• Μέγαρο Μουσικής

    Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δύο διπλές προσκλήσεις για να απολαύσετε τους μοναδικούς Pamelia Stickney και Νίκο Γιούσεφ

    • NewsRoom


    «From Classical to Nowhere» Ιδιόφωνες και αιθερόφωνες άριες

    Το Μέγαρο Μουσικής και το mononews.gr σας προσκαλούν να απολαύσετε την παγκοσμίου φήμης Pamelia Stickney και τον πρωτοπόρο σολίστ του μουσικού πριονιού Νίκο Γιούσεφ, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

    Μουσικό πριόνι και θέρεμιν. Δύο όργανα με μια απόκοσμη, αιθέρια, λυρική φωνή που παρασύρει τον ακροατή σε ένα γαλήνιο, ατμοσφαιρικό ταξίδι. Μια μυσταγωγική βραδιά με την παγκοσμίου φήμης Pamelia Stickney [Παμέλια Στίκνεϋ], βιρτουόζο του θέρεμιν, και τον πρωτοπόρο σολίστ του μουσικού πριονιού Νίκο Γιούσεφ, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Το θέρεμιν, που εφευρέθηκε από έναν σοβιετικό επιστήμονα το 1920, είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά όργανα που επινοήθηκαν τον 20ό αιώνα, και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι μπορεί να παιχτεί χωρίς καμία φυσική επαφή. Το μουσικό πριόνι είναι ένα ιδιόφωνο όργανο, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας (Ελλάδα, Αίγυπτος). Έχει χαρακτηριστεί ως «ονειρική φωνή» της όπερας, «απόκοσμη παιδική φωνή» και «φωνή των Σειρήνων».

    Οι δύο καλλιτέχνες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια συναυλία με ένα φινάλε-έκπληξη, στην οποία θα ακουστούν κομμάτια από την προκλασική μέχρι την ηλεκτρονική εποχή: από τον Πέρσελ, τον Χαίντελ και τον Μπαχ μέχρι τον Ραχμάνινοφ, τον Μεσσιάν, τον Μπάρτοκ αλλά και τον Σφέτσα. Μαζί τους, η Ειρήνη Τηνιακού (πιάνο, ηλεκτρικό όργανο) και ο Γιώργος Κατσάνος (analog synthesizer, idiophones, samples). Guest, ο Τηλέμαχος Μούσας στην κιθάρα.

    Πριν τη συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο (17:00 – 18:00) με ελεύθερη είσοδο  πάνω στην τεχνική του μουσικού πριονιού και του θέρεμιν. Ομιλητές θα είναι ο Nίκος Γιούσεφ και η Παμέλια Στίκνεϋ και εισηγήτρια η σολίστ του πιάνου και του ηλεκτρικού οργάνου Ειρήνη Τηνιακού. Πρόκειται για μια ωριαία μουσικολογική και ιστορική εισήγηση για τα δύο όργανα, με αναφορές στον μεταξύ τους συσχετισμό, στη «φωνητική» τους δυνατότητα αλλά και σε πρακτικές χρήσης τους από την κλασική εποχή μέχρι σήμερα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τα όργανα, με τη βοήθεια των μουσικών.

    Η Αμερικανίδα Pamelia Stickney…

    … είναι κορυφαία βιρτουόζος του θέρεμιν. Έχει ηχογραφήσει δίσκους και έχει πάρει μέρος σε συναυλίες καλλιτεχνών όπως οι: David Byrne, John Zorn, Yoko Ono, Bela Fleck and The Flecktones, Seb Rochford, Otto Lechner και Simone Dinnerstein. Έχει επίσης εμφανιστεί σε ταινίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Saturday Night Live. Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής Bob Moog την έχει χαρακτηρίσει ως «μια από τις σημαντικότερες καινοτόμους μουσικούς του θέρεμιν».

    Ο πολυπράγμων Νίκος Γιούσεφ…

    … είναι σολίστ του μουσικού πριονιού και του ηλεκτρικού μπάσου. Το 2002 δημιούργησε ένα μοναδικό βαρύτονο μουσικό πριόνι, ενώ λίγα χρόνια αργότερα διδάχθηκε από τη μοναδική, τότε, σολίστ του πριονιού Έλλη Δέλιου την κλασική τεχνική αυτού του σπάνιου οργάνου. Δίνει συναυλίες και μαθήματα πάνω στο μουσικό πριόνι, ενώ έχει εμφανιστεί ζωντανά με δεκάδες καλλιτέχνες από την εγχώρια και διεθνή σκηνή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

    Ο διαγωνισμός λήγει την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

     

    View this post on Instagram

     

    🔸ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ🔸 👉 Κάνε follow τη σελίδα μας ❤️ Like στο post και 🏷️ Tag ενα φίλο σου ➡️ Το Μέγαρο Μουσικής και το @mononews.gr σας προσκαλούν να απολαύσετε την παγκοσμίου φήμης Pamelia Stickney και τον πρωτοπόρο σολίστ του μουσικού πριονιού Νίκο Γιούσεφ, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. 🔸Το θέρεμιν, που εφευρέθηκε από έναν σοβιετικό επιστήμονα το 1920, είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά όργανα που επινοήθηκαν τον 20ό αιώνα, και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι μπορεί να παιχτεί χωρίς καμία φυσική επαφή. Το μουσικό πριόνι είναι ένα ιδιόφωνο όργανο, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας (Ελλάδα, Αίγυπτος). Έχει χαρακτηριστεί ως «ονειρική φωνή» της όπερας, «απόκοσμη παιδική φωνή» και «φωνή των Σειρήνων». ✔️ Η κλήρωση θα γίνει στις 12/02. Καλή επιτυχία! 〰️ @mononews.gr @megaron_athens 〰️ #mononewsgr #megarontheathensconcerthall #megaromousikis #2020 #february #feb2020 #art #music #διαγωνισμός

    A post shared by mononews (@mononews.gr) on

    Τιμές εισιτηρίων για τη συναυλία From Classical to Nowhere

    7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 10 € 15 €

    Η είσοδος στο σεμινάριο των Stickney-Γιούσεφ είναι ελεύθερη

    Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου: 15.30

    Eισιτήρια

    210 72 82 333, www.megaron.gr

    και σε όλα τα καταστήματα 



    ΣΧΟΛΙΑ