• Media

    ΣΚΑΪ – Κουτσαυτάκη: Η «σιδηρά» CEO που δεν συμπαθεί τις παραιτήσεις-Πως αποσοβήθηκε νέα κρίση με σεξιστικό πρόσημο

    Ευη Κουτσαυτάκη. Διευθύνουσα Σύμβουλος ΣΚΑΙ


    Για μια CEO και μάλιστα ενός ισχυρού μηντιακού ομίλου, για μια «σιδηρά κυρία» όπως η διευθύνουσα σύμβουλος του ΣΚΑΙ κα Εύη Κουταυτάκη, απολύσεις και παραιτήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Εκείνη είναι άλλωστε η επισπεύδουσα στις εισηγήσεις για ηχηρά πρόσωπα, δημοσιογράφους, παρουσιαστές και συντελεστές, εκείνη έχει τον τελευταίο λόγο, μαζί με τον πρόεδρο Γιάννη Αλαφούζο, φυσικά, στις τελικές αποφάσεις για το προσωπικό. Όμως η κα Κουτσαυτάκη έχει μια φυσική αποστροφή, μια δυσανεξία, μια αποδεδειγμένη απέχθεια στις παραιτήσεις και δυσκολεύεται ορισμένες φορές να «βαφτίσει» ως τέτοιες τις απομακρύνσεις ή απολύσεις, προκειμένου να διευκολύνει τους απερχόμενους στο …επόμενο βήμα της καριέρας τους. Για να το πούμε απλά είναι εμφανώς προτιμότερο να απολύει παρά να δεχθεί παραίτηση.

    Η στάση αυτή έχει πολλές διαστάσεις, οικονομικές, εργασιακές, λειτουργικές, επικοινωνιακές. Λογικό. Δεν χρειάζεται PhD στην Ψυχανάλυση για να αντιληφθεί κανείς ότι για την υψηλόβαθμη συνεργάτιδα του προέδρου η απόλυση δεν σηματοδοτεί ένα «τραύμα», δεν συνιστά ταμπού, ντροπή…όνειδος…Και γιατί άλλωστε;

    Η ίδια αποδεσμεύθηκε άλλωστε από τον εργοδότη της Γιάννη Αλαφούζο στις 17 Απριλίου του 2015 όταν εκτελούσε χρέη αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου έχοντας αναλάβει την επιχείρηση ανασυγκρότησης του συγκροτήματος ραδιοφώνου και τηλεόρασης του ΣΚΑΙ εκτός των άλλων σημαντικών – και σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων. Έφυγε με το κεφάλι ψηλά και με την ίδια κορμοστασιά επέστρεψε δυο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2017, σαν μην έχει συμβεί τίποτα, σαν να μην έχει ανοίξει μύτη, στο Φάληρο για να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού, Κώστα Κιμπουρόπουλο, ο οποίος θα αποχωρούσε μαζί με όλη την «ομάδα» του μετά από αρκετά χρόνια συνεργασίας.

    Είχαν όλα ξεχαστεί. Οι αψιμαχίες, οι διαπληκτισμοί, οι διαφωνίες που οδήγησαν στην έξοδο την κα Κουτσαυτάκη που είχε αποχωρήσει προ διετίας από τον ΣΚΑΪ με αρκετά επεισοδιακό τρόπο, λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας με τον γενικό διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του ΣΚΑΙ, Σταμάτη Μαλέλη.

    Το μεσοδιάστημα

    Στο μεσοδιάστημα δεν απομονώθηκε στο άνετο σπίτι της στην Εκάλη, ούτε έκανε pause στην καριέρα της για να δρέψει τους ώριμους καρπούς της. Αποτέλεσε το «δεξί χέρι» του Βαγγέλη Μαρινάκη στις εταιρείες που διατηρεί στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Alter Ego Media), αλλά και στην εξαγορά του ΔΟΛ από τον Έλληνα εφοπλιστή. Πράματι η Εύη Κουτσαυτάκη ήταν το πρόσωπο-«κλειδί» στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες τον Σεπτέμβριο του 2016, όπου η εταιρεία «Alter Ego», συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, εξασφάλισε μια από τις τέσσερις άδειες (πριν το «άκυρο» από το Συμβούλιο της Επικρατείας που ακολούθησε).

    Πιο ορμητική από ποτέ η κα Κουτσαυτάκη τον Δεκέμβριο του 2022 δεν δίστασε να απομακρύνει εν μια νυκτί την τηλεπαρουσιάστρια Ντόρα Κουτροκόη από την εκπομπή «Σήμερα», που την είχε προσλάβει για να διαδεχθεί τη Μαρία Αναστασοπούλου. Το δεξί χέρι του προέδρου Γιάννη Αλαφούζου έκρινε και με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε ότι η Κουτροκόη δεν …κολλάει μεν Δημήτρη Οικονόμου, πόσο μάλλον με τον Άκη Παυλόπουλο με τον οποίο η παρουσιάστρια είχε συνεργαστεί ατυχώς ξανά και στο παρελθόν. Το χρονικό του διαζυγίου είχε αρχίσει να γράφεται από τις πρώτες ημέρες της συνεργασίας των συντελεστών της εκπομπής όταν η Ντόρα Κουτροκόη αντιμετωπιζόταν ως τηλεοπτική γλάστρα μη έχοντας τον χρόνο που αντιστοιχεί στον ρόλο της.

    Στις 27 Δεκεμβρίου 23 ο δημοσιογράφος Σπύρος Μάλλης αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 μετά την παραίτηση του Βασίλη Χιώτη. Εδώ έγινε μια εξαίρεση ή ίσως η ελληνική γλώσσα να μην διαθέτει σύμμικτη λέξη που να συνδυάζει παραίτηση και απόλυση μαζί. Αλλά δεν πρόκειται για απόλυση γιατί ο Βασίλης Χιώτης παρέμεινε στην εκπομπή αλλά αποχώρησε καθώς τα ομοφοβικά σχόλια – σχολίασε τα ταξίδι Κασσελάκη στην Καλαμάτα με τη φράση “βγάζει και καλά σύκα η Καλαμάτα”- του στοίχισαν τον διευθυντικό θώκο.

    Δεν θα άντεχε και 2ο σεξιστικό σχόλιο!

    Τέλος καλό όλα καλά με την κρίση που δημιουργήθηκε την περασμένη Τετάρτη στον ΣΚΑΙ μετά από αψιμαχία μεταξύ του δημοσιογράφου Αντώνη Κρητικού και τον προϊσταμένου του και αρχισυντάκτη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, Γιάννη Αδαμίδη, υπό τον Βασίλη Παπαδρόσο.

    Μετά από διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες συναντήσεις του δημοσιογράφου με τη Διοίκηση του σταθμού βρέθηκε η «χρυσή τομή» και όλα δείχνουν ότι ο θιγμένος ρεπόρτερ παραμένει στο κανάλι στο ελεύθερο ρεπορτάζ όπως εξάλλου και ο Αδαμίδης και μάλιστα με την ίδια ιεραρχία αρχισυντάκτη-ρεπόρτερ. Πριν εκτονωθεί η κρίση προτάθηκε στον Αντώνη Κρητικό να μεταπηδήσει στο οικονομικό ρεπορτάζ ώστε να έχει προϊσταμένη την Έλενα Λάσκαρη ή να παρουσιάσει μια εβδομαδιαία εκπομπή «7 Μέρες Ελλάδα».

    Μήνυμα με λάθος αποδέκτη

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε σε τρακτέρ επισκεπτόμενος τους αγρότες. Το ίδιο έπραξε και ο Αντώνης Κρητικός, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ όταν τα μπλόκα ήρθαν για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Τότε έλαβε – κατά λάθος, καθώς προοριζόταν για άλλο αποδέκτη, ένα ανάρμοστο και μάλλον σεξιστικό (αφορούσε σεξουαλικό προσανατολισμό), μήνυμα του Γιάννη Αδαμίδη, αρχισυντάκτη του κεντρικού δελτίου. Αμέσως ο Κρητικός επέστρεψε στο κανάλι και μάζεψε τα πράγματά του για να φύγει υποβάλλοντας την παραίτησή του προς τη διοίκηση του ΣΚΑΪ ενώ η υπόθεση έφτασε μέχρι την ΕΣΗΕΑ που έκανε αμέσως καταγγελία.

    Ο Γιάννης Αδαμίδης υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του ενώ καμία από τις δυο δεν έγινε αποδεκτή από τη Διοίκηση (βλέπε Κουτσαυτάκη). Ωστόσο, ο Κρητικός εμφανιζόταν αμετάκλητος, λένε μάλιστα ότι αρνιόταν ακόμη και να συναντήσει την ηγεσία του καναλιού (Αλαφούζος). Τελικά ενεργοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις, και εκτελέστηκε η συνταγή «Κουτσαυτάκη» που διαχειρίζεται εξάλλου όλες τις κρίσεις στο κανάλι. Τέλος καλό όλα καλά. Οι πληροφορίες λένε ότι πέραν της καλύτερης θέσης προτάθηκε και αύξηση στον ρεπόρτερ, αλλά μένουν να επιβεβαιωθούν. Τι σημασία έχει εξάλλου; Όλα στο παιχνίδι είναι, πόσο μάλλον όταν αφορά το power game που παίζεται δια χειρός Εύης Κουτσαυτάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Χαμός στην ΕΡΤ με τις διακρίσεις φύλου, τι αγοράζει ο Αλαφούζος, το δράμα του Σεφερλή και ο πόλεμος Καινούργιου με Λιάγκα



    ΣΧΟΛΙΑ