• LIFE&STYLE

    Είναι πιθανό να έχετε ανταλλάξει μικρόβια του εντέρου με όλους όσους έρχεστε πολύ κοντά στο μετρό


    Νέα έρευνα δείχνει ότι μοιράζεστε αρκετά περισσότερα από έναν εκνευρισμό, με αυτούς που συναντάτε στη διαδρομή προς τη δουλειά σας το πρωί.

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου στις «Επιστημονικές Εξελίξεις», οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στο έντερό μας ανταλλάσσονται εύκολα μέσα από απλές κοινωνικές συναναστροφές, από μία απλή χειραψία μέχρι ένα τυχαίο σκούντημα από έναν συνεπιβάτη του μετρό.

    «Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι σε όλο σου το κορμί, είναι σχεδόν», δήλωσε ο Andrew Moeller, ένας εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας «Berkeley» και συν – συγγραφέας της εργασίας, στο Quartz. «Πρόκειται να μοιραστείτε περισσότερα βακτήρια με τους ανθρώπους που έρχεστε σε συχνή επαφή, αλλά υπάρχει, επίσης, και ένας μικρός βαθμός βακτηρίων που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

    Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε την ανταλλαγή μικροβίων, ξέρουμε ότι είναι παθογόνα που προκαλούν ασθένειες, όπως μια κοινή ίωση στομάχου που κολλάμε στο γραφείο. Αλλά ο Moeller αναφέρει ότι τις περισσότερες φορές, αυτές οι ανταλλαγές είναι αβλαβείς, και μπορεί ακόμη και να είναι κάτι καλό. Οι μικροοργανισμοί χωρίς μεγάλη ποικιλομορφία έχουν συσχετισθεί με αυτοάνοσα προβλήματα ή ευκαιριακές λοιμώξεις. Όταν υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία είναι πιθανότατα καλό για την υγεία μας.

    Η έρευνα για τους ανθρώπινους μικροοργανισμούς – η συλλογή των βακτηρίων και άλλων μικροβίων που ζουν πάνω και μέσα μας – έχει επικεντρωθεί στο παρελθόν στη σύνθεση της συλλογής μικροοργανισμών ενός ατόμου. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν μέσω των κοινωνικών συναναστροφών υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτούμε τους μικροοργανισμούς ως μια συλλογική κοινότητα.

    Για να μελετήσουμε αυτές τις ανταλλαγες, ο Moeller και η ομάδα του συνέλεξαν δεδομένα από χιμπατζήδες. Κατά τη διάρκεια οκτώ ετών, εξέτασαν σχεδόν 100 δείγματα κοπράνων από 40 χιμπατζήδες για να καθορίσουν ποιοι μικροοργανισμοί ζούσαν στα  στομάχια και στα έντερα των ζώων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των χρονικών περιόδων, όταν οι χιμπατζήδες ήταν πιο κοινωνικοί, είχαν περισσότερους παρόμοιους μικροοργανισμούς του εντέρου. Αυτές οι ομοιότητες διευρύνουν τις μητρικές γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι οι συναναστροφές με όλους τους άλλους χιμπατζήδες, και όχι οι βιολογικές οικογένειές τους, έπαιξαν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μικροβιακών κοινοτήτων μεμονωμένα.

    Οι χιμπατζήδες, φυσικά, ζουν σε περιβάλλον πολύ πιο κοπρανώδες. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι πιθανό να ανταλλάσσουν τα μικρόβια του εντέρου πιο γρήγορα από ό,τι εμείς.

    Παρόλο που το να μοιραζόμαστε μικροοργανισμούς μπορεί να ακούγεται μη ελκυστικό, πολλές από αυτές τις ανταλλαγές θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές για την υγεία μας. «Νομίζω ότι πρόκειται να γίνει σαφές ότι όλα τα μικρόβια δεν είναι κακά … και η κοινωνική μετάδοση των μικροβίων δεν πρέπει να είναι κακή επίσης», λέει ο Moeller.



    ΣΧΟΛΙΑ