• LIFE&STYLE

    Μετά από 20 μέρες αναζήτησης, μητέρα πρόσφυγας αγκαλιάζει πάλι τα παιδιά της


    Μια ανάσα ζωής πήρε εχθές το μεσημέρι μια μητέρα από την Συρία, η οποία βρίσκει τα χαμένα της παιδιά. Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από την μάστιγα του πολέμου με την ελπίδα της επιβίωσης, χωρίς να γνωρίζουν τον προορισμό και την κατάληξη τους. Έτσι και η ιστορία της Ντόνιας, πρόσφυγα από την Συρία που ” έτρεξε” μέσα στην νύχτα για να σώσει την ίδια και τα πέντε της παιδιά. Η ίδια στην προσπάθεια της να έρθει από την Μικράσια στην Λέσβο έχασε τα παιδιά της από την “αρπαγή” τους από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

    Πιο συγκεκριμένα, όταν η Ντόνια σώθηκε από βουλγαρικό σκάφος της Frontex και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου, η ίδια ομολόγησε πως ενώ βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χορικά ύδατα ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τής πήρε πέντε από τα έξι της παιδιά. Έτσι απομένοντας μόνη μαζί με τον μεγάλο της γιο, να ψάχνει απεγνωσμένα τα υπόλοιπα παιδιά της.

    Τα βάσανα της έφτασαν στο τέλος όταν εχθές το πρωί κατέβηκε για μια ακόμη φορά στο λιμάνι του Πειραιά με την ελπίδα να αντικρίσει κάποιο από τις φιγούρες των παιδιών της, όταν τελικά κατά το μεσημέρι κατάφερε να τα σφίξει πάλι στην αγκαλιά της.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ένα από τα έξι παιδιά της Ντόνιας αναφέρθηκε στην “απαγωγή τους από τις τουρκικές αρχές, λέγοντας πως το σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής ήθελε να τους αναγκάσει να γυρίσουν στην Τουρκία. Συμπληρώνοντας είπε “Δε θέλαμε να γυρίσουμε στην Τουρκία, τότε οι Τούρκοι λιμενικοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τη βάρκα για να υποχρεώσουν τους επιβαίνοντες να ανεβούν στην ακταιωρό. Ο οδηγός της βάρκας άνοιξε τη μηχανή και απομακρυνθήκαμε. Η ακταιωρός δε μας κυνήγησε και καταφέραμε να ξεφύγουμε”, περιγράφοντας όλων αυτών που διαδραματίστηκαν λίγο πριν σωθούν από το ελληνικό σκάφος που τους μετέφερε στην Μυτιλήνη.

    Ο Ντόνια τώρα χαρούμενη ξανά και μαζί με όλη την οικογένεια της παίρνει ακόμη μια φορά το δρόμο της ξενιτιάς, προσπαθώντας να καταλήξει και στον τελικό προορισμό τους, την Γερμανία, βρίσκοντας τον σύζυγο της που βρίσκεται εκεί, ενώνοντας ξανά την οικογένεια της.

     



    ΣΧΟΛΙΑ