• LIFE&STYLE

    Louis Vuitton : Η ταπεινή καταγωγή της πιο πολυπόθητης και πολύ-αντιγραμμένης φίρμας στον κόσμο


    Η εξέλιξη της Louis Vuitton, ως την σημερινή κορυφαία μάρκα πολυτελείας, ξεκίνησε στο χώρο σαν μια σύγχρονη μονάδα συσκευασίας και αποστολής. Καθώς η νέα έκθεση Volez, Voguez, Voyagez στο Παρίσι αποδεικνύει, η φήμη της επώνυμης μάρκας ξεκίνησε με χειροποίητα ταξιδιωτικά κουτιά και θήκες.

    Σε μία προθήκη στην αρχή της έκθεσης των εννέα δωματίων στο Grand Palais βρίσκεται η πρώτη σημαντική ανακάλυψη των προϊόντων της εταιρείας: ένα απέριττο, απόλυτα ορθογώνιο γκρι μπαούλο. Όταν παρατήρησαν ότι το  παραδοσιακό θολωτό σκέπασμα (καπάκι) του μπαούλου ταξιδίου το έκανε δύσχρηστο να στοιβαχτεί και να μεταφερθεί, ο ιδρυτής της Louis Vuitton εισήγαγε ένα μοντέλο με επίπεδο καπάκι, κατασκευάζοντας ένα αεροστεγές κουτί από ελαφρύ υλικό και καλύπτοντάς το με τον υπογεγραμμένο γκρι καμβά του. Πριν σχεδιάσει ο Vuitton την καινοτομία το 1858, οι καμπυλωτοί θόλοι των μπαούλων θεωρούνταν απαραίτητοι για να διώχνουν το νερό που διαφορετικά θα μπορούσε να εισέλθει όταν είναι τοποθετημένοι στο φορτίο των πλοίων ή των τρένων.

    lv-grand-palais8189-c2a9grecc81goire-vieille

    Ορφανός σε νεαρή ηλικία, ο Vuitton άρχισε να εργάζεται ως συσκευαστής και κατασκευαστής κουτιών στο εργαστήριο του Romain Mαaréchal στο Παρίσι, στην ηλικία των 16. Χρησιμοποιώντας δεξιότητες ξυλουργικής που έμαθε κάνοντας δουλειές του ποδαριού κατά το μεγάλο ταξίδι του (με τα πόδια) από την πατρίδα του στην περιοχή Jura μέχρι τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Vuitton άκμασε ως κατασκευαστής των ξύλινων κουτιών σχεδιασμένων, κατά παραγγελία, που αποθήκευαν οτιδήποτε, από καθρέφτες, ρολόγια, λουλούδια, πίνακες ζωγραφικής, μέχρι «γυναικεία στολίδια». Όταν άνοιξε το δικό του κατάστημα – το Louis Vuitton Malletier – το 1854, διαφήμισε τον εαυτό του στην αγορά ως ειδικό συσκευαστή για απαιτητικούς ταξιδιώτες, που αναζητούν έναν επαγγελματία, που «συσκευάζει με ασφάλεια τα πιο εύθραυστα αντικείμενα».

    Η παροχή υπηρεσιών του ήταν σε υψηλή ζήτηση από τους ταξιδιώτες, που αδημονούσαν να εξερευνήσουν νεοσύστατες ναυτιλιακές και σιδηροδρομικές διαδρομές εκείνη την περίοδο, και η επιχείρησή του είχε ραγδαία οικονομική άνοδο όταν η αυτοκράτειρα της Γαλλίας, Eugenie de Montijo, διόρισε τον Vuitton ως προσωπικό της συσκευαστή και κατασκευαστή μπαούλων.

    famille-vuitton_1888

    Τακάθετα μπαούλα του Vuitton, για τα ατμόπλοια, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Σχεδιασμένα σαν φορητά κομμάτια επίπλων, εξοπλισμένα με συρτάρια, διαχωριστικά, και κρεμάστρες, επέτρεψαν στους ταξιδιώτες να μεταφέρουν την γκαρνταρόμπα τους, χωρίς να χρειάζεται να ξεπακετάρουν.

    Θήκες για όλες τις περιπτώσεις

    rtr1ezvc

    Πριν γίνουν δημοφιλείς οι τσάντες «Speedy» (σε σχήμα τσάντας γιατρού), ή οι ευρύχωρες Neverfull, που παράγονταν στα εργοστάσιά της στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία, η δουλειά του Louis Vuitton ήταν τα μπαούλα και οι θήκες κατά παραγγελία.

    Από μία στρογγυλή, τεράστια θήκη του σοφέρ για να αποθηκεύσει μια ρεζέρβα και μια αλλαξιά ρούχα, μέχρι μία εξαίσια θήκη για ένα σερβίτσιο τσαγιού, κατά την παραγγελία του Maharaja de Baroda, τα πιο συναρπαστικά εκθέματα είναι τα μοναδικά επενδεδυμένα με δέρμα επώνυμα κουτιά της Vuitton ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών τους. Για τους ταξιδιωτικούς αναγνώστες, που δεν ήθελαν να καθυστερήσουν την εξέλιξη στο μακροσκελές έργο του Proust «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», ο Vuitton έκανε ένα μικρό, δερμάτινο κουτί με μονόγραμμα για να αποθηκεύσει όλους τους τόμους του μεγαλύτερου μυθιστορήματος στον κόσμο.

    lv_house

    Σήμερα, το ατελιέ των ειδικών παραγγελιών της Louis Vuitton, βρίσκεται στην πρώην οικογενειακή κατοικία του Vuitton στο Asnières-sur-Seine, και διοικείται από τον τρισέγγονο του Vuitton, τον Patrick. Είναι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής υπό την άμεση διοίκηση ενός μέλους της οικογένειας Vuitton. Μέχρι σήμερα, ο καθένας μπορεί να παραγγείλει ότι τύπο θήκης θέλει για να εκπληρώσει οποιαδήποτε πιθανή ανάγκη ή ιδιοτροπία, ακόμη και ένα μικρό κουτί για να φυλάξει τα δόντια του μωρού του, όπως ζήτησε ένας πελάτης, είπε ένας ξεναγός της έκθεσης στο «Quartz».



    ΣΧΟΛΙΑ