• LIFE&STYLE

    Κλέλια Χατζηιωάννου: Σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο από την «πριγκίπισσα των τάνκερ»

    • NewsRoom

    Κλέλια Χατζηιωάννου


    Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης αναδρομικού χαρακτήρα του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα εικαστικού δημιουργού, Κώστα Τσόκλη τέλεσε η «πριγκίπισσα των τάνκερ», Κλέλια Χατζηιωάννου, στην GOLDEN GALLERY by KAPATAYS,  στην Κύπρο, με μέρος των εσόδων να διατίθεται στον Σύνδεσμο Παιδικής Ευημέριας  του Νηπιοκομικού Σταθμού Λεμεσού.

    Μάλιστα, η κυρία Χατζηιωάννου υποσχέθηκε να διπλασιάσει με δικά της χρήματα το ποσό που θα προσφερθεί στο νηπιοκομικό σταθμό Λεμεσού.

    Άλλωστε το motto της είναι ότι «τα χρήματα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για να περνάμε καλύτερα τη ζωή μας και να δημιουργούμε όσο γίνεται μεγαλύτερα έργα για τους συνανθρώπους μας».

    Στα εγκαίνια τον Κώστα Τσόκλη, όπως αναφέρει το sissysworld.com, παρουσίασε ο Σάββας Χρυστοδουλίδης, ενώ την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενο του ίδιου του δημιουργού, το οποίο διατρέχει το σύνολο της καλλιτεχνικής του πορείας από το 1938 έως σήμερα, καθώς και ένα θεωρητικό κείμενο της ιστορικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου, το οποίο γράφηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση.

    Προηγουμένως, ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου βράβευσε με 500.000 ευρώ για ενδέκατη χρονιά τους νικητές των Stelios Bi-Communal Awards, (50 δικοινοτικές ομάδες, αποτελούμενες από 50 Ελληνοκύπριους και 50 Τουρκοκύπριους, κέρδισαν χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ η κάθε μια), με στόχο την ενθάρρυνση της συνεργασίας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, καθώς και την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στο νησί.

    Η Κλέλια Χατζηιωάννου, που άφησε για ακόμα μία φορά την δική της σφραγίδα στην Κύπρο, έχει ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά, τα τραπεζικά, και τις επενδύσεις.

    Εκτός από το ισχυρό αίσθημα φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, διακατέχεται και από αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό, καθώς και από μεγάλη αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκε.

    Στην Κηφισιά, μάλιστα, στεγάζεται η «Πινακοθήκη της Κλέλιας Χατζηιωάννου», ενώ στο παρελθόν, έχει οργανώσει δύο εκθέσεις ζωγραφικής διαπρεπών Ελλήνων καλλιτεχνών στη Λεμεσσό, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν για τη «Cymepa», μια κυπριακή, μη κερδοσκοπική ένωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο ΔΣ της οποίας η Κλέλια είναι μέλος.

    Η Κλέλια Χατζηιωάννου φροντίζει συνεχώς να προσφέρει μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις.

    Ειδικότερα στην Κύπρο έχει κάνει τόσες αγαθοεργίες που η Κοινότητα του Πεδουλά έδωσε το όνομα της σε μια κύρια οδό του Πεδουλά, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης γιατί δαπάνησε 360.000 δολλάρια για την ανακαίνιση και συντήρηση των κτιρίων του Γυμνασίου Πεδουλά, ενώ μέχρι το 1997 βοηθήθηκαν 23 Πεδουλιώτες φοιτητές με το συνολικό ποσό των 400.000 δολλαρίων.

    Κλέλια Χατζηιωάννου

    Κληρονομώντας το επιχειρηματικό δαιμόνιο και το φιλανθρωπικό DNA του Πατριάρχη της Οικογένειας Λουκά Χατζηιωάννου, αυτοδημιούργητου εφοπλιστή, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν από το χωριό Πεδουλά Κύπρου και μεγαλούργησε ως κυρίαρχος των θαλασσών, δημιουργώντας μια ολόκληρη αυτοκρατορία και συστήνοντας παράλληλα και το Φιλανθρωπικό «Ίδρυμα Λουκά Χατζηιωάννου», η Κλέλια Χατζηιωάννου και τα αδέρφια της, ο Πόλυ και ο Στέλιος, αν και βρίσκονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχουν επαναπαυθεί στα οικογενειακά τους πλούτη.

    Αντίθετα, έχουν πιάσει το νήμα που τους άφησε ο πατέρας τους και το έχουν πάει χιλιόμετρα πιο μακρυά, έχουν βάλει τις δικές τους ανεξίτηλες και ισχυρές σφραγίδες στο πολυσήμαντο όνομα της οικογένειας!

    Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης Κώστα Τσόκλη στην Λευκωσία. «Εγώ υποσχέθηκα ότι ότι έσοδα μαζευτούν εγώ θα τα διπλασίασω» Συγχαρητήρια Clelia Haji-ioannou- Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα πάνε στον νηπιοκομικό σταθμό Λευκωσία.

    Posted by Ντόρα Πάλλη on Wednesday, October 9, 2019

    Ο Στέλιος Χατζηιωάννου με τη στενή του φίλη Ντόρα Πάλλη κατά τη βράβευση στη Κύπρο των νικητών των Stelios Bi-Communal Awards



    ΣΧΟΛΙΑ