• Media

    Σκάι: Το σοκ για την Σία Κοσιώνη, οι αλλαγές της Κουτσαυτάκη και τι θα γίνει με Σκορδά και Μπακοδήμου

    Σία Κοσιώνη

    Σία Κοσιώνη


    Ο αλυτρωτισμός της Εύης Κουτσαυτάκη στον ΣΚΑΙ για την πρωτιά στην Ενημέρωση & το σπριντ για την επαναφορά του δελτίου της Σίας Κοσιώνη στο «ραντάρ» των τηλεθεατών

    Σε υποστολή βρίσκεται η άλλοτε «μεσίστια» σημαία του ΣΚΑΙ, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη για λόγους που δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με την ίδια.

    Η 44χρονη παρουσιάστρια έχει γράψει τη δική της ιστορία στο κανάλι του Φαλήρου, παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων από το 2006 (!) έχοντας κάνει το ηχηρό της ντεμπούτο στα αθηναϊκά media από την ΕΡΤ πλαισιώνοντας την Άννα Παναγιωταρέα στην εκπομπή «Ουδείς Αναμάρτητος». Αποτελώντας «σάρκα εκ της σαρκός» του ΣΚΑΙ είναι προφανές ότι οι χαμηλές πτήσεις που πραγματοποιεί το δελτίο ειδήσεων στο κανάλι, μόνο αναζήτηση διορθωτικών κινήσεων μπορούν να επιφέρουν, καθώς σε έναν σταθμό με έντονο ενημερωτικό πρόσημο η επιτυχία της «ναυαρχίδας» του συναρτάται από τους χειρισμούς όλων των μελών του πληρώματος: Από τον πλοιοκτήτη έως τον τελευταίο ναύτη…

    «Είμαι καλά με το δελτίο του ΣΚΑΪ»…

    Την περασμένη Τετάρτη η Σία Κοσιώνη έκανε δηλώσεις στους ρεπόρτερ των ψυχαγωγικών εκπομπών, που τη συνάντησαν σε βραδινή της έξοδο. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια απάντησε για τις ερωτήσεις που δέχεται για τα προσωπικά της, ενώ τόνισε πως δεν είναι στα σχέδιά της μια ενημερωτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ. «Είμαι καλά με το δελτίο του ΣΚΑΙ» τόνισε χαρακτηριστικά. Αλλά δεν είναι καλά το δελτίο μαζί της…. Μια ημέρα πριν, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ήρθε τελευταίο στο λεγόμενο δυναμικό κοινό (11/3/2024) βλέποντας τη σκόνη ακόμη και του αντίστοιχου τηλεοπτικού προϊόντος του Open και της ΕΡΤ1 που συνήθως καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις.

    Τις πταίει;

    Σίγουρα όχι η Σία Κοσιώνη. Τουλάχιστον όχι σε απόλυτο βαθμό. Στις έρευνες αποδοχής των προσώπων της τηλεόρασης που κατά καιρούς παραγγέλνουν αθόρυβα τα κανάλια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Είναι εργατική, ενημερωμένη, έχει δημοσιογραφικά αντανακλαστικά, πολιτικά «ρουθούνια», φυσικά είναι συμπαθής και αποδεκτή από το κοινό του ΣΚΑΙ.

    Γιατί λοιπόν να ξεπερνιέται από το δελτίο του Mega που έχει κάνει μόνιμο «ρεζερβέ» στην κορυφή με τη Ράνια Τζίμα να «κλειδώνει» την περασμένη Δευτέρα στο 16,5%, τη Μάρα Ζαχαρέα στο Star να ακολουθεί με 12,7%, τον Νίκο Χατζηνικολάου να κινείται περί το 11-12%, τη Ματίνα Παπαδέα να αποσπά 7,6% και τον Γιώργο Κουβαρά να παίρνει για την …τιμή των όπλων ένα 6% ακολουθούμενος από τη Σία Κοσιώνη με 5,6% στην τελευταία θέση; Όμως δεν βρίσκεται  πάντα το δελτίο του ΣΚΑΙ σε αυτή τη θέση. Την εβδομάδα 4-10/3 και πάλι το Mega έρχεται πρώτο με 13,9%, ακολουθούμενο από τον Alpha με 12,5% με τον ΣΚΑΙ να περνάει από την άμπωτη στην πλημμυρίδα της τηλεθέασης για να βρεθεί στην τρίτη θέση με ένα διψήφιο 11,4%. Όμως η αγωνία παραμένει στα ύψη για ένα κανάλι με έντονο ενημερωτικό προφίλ.

    Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα για τον ΣΚΑΙ δεν θα ήταν τόσο σοβαρό αν δεν είχε σφυρηλατήσει η διοίκηση τόσο πολύ τα ενημερωτικά «ύφαλα» του καναλιού. Αν δεν είχε αποφασίσει να αξιοποιήσει στο παρελθόν τον ούριο άνεμο που έπνεε για την πληροφόρηση του κοινού. Αν δεν είχε επενδύσει σε lead in (το πρόγραμμα που προηγείται), αν τρία χρόνια πριν (τον Φεβρουάριο του 2021) η Σία Κοσιώνη δεν είχε ρίξει άγκυρα  στην «πρωτοκαθεδρία», αν δεν μεσουρανούσε με 15,2% και 702.588 τηλεθεατές να την παρακολουθούν, αφήνοντας πίσω τους Χατζηνικολάου και Σρόϊτερ με 681.000 και 593.868 τηλεθεατές, αντίστοιχα.

    Αλλά η επιτυχία ενός καναλιού δεν εξαρτάται από τις ίδιες δυνάμεις του. Έχει να κάνει και με τις κινήσεις των αντιπάλων. Πράγματι ο ανταγωνισμός στη ζώνη prime time είναι τεράστιος αφού τόσο ο Σασμός, όσο και η Γη της Ελιάς, αλλά και άλλα προγράμματα όπως η Μάγισσα ή το Ναυάγιο έχουν χτίσει το κοινό τους και η κατά μέτωπο επίθεση αποτελεί σημαντικό ρίσκο τόσο για το budget όσο και για το ηθικό των στελεχών ενός καναλιού.

    Ανασχεδιασμός και μερικός ανασχηματισμός

    Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΣΚΑΙ, Εύη Κουτσαυτάκη είναι σαφώς προβληματισμένη πόσο μάλλον εφόσον έχει αποφασίσει στροφή 180ο για το προφίλ του καναλιού που δοκιμάστηκε στο ψυχαγωγικό τεραίν αλλά του βγήκε μόνο το «Survivor» ενώ επένδυσε μάλλον ανεπιτυχώς σε επίπεδο αποδοχής του κοινού και σε ακριβές σειρές («Πανθέοι») σε μια εποχή ματαίων επιδόσεων, σε μια ατυχή συγκυρία για τη συγκεκριμένη τυπολογία που τα κανάλια όλα μαζί «κονταροχτυπήθηκαν» με 37 σήριαλ ελέω χρηματοδότησης ΕΚΟΜΕ.

    Πράγματι έχει αποφασιστεί ο επαναπρογραμματισμός, η επαναφορά του DNA του σταθμού στα γνωστά χωρικά ύδατα του ΣΚΑΙ, την ενημέρωση. Στο τραπέζι βρίσκονται τα πάντα και είναι όλα ανοιχτά. Εκπομπές ενημέρωσης, ντοκιμαντέρ, πρωϊνή ζώνη «φουλ» ενημερωτική, πιο φρέσκο δελτίο, καλύτερο lead in, άλλος πολιτικός λόγος ενδεχομένως. Που να κλείνει το …μάτι και σε διαφορετικά mindset και κουλτούρες. Ίσως και σε άλλες πολιτικές φυλές μιας και δεν είναι λίγοι εντός του σταθμού που υποστηρίζουν ότι συχνά ο ΣΚΑΙ γίνεται …βασιλικότερος της κυβέρνησης.

    Η τύχη της Σκορδά και της Μπακοδήμου

    Ορισμένες μεταγραφές στο ψυχαγωγικό δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Συνεπώς η αυτοψία στο τηλεοπτικό προγραμματικό μείγμα «χτυπάει» τόσο στην ενημέρωση όσο και στο infotainment. Αν το κανάλι πράγματι πάρει τη μεγάλη απόφαση να το.. γυρίσει πλήρως στην ενημέρωση, είναι πιθανόν να περισσέψουν – συνεπώς να χρειαστεί ή να αποχωρήσουν ή να  τις «αβαράρει» σε άλλη ζώνη – καλοπληρωμένα και προβεβλημένα στελέχη του ψυχαγωγικού προγράμματος όπως η Φαίη Σκορδά και η Μαρία Μπακοδήμου.

    Μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, να ληφθούν αποφάσεις και να τελεσιδικήσουν οι διαπραγματεύσεις, το τοπίο θα παραμένει ρευστό στο κανάλι τόσο για την πρωϊνή όσο εξάλλου και για τη μεσημεριανή-απογευματινή ζώνη. Δεν είναι βέβαιη η τύχη του «My Style Rocks» και ήδη η εντολή που έχει δοθεί είναι δεδομένου του budget που απορροφά, να δώσει τις δικές του εξετάσεις και εφόσον προβιβαστεί έως το τέλος της σεζόν πάνω από τη βάση του μέσου όρου του σταθμού, τότε να προκριθεί για το επόμενο Φθινόπωρο.

    Ο ηθοποιός Μάρκος Σεφερλής και ο performer-παρουσιαστής Χρήστος Φερεντίνος, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν καθώς έχουν ανανεώσει το συμβόλαιό τους και το πλάνο λέει πως θα συνεχίσουν με τα ίδια πρότζεκτ. Ωστόσο και οι δύο εμφανίζονται κατηφείς στο Φάληρο και υποστηρίζουν προς τη διοίκηση του καναλιού ότι δεν έχουν υποστηριχθεί όσο έπρεπε από το κανάλι αναμένοντας την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων που – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους – θα ανεβάσουν τον πήχη των προγραμμάτων τους.

    Ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί είναι αυτό του Γιώργου Αυτιά ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Ήδη βολιδοσκοπείται η Φαίη Μαυραγάνη για να καλύψει το κενό. Κανονικά στην πρωινή ζώνη συνεχίζουν την πορεία τους οι Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος.

    Το The Voice επανέρχεται, το Survivor, προβιβάζεται

    Το μουσικό τηλεοπτικό σόου «The voice» σχεδιάζεται να επανενταχθεί στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. ΣΚΑΪ και η εταιρεία παραγωγής Acun Medya του Τούρκου παραγωγού Ατζούν Ιλιτζαλί έχουν συμφωνήσει πως το πρόγραμμα έχει διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία η οποία έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και πως πρέπει να ανοίξει ένας νέος με νέα δεδομένα. Κανάλι και εταιρεία παραγωγής έχουν καταλήξει ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι απτές στον τηλεθεατή.

    Στο νέο κύκλο του show, λέγεται ότι, θα αλλάξει η σύνθεση της κριτικής επιτροπής και πως το πρόγραμμα θα διαφοροποιείται έναντι των προηγούμενων σεζόν σε σχέση με τη συχνότητα μετάδοσης.

    Το «Survivor» δείχνει πως θα συνεχίσει και την επόμενη τηλεοπτική σεζόν, με ακόμα έναν κύκλο. Ο σταθμός είναι σχετικά ικανοποιημένος από την πορεία του -αν και η τηλεθέαση αποτυπώνεται υποτονική σε σχέση με παλαιότερους κύκλους του ριάλιτι. Παράλληλα, το γεγονός ότι θεωρείται σταθερό χαρτί για την prime time ζώνη του καναλιού, φαίνεται πως είναι καθοριστικός παράγοντας για να πάρει το «πράσινο φως» προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΣΚΑΙ τη σεζόν 2024-25.

    Διαβάστε επίσης: 

    Το «κούρεμα» του Νεμπή στον ΟΤΕ, τι θα κάνει ο Μαρινάκης με την «Ελευθεροτυπία, ο απολογισμός του Κοκλώνη και η «προχώ» Ναταλία Γερμανού

    Dragons’ Den: Ο Τάσος Οικονόμου κάνει το πρώτο offer μέσω τεχνητής νοημοσύνης (video)

    OPAP Game Time: Η Σταματίνα Τσιμτσιλή για τα beef της τηλεόρασης, τον Μπέκαμ και την OPAP Arena



    ΣΧΟΛΙΑ