• MEN

    Τουρισμός με κορυφαία κρασιά: Εξερευνώντας την Τοσκάνη

    Οι καλύτερες χρονιές της Ornellaia.


    Τοσκάνη. Αυτή νομίζω ότι θα είναι η πρώτη απάντηση στην ερώτηση σε ποια περιοχή θα θέλατε να κάνετε ένα wine trip. Στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον ήταν, παρότι την έχω επισκεφτεί αρκετές φορές.

    Δεν χρειάστηκε τίποτα παραπάνω από ένα ξαφνικό τηλεφώνημα για να με πείσει να την επισκεφτώ οδικώς με τη μηχανή μου. Ήταν η πρώτη φορά που θα την επισκεπτόμουν με μηχανή και είχα στη διάθεσή μου μία εβδομάδα για να απολαύσω τις ωραίες διαδρομές, το καλό φαγητό και τα εξαιρετικά κρασιά.

    Σε δέκα μέρες είχαμε προλάβει να οργανώσουμε τα πάντα και βρισκόμασταν στο πλοίο για Ανκόνα. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 23 ώρες. Φύγαμε από την Πάτρα το μεσημέρι και φτάσαμε περίπου στις 12 της επόμενης μέρας.

    Είχαμε αποφασίσει να διανυκτερεύουμε σε διαφορετικά μέρη κάθε νύχτα για να μην σπαταλάμε χρόνο. Ωστόσο, κάναμε και μια μικρή βόλτα, που κράτησε όσο ένας εσπρέσο, στην πανέμορφη Περούτζια. Θα θέλαμε να μείνουμε παραπάνω αλλά η Τοσκάνη μάς περίμενε. Μερικές ώρες διαδρομής και φτάσαμε στον ξακουστό δρόμο SS222 που διασχίζει την επαρχία του Κιάντι.

    Castello di Brolio

    Η διαδρομή είναι μαγική, ειδικά για τους λάτρεις της μηχανής και του ποδηλάτου. Θα συναντήσετε πολλά αξιόλογα οινοποιεία αλλά μην παραλείψετε να σταματήσετε στο Castello di Brolio, ένα μεσαιωνικό κάστρο που παράγει εξαιρετικά Chianti. Εδώ δεν χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού· με ένα μικρό αντίτιμο μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά του κτήματος και να περιηγηθείτε μέσα στο κάστρο.

    Πηγαίνοντας στην Τοσκάνη αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη για να επισκεφτείτε την Περούτζια, μια μαγευτική πόλη γεμάτη από τη ζωντάνια που της προσφέρουν οι φοιτητές της περιοχής.

    Ο Filippo Mazzei του Castello di Fonterutoli.

    Ο επόμενος προορισμός μας βρίσκεται στην καρδιά του Κιάντι, στο χωριό Παντζάνο, και δεν είναι οινοποιείο αλλά κρεοπωλείο. Ο διάσημος Dario Cecchini είναι ο ιδιοκτήτης της Antica Macelleria Cecchini και δύο εστιατορίων. O Dario είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος που ακούει όπερα και απαγγέλλει από μνήμης την Ιθάκη του Καβάφη. Στο Παντζάνο μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε μικρά παραδοσιακά δωμάτια ή ξενώνες ή να συνεχίσετε μέχρι την περιοχή της Καστελίνα ιν Κιάντι.

    Εκεί βρίσκεται ένα υπέροχο χωριό, το Φοντερουτόλι, που ανήκει στην οικογένεια Μazzei, παραγωγούς κρασιού από το 1435. Διαθέτει εξαιρετικούς ξενώνες με φοβερή αισθητική και ένα πολύ ωραίο εστιατόριο. Ενδείκνυται λόγω θέσης για όσους προτιμούν να έχουν ένα ξενοδοχείο ως βάση για τις εξορμήσεις τους και όχι να μένουν σε διαφορετικά μέρη.

    Castello di Fonterutoli

    Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται και το οινοποιείο Castello di Fonterutoli που παράγει ένα από τα καλύτερα Chianti της περιοχής. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο αλλά όλα τα κρασιά μπορείτε να τα δοκιμάσετε και να τα αγοράσετε στο χωριό. Εκτός από Chianti, παράγει ένα εξαιρετικό κρασί, το «36», από 36 διαφορετικούς κλώνους Sangiovese, καθώς και ένα από τα κορυφαία κρασιά της Τοσκάνης, το Siepi.

    Σε απόσταση μίας ώρας και κάτι από το Φοντερουτόλι βρίσκεται ένα άλλο διάσημο χωριό, το Μονταλτσίνο.

    Εκεί θα βρείτε δεκάδες εξαιρετικά οινοποιεία. Από τα πιο αξιόλογα είναι το Castello Banfi, το Castelgiocondo, το Casanova di Neri, το Col d’Orcia, το Tenuta il Greppo με το διάσημο Bionti Santi και το Valdicava.Το Castelgiocondo βρίσκεται σε μια τεράστια ιδιοκτησία της οικογένειας Frescobaldi μαζί με το Luce, ένα άλλο οινοποιείο που παράγει εξαιρετικά super Tuscan.

    Αν θελήσετε να πάτε στο Valdicava, πρέπει να κλείσετε ραντεβού γιατί το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο. Σίγουρα δεν θα εντυπωσιαστείτε από τις εγκαταστάσεις αλλά τα κρασιά είναι από τα καλύτερα και ακριβότερα της περιοχής. Το Madonna del Piano προέρχεται από τον ομώνυμο αμπελώνα, που θεωρείται ο καλύτερος του Μονταλτσίνο.

    Tο ακριβότερο ιταλικό κρασί

    Στο χωριό θα βρείτε ορισμένες από τις καλύτερες κάβες της Ιταλίας, με μεγάλη συλλογή από ετικέτες και χρονιές.

    Στην  μπορούν να σας ξεναγήσουν και εκεί που παράγεται το masseto, το ακριβότερο ιταλικό κρασί.

    Από την άλλη πλευρά της Τοσκάνης, πηγαίνοντας δυτικά και περνώντας από το Σαν Τζιμινιάνο –κάνοντας μια παράκαμψη που αξίζει τον κόπο– και τη Βολτέρα, μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη με εξαιρετική θέα, θα βρεθείτε στο Μπολγκέρι. Εκεί ξεκίνησε η παραγωγή των super Tuscan, των πρώτων κρασιών στα οποία χρησιμοποιήθηκαν διεθνείς ποικιλίες.

    Πέρα από το υπέροχο γραφικό χωριό στην κορυφή του λόφου, εκεί βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία της Ιταλίας. Θα χρειαστείτε αρκετές μέρες για να προλάβετε να τα επισκεφτείτε όλα αλλά αυτά που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε είναι το Τenuta Ornellaia και το Tenuta San Guido, που παράγει το διασημότερο κρασί της Τοσκάνης, το Sassicaia.

    Tα κρασιά της Οrnellaia κερδίζουν τις εντυπώσεις αλλά και τις υψηλές βαθμολογίες.

    Και στα δύο οινοποιεία είναι απαραίτητο να κλείσετε ραντεβού για ξενάγηση μέρες πριν, αλλά –πιστέψτε με– είναι κάτι που αξίζει τον κόπο.

    Ornellaia

    Ειδικά στην Ornellaia η ξενάγηση και η γευσιγνωσία αποτελούν μια μοναδική εμπειρία. Αν σας συμπαθήσουν και ασχοληθούν περαιτέρω μαζί σας, ίσως σας ξεναγήσουν και στο αμπέλι απ’ όπου παράγεται το Μasseto, το ακριβότερο ιταλικό κρασί, που αρκετοί έχουν χαρακτηρίσει ισάξιο του Château Pétrus (δεν πρόκειται, ωστόσο, να το δοκιμάσετε).

    Στον γυρισμό κάντε μια στάση για φαγητό στην Osteria Enoteca San Guido, που ανήκει στο ομώνυμο κτήμα.

    Αν κατευθυνθείτε λίγο νότια, σε απόσταση σαράντα λεπτών θα βρεθείτε στην περιοχή της Μαρέμα. Κοντά στο χωριό Σουρεβέτο βρίσκεται το οινοποιείο Petra, που αξίζει να το επισκεφτεί κανείς όχι μόνο για τα κρασιά του αλλά και γιατί είναι ένα από τα ομορφότερα της Ιταλίας.

    To Petra

    Είναι σχεδιασμένο από τον διάσημο Ελβετό αρχιτέκτονα Mario Botta και έχει έντονα φουτουριστικό χαρακτήρα. Παράγει κόκκινα κρασιά και ελαιόλαδο. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο μόνο με ραντεβού.

    Πολύ κοντά στο οινοποιείο Petra αξίζει να επισκεφτείτε το οινοποιείο της Tua Rita.

    Πρόκειται για ένα μικρό μπουτίκ οινοποιείο που παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Τοσκάνης με αποκορύφωμα το Redigaffi, που μαζί με το Masseto της Ornellaia είναι τα καλύτερα Merlot της Ιταλίας. Πέρα από το Redigaffi θα δοκιμάσετε το εξαιρετικό Syrah, το Giustro di Notri, καθώς και το Perlato del Bosco.

    Ο χρόνος ποτέ δεν θα είναι αρκετός για αυτό το ταξίδι, καθώς πάντα θα υπάρχει ένα μέρος που θα θέλατε να επισκεφτείτε και δεν προλάβατε.

    Οι μυρωδιές της φύσης, της κουζίνας των Ετρούσκων και των εξαιρετικών κρασιών θα χαραχτούν στη μνήμη σας και όταν επισκεφτείτε κάποια κάβα και θελήσετε να αγοράσετε ένα κρασί, η λέξη Τοσκάνη θα είναι και πάλι η απάντηση στην ερώτηση από ποια περιοχή θα προτιμούσατε να είναι το κρασί σας.

    ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

    —Castello di Fonterutoli www.fonterutoli.com

    —Castello Banfi Il Borgo www.castellobanfiilborgo.com

    —Villa Dievole Hotel & Wine Resort www.dievole.it

    ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

    —Dario Cecchini srl www.dariocecchini.com

    —Osteria di Fonterutoli www.fonterutoli.com/Osteria

    —Osteria Enoteca San Guido www.enotecasanguido.it

    SUPER TUSCAN

    Τον όρο αυτόν απέδωσε ο διάσημος οινοκριτικός Robert Parker τη δεκαετία του ’70 στα εξαιρετικά κρασιά της περιοχής, όπως η Οrnellaia, η οποία δεν θύμιζε σε τίποτα τα Chianti της ομώνυμης περιοχής.

     

    Κείμενο: Σωτήρης Γεωργίου/Homme



    ΣΧΟΛΙΑ