• LIFE&STYLE

    Η μελαγχολία αρχίζει στα… 40


    Η κρίση της μέσης ηλικίας είναι το θέμα πολλών ταινιών, βιβλίων, και τραγουδιών – αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι στο φαινόμενο αυτής της ποπ κουλτούρας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κρίση της μέσης ηλικίας είναι πραγματικότητα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Warwick» παρακολούθησαν τη ζωή 50.000 ενηλίκων και βρήκαν, ότι η γραμμή ικανοποίησης της ζωής τους ακολουθεί το λεγόμενο «σχήμα-U» (U-shape). Η ευτυχία ξεκινά να έχει πτωτική πορεία από την πρώιμη ενήλικη ζωή, φτάνοντας χαμηλά στις ηλικίες των 40-42, πριν αυξηθεί και πάλι κοντά στην ηλικία των 70 ετών.

    Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα πορίσματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο «Economic Journal», είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένου ότι θα είναι οι πρώτοι που θα ακολουθήσουν τους ίδιους άνδρες και τις ίδιες γυναίκες σε όλη τους τη ζωή, για να μετρήσουν την ευτυχία. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο ευχαριστημένοι ήταν με τη ζωή τους σε ένα ερωτηματολόγιο,  το μηδέν για τους«πολύ δυσαρεστημένους» και το 10 για τους «πολύ ικανοποιημένους». Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία από ανθρώπους που ζουν στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία και κατέληξε ότι «το «U-shape» είναι κοινό στοιχείο όλων των χωρών σε επίπεδο ανθρώπινης ευημερίας».

    Ενώ οι ερευνητές λένε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι γραμμή της ικανοποίησης της ζωής πέφτει σε χαμηλό σημείο στις αρχές των 40, παρόλα αυτά δεν εξηγούν το γιατί. Αποκλείουν όμως, την πιθανότητα ότι έχει να κάνει με τα μικρά παιδιά στην οικογένεια. «Όσο και να ρυθμίζουμε τον αριθμό και την ηλικία κάθε εξαρτώμενου μέλους, το μοτίβο μένει αμετάβλητο» σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη.

    Τα αποτελέσματα προκαλούν ανοιχτά μια προηγούμενη μελέτη, όπου εξέχοντες ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα η ανθρώπινη ευτυχία είναι μεγαλύτερη στη μέση ηλικία. Δηλαδή τα αποτελέσματα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο του «U-shape».

    Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για «ανεκπλήρωτες προσδοκίες», που ίσως το «U-shape» οδηγούσε στην ευημερία την τρίτη ηλικία. Η στενοχώρια για ανεκπλήρωτα όνειρα μπορεί να εξηγήσει την πτώση στη γραμμή της ευτυχία των νεαρών ενηλίκων, οι οποίοι προσδοκούν ένα λαμπρό μέλλον, το οποίο βιώνουν σημαντικά στη μέση ηλικία.

    Τελικά, αυτή η λύπη και η προσδοκία φεύγει αργότερα στη ζωή τους, η οποία οδηγεί σε αύξηση της ευτυχίας.



    ΣΧΟΛΙΑ