• Media

    Η δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη, η άνοδος και η πτώση του Open και ο Νίκος Κοκλώνης

    Ιβάν Σαββίδης (OPEN) - Νίκος Κοκλώνης (Barking Well Media)

    Ιβάν Σαββίδης (OPEN) – Νίκος Κοκλώνης (Barking Well Media)


    Έντονη ανησυχία προκαλούν στο προσωπικό του Open και των άλλων ΜΜΕ του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα οι δραματικές εξελίξεις με την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία και της συζύγου του, από τις αρχές της Ουκρανίας, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς.

    Οι εξελίξεις είναι προφανές μπορεί να προκαλέσουν άμεσα domino effect στις ελληνικές επιχειρήσεις του Ιβάν Σαββίδη και να επισπεύσουν τη διαδικασία μεταβίβασης του μηντιακού τους βραχίονα (Ραδιοτηλεοπτική – Dimera) που πάσχει σε κάθε επίπεδο: Στο «ταμείο», στην τηλεθέαση και στα διαφημιστικά έσοδα. Η αρχή του τέλους της ισχυρής παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη που ήρθε μετά τυμπανοκρουσιών ως ο καναλάρχης του «Νέου Mega» και πιθανότατα να αποχωρήσει ως «ο ιδιοκτήτης του 6ου σε τηλεθέαση πανελλαδικού καναλιού», ξεκίνησε ουσιαστικά τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. που διαχειρίζεται το Open Beyond και της Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη, αναφορικά με την παραγωγή και διαφημιστική εκμετάλλευση του ψυχαγωγικού και infotainment προγράμματος, αναφέρεται ότι ο Κοκλώνης έχει option να αγοράσει το 50% συν μια μετοχή τουλάχιστον ως προτιμησιακός αγοραστής.

    Βέβαια στόχος της συμφωνίας ήταν η αναμόρφωση του καναλιού προκειμένου αφενός να ανέβουν οι δείκτες τηλεθέασης και συνακόλουθα να αυξηθούν οι διαφημιστικές ροές προς το Open. Ωστόσο στην πορεία οι νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών είχαν να αντιμετωπίσουν – και για αυτό τον λόγο ουσιαστικά καθυστέρησαν– μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούσαν τόσο στη συμβατότητα της τελικής συμφωνίας με τη νομοθεσία όσο και πρακτικά ζητήματα που σχετίζονταν με τη διαχειριστική λειτουργία αλλά και τον έλεγχο του Κοκλώνη από την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Η συμφωνία αυτή τελεί υπό την έγκριση του Ιβάν Σαββίδη ενώ αν οι δυο πλευρές καταλήξουν, τότε θα ανατεθεί σε μια από τις εταιρείες «Big 4» η αξιολόγηση και αποτίμηση των οικονομικών της Ραδιοτηλεοπτικής Α.Ε. για να ακολουθήσει η διαδικασία της εξαγοράς.

    Στην περίπτωση αυτή, ο Νίκος Κοκλώνης θα έχει λόγο στο σύνολο του τηλεοπτικού σταθμού (και στην ενημέρωση) και όχι μόνο στο ψυχαγωγικό μέρος του προγράμματος.

    Την προπερασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε στο προσωπικό του Προγράμματος (13 άτομα) ότι θα πρέπει να τα …μαζέψουν μέσα σε ένα 24ωρο για να βρίσκονται την προπερασμένη Παρασκευή στα νέα τους πόστα στην έδρα της εταιρείας Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη στον 40,2 χλμ της Αττικής οδού, στην Κάντζα.

    Είναι προφανές ότι ο Νίκος Κοκλώνης θέλει αφενός να ελέγχει το προσωπικό που ανήκει στο Πρόγραμμα που είναι δική του ευθύνη την ίδια στιγμή που η πλειονότητα θεωρεί ότι ξεκίνησε η αρχή του τέλους της απόλυτης κυριαρχίας Σαββίδη δεδομένης και της συμφωνίας για ενδεχόμενη διάθεση του 50% συν μια μετοχή μετά το 2025 προς το διαχειριστή του Ψυχαγωγικού.

    Τρεις μόλις ημέρες πριν κλείσει ο χρόνος, στο Open σημειώθηκαν αλλαγές σε επίπεδο υψηλής διοίκησης. Και όχι οποιεσδήποτε αλλαγές καθώς ένα μέλος της οικογένειας Σαββίδη ενεργοποιείται στο Δ.Σ. αναλαμβάνοντας διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ που διαχειρίζεται το Open beyond.

    Τα νέα ονόματα

    Έτσι, μετά την παραίτηση του Νίκου Αργυρού, στη θέση του τοποθετήθηκε ως διευθύνων σύμβουλος ο Γρηγόρης Σαββίδης. Πρόεδρος παρέμεινε το δεξί χέρι του Ιβάν Σαββίδη, ο Αρτούρ Νταβινιάν και μέλη ο Τζώνη Καλημέρης, διευθυντής επιχειρησιακής λειτουργίας, ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος και η Χριστίνα Δημητρέλου.  Η θητεία του Καλημέρη ως διευθυντής επιχειρησιακής λειτουργίας και άνθρωπος του Νίκου Κοκλώνη λήγει το μακρινό 2028.

    Σύμφωνα με το νέο καταστατικό, ο Γρ. Σαββίδης θα έχει την αποκλειστική εξουσία να προσλαμβάνει με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας το αναγκαίο υπαλληλικό προσωπικό της εταιρείας, καθώς και να συνάπτει συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών με συνεργάτες που αμείβονται με Τιμολόγιο  Παροχής Υπηρεσιών (π.χ. δημοσιογράφων ή παρουσιαστών, ακόμη και αν πρόκειται για προσωπικές ή ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες δικών τους συμφερόντων) και σε κάθε περίπτωση εξαιρουμένων των συμβάσεων εκείνων που  εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διευθυντή Επιχειρησιακής Λειτουργίας (COO).

    Ο Αρτούρ Νταβιντιάν (στη μέση)

    Επίσης θα καθορίζει τις αμοιβές καθώς και τους λοιπούς όρους απασχόλησης/παροχής των ανεξαρτήτων υπηρεσιών τους.

    Ειδικά για περιπτώσεις συγγενών εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έως τον τρίτο βαθμό συγγένειας, που επιθυμούν να εργαστούν ο ένας υπό την επίβλεψη  του άλλου, απαιτείται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είτε για την πρόσληψη είτε για τη μετακίνηση του εργαζόμενου. Ο διευθύνων σύμβουλος θα μπορεί να προβαίνει στην υπογραφή των απαραιτήτων εγγράφων για την παράταση, ανανέωση ή και λύση/καταγγελία της συνεργασίας με τα παραπάνω πρόσωπα, να υπογράφει και να υποβάλει κάθε έγγραφο σχετικό με την απασχόληση των παραπάνω προσώπων ενώπιον κάθε Διοικητικής Αρχής (Επιθεώρηση Εργασίας κ.λπ.), Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, Ασφαλιστικού Οργανισμού (ΕΦΚΑ κ.λπ.), να τηρεί τους εργασιακούς νόμους που ανάγονται στην πρόσληψη, απασχόληση ή απόλυση του ως άνω προσωπικού, τις συνθήκες εργασίας και την τήρηση όλων των προβλεπομένων από την εργατική ή άλλη νομοθεσία κανόνων, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας και τέλος να εκδίδει ακριβή αντίγραφα των πρακτικών συνεδρίασης του Δ.Σ., θέτοντας την υπογραφή του σε αυτά.

    Ήδη ο Κοκλώνης βάζει περισσότερο …πόδι και …χέρι

    Ήδη ο «ζωτικός χώρος» του Νίκου Κοκλώνη φαίνεται ότι διευρύνεται και σε διοικητικά ζητήματα όπως η τοποθέτηση δικών του στελεχών σε καίριες θέσεις όπως αυτή του HR manager. Παράλληλα έχει μια ευκολία πρόσβασης στο ταμείο καθώς η συμφωνία του επιτρέπει την εκταμίευση κονδυλίων για το ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Ωστόσο δεν είναι και σίγουρο ότι το  ταμείο διαθέτει τόσο καλά διαχωρισμένες γραμμές που να αναγνωρίζει που αρχίζουν τα διοικητικά κόστη, που συνεχίζουν τα λειτουργικά και ποιο είναι το όριο του Προγράμματος και ποιο της Ενημέρωσης.

    Νίκος Κοκλώνης
    Νίκος Κοκλώνης

    Ζημίες 21,6 εκατ. ευρώ για τη Ραδιοτηλεοπτική

    Ο κύκλος εργασιών της Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ, που ελέγχει το Open, το 2022 ανήλθε σε 20.965.464 ευρώ έναντι 25.153.594 ευρώ το 2021 και οι ζημίες προ φόρων σε 21.655.361 ευρώ το 2022 από 20.788.279 ευρώ το 2021.

    Πιέζεται η Dimera του Ιβάν Σαββίδη

    Η αλήθεια είναι ότι το αρχικό επενδυτικό sprint του Ιβάν στα media  (SDNA, «Έθνος», «Ημερησία», Open) μετατράπηκε σε έναν αργόσυρτο κουρασμένο μετ’ εμποδίων μαραθώνιο.

    Από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών της Grant Thornton Greece επί των οικονομικών καταστάσεων της Dimera Εκδοτική με συνδεδεμένη εταιρεία τη Ραδιοτηλεοπτική του Open προκύπτει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις της Εταιρείας δεν έχουν εξεταστεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2017 έως και 2022.

    Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά.

    «Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση.»

    Ωστόσο διατυπώνουν «ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και εφιστούν την προσοχή επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων στην οποία περιγράφεται ότι το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρείας, κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022 έχει καταστεί μικρότερο του ½ του μετοχικού της κεφαλαίου ως απόρροια των συνεχιζόμενων ζημιών των τελευταίων ετών, και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ.4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018».

    Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, οι βασικές μεταβολές των κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης, έχουν ως εξής:

    ·       Κύκλος εργασιών σημαντική μείωση σε σχέση με το 2021, κατά € 19.807,05

    ·       Κόστος πωλήσεων σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021, κατά € 249.008,67

    ·       Μικτό αποτέλεσμα μείωση σε σχέση με το 2021, κατά € 268.815,72

    ·       Αποτελέσματα προ τόκων και φόρων σημαντική μείωση σε σχέση με το 2021, κατά € 335.923,43

    ·       EBITDA σημαντική μείωση σε σχέση με το 2021, κατά € 340.648,64

    Η Εταιρεία κατά τη χρήση 2022 απώλεσε το σύνολο σχεδόν του κύκλου εργασιών της καθώς ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 σταμάτησε να διαχειρίζεται τις ιστοσελίδες imerisia.gr & ethnos.gr και δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διαφήμισης ενώ επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου.

    Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρείας, έχει καταστεί κατώτερο από το μισό (1/2) του μετοχικού της κεφαλαίου και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ.4 του άρθρου 119 του Ν. 4548/2018.

    Ώδινεν όρος, έτεκεν Next Please

    Το κανάλι πάντως δεν φαίνεται να ξεκολλάει από τις χαμηλές πτήσεις σε επίπεδο τηλεθέασης έχοντας χάσει και ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, τον «Έρωτα Φυγά» που διακόπηκε, λόγω κόστους, και πλέον τα δικαιώματα προβολής του Α’ και του Β’ Κύκλου ανήκουν στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ.

    Κατά τα λοιπά οι όποιες αλλαγές αποφασίζονται στο πρόγραμμα έρχονται με το σταγονόμετρο. H πρώτη ψυχαγωγική εκπομπή του σταθμού μετά από πάρα πολύ καιρό φέρει τον τίτλο «Next Please» και θα είναι τηλεπαιχνίδι γνώσεων το οποίο θα παρουσιάζει η Αννίτα Πάνια  στην απογευματινή ζώνη δίνοντας lead in στο δελτίο ειδήσεων καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα. Δευτέρα – Παρασκευή το τηλεπαιχνίδι θα είναι μαγνητοσκοπημένο, όμως το ΣΚ θα μεταδίδεται ζωντανό πρόγραμμα με τραγουδιστές και παίκτες.

    Ως προς την τηλεθέαση χαμηλά κινούνται προγράμματά του, όπως το «Οδός Ζαρίφη 2» (2,8%), το δελτίο νοηματικής (2,1%), η ελληνική ταινία «Ο Θαλασσόλυκος» (2,1%) που προηγήθηκε του κεντρικού δελτίου και η ξένη σειρά «Η Υπόσχεση» (2,3%) που ακολούθησε.

    Διαβάστε επίσης:

    Η οργή για Ζούλα, η κυριαρχία Κοκλώνη στο Open, τα κέρδη της Alter Ego, o γκέι Μεγαλέξανδρος και ο… μάγκας Λιάγκας
    Ο άφαντος Ιβάν και τα σενάρια πώλησης του Open, τα προσεκτικά βήματα Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη, οι βλέψεις της Alter Ego για το ΧΑ και η «καμπάνα» στον Χατζηνικολάου
    Ιβάν Σαββίδης: Κατάσχονται τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ουκρανία
     



    ΣΧΟΛΙΑ