• LIFE&STYLE

    Οι γυναίκες προστατεύουν ενστικτωδώς τους σεξουαλικούς συντρόφους τους από άλλες γυναίκες που έχουν ωορρηξία


    Είναι ένας κλασικός γρίφος του γυμνασίου: Οι γυναίκες θέλουν παρέες από γυναίκες, αλλά σίγουρα δεν θέλουν μία υποτιθέμενη φίλη να δοκιμάσει και να κλέψει το σύντροφό τους. Ή αλλιώς, στην επιστημονική διάλεκτο:

    Για τις γυναίκες, που διαμορφώνουν στενές, συνεργατικές σχέσεις με άλλες γυναίκες δημιουργούν ταυτόχρονα σημαντικές ευκαιρίες και πιθανές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της διαφύλαξης του συντρόφου τους. Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να ελαχιστοποιηθεί το τίμημα των κοινωνικών σχέσεων του ίδιου φύλου, προτείνουμε ότι η διαφύλαξη του συντρόφου των γυναικών είναι λειτουργικά ευέλικτη και ότι οι γυναίκες είναι ευαίσθητες στις διαπροσωπικές σχέσεις και στα συναφή σήματα, που δείχνουν αν οι άλλες γυναίκες μπορεί να είναι πιθανές και αποτελεσματικές λαθροθήρες συντρόφου.

    Σε ένα έγγραφο, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας, ψυχολόγοι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μελέτησαν τις προσπάθειες των γυναικών για να προστατεύσουν τους συντρόφους τους από άλλες γυναίκες με ωορρηξία.

    Η ομάδα διεξήγαγε τέσσερις μελέτες με συνολικά 478 ετεροφυλόφιλες αρραβωνιασμένες ή παντρεμένες γυναίκες. Όλες οι συμμετέχουσες είχαν προσληφθεί από την «Amazon Mechanical Turk», μια ηλεκτρονική αγορά για πληροφορίες από το κοινό. Σε κάθε μελέτη, τους έδειχναν μία σειρά φωτογραφιών από γυναίκες και τις ρωτούσαν πόσο πρόθυμες θα ήταν, σε μια κλίμακα επτά βαθμών, να αφήσουν αυτές τις γυναίκες να κάνουν παρέα με τον σύντροφό τους.

    Οι συμμετέχουσες ήταν πιο πιθανό να θέλουν να δημιουργήσουν απόσταση μεταξύ των φωτογραφημένων γυναικών και του συντρόφου τους, όταν η γυναίκα που ήταν στη φωτογραφία είχε ωορρηξία.

    Κανείς δεν είχε πει στις συμμετέχουσες ποιες γυναίκες είχαν ωορρηξία και κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπολόγισαν συνειδητά την ιδέα. Αλλά οι άνθρωποι φαίνεται να γνωρίζουν υποσυνείδητα διάφορα σήματα του σώματος, που δείχνουν πότε οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες, όπως διαπιστώθηκε από αρκετές έρευνες.

    «Έρευνα σε διάφορα είδη, αποδεικνύει ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις, οι γνώσεις και οι συμπεριφορές αλλάζουν προσωρινά λόγω της ωορρηξίας, και ότι αυτές οι αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν την αναπαραγωγική ικανότητα των προσώπων», γράφουν οι συγγραφείς. «Ομοίως, η ψυχολογική έρευνα πάνω σε ανθρώπους έδειξε ότι (1ον) οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές των γυναικών αλλάζουν κατά τη διάρκεια του κύκλου τους και (2ον) οι άνδρες ανταποκρίνονται σε αυτές τις μεταβολές του κύκλου».

    Καθώς συνέχιζαν τις δοκιμασίες, οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ήταν ιδιαίτερα προστατευτικές όταν οι άλλες έδειχναν να επιθυμούν τον σύντροφό τους, και όταν η γυναίκα στη φωτογραφία ήταν ελκυστική.

    Εκτός από τη δημιουργία σωματικής απόστασης, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν και άλλες τακτικές για να κρατήσουν κοντά τους συντρόφους τους: «Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με επιθυμητούς άνδρες ανέφεραν ότι θα έδειχναν αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον στους συντρόφους τους όταν θα έβλεπαν έναν “στόχο” με υψηλή γονιμότητα, ανεξάρτητα από το πόσο ελκυστικός ήταν ο “στόχος”».

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη από τη μελέτη ότι «η διαφύλαξη του συντρόφου» είναι αποτελεσματική. Μια άλλη προειδοποίηση: η μελέτη βασίζεται σε σύνθετες φωτογραφίες από αγνώστους. Στην πραγματική ζωή, όταν οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν την κοινωνικοποίηση με τους φίλους, τους συναδέλφους και τους γνωστούς, μπορούν να εμπιστεύονται τους φίλους τους και να ανησυχούν λιγότερο για τις απειλές της ωορρηξίας. Σε τελευταία ανάλυση, ακόμα και αν αυτή η προστασία του συντρόφου είναι μία στρατηγική, ακούγεται αρκετά κουραστική.



    ΣΧΟΛΙΑ