωτοι
    Ο Jim Taylor του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο υποστηρίζει ότι το συναισθηματικό άνοιγμα – ή η έλλειψή του – μπορεί να εξηγήσει γιατί δύο άνθρωποι συμπαθιούνται ή όχι. Υποστηρίζει τα εξής: “Το συναισθηματικό άνοιγμα, φυσικά, συνοδεύεται από τους κινδύνους που συνεπάγονται, αφού δεν γνωρίζεις εάν αυτή η συναισθηματική έκθεση θα γίνει αποδεκτή και θα υπάρξει ανταπόκριση ή θα απορριφθεί”. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η εκφραστικότητα και το άνοιγμα είναι επιθυμητά και σημαντικά στους ανθρώπους.

    5. Αποκαλύψτε τα ελαττώματά σας σιγά σιγά
    Σύμφωνα με το φαινόμενο “Pratfall”, οι άνθρωποι αρέσουν περισσότερο αφότου κάνουν ένα λάθος. Το ότι δεν είστε τέλειοι, σας καθιστά πιο  αποκάλυψη ότι δεν είστε τέλειοι σας καθιστά πιο οικείους απέναντι στους ανθρώπους γύρω σας. Το να έχετε ελαττώματα σας κάνουν περισσότερο ανθρώπους.

    6. Να είστε ζεστοί και ικανοί
    Οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου Princeton υποστηρίζουν μια θεωρία που λέει ότι οι άνθρωποι κρίνουν άλλους με βάση τη ζεστασιά και την ικανότητά τους. Σύμφωνα με το μοντέλο, εάν μπορείτε να δείξετε τον εαυτό σας ως ζεστό, δηλαδή μη ανταγωνιστικό και φιλικό κι έτσι οι άνθρωποι θα νιώσουν ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν. Η ικανότητα απ’ την άλλη, σχετίζεται, για παράδειγμα, με την υψηλή οικονομική ή εκπαιδευτική κατάσταση που κάνει τους άλλους να είναι πιο διατεθειμένοι να σας σεβαστούν. Η ψυχολόγος του Χάρβαρντ, Amy Cuddy, λέει ότι είναι σημαντικό να επιδείξουμε πρώτα τη ζεστασιά και δευτερευόντως την ικανότητα, ειδικά σε επιχειρηματικούς χώρους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έξι χαρακτηριστικά που σας κάνουν αντιπαθείς στους άλλους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10+1 χαρακτηριστικά των βαρετών ανθρώπων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αυτά είναι τα 8 χαρακτηριστικά που αναζητάμε στο αντίθετο φύλο

     



    ΣΧΟΛΙΑ