• LIFE&STYLE

    Γιατί ζήτησαν λύτρα σε Bitcoin οι χάκερς των τραπεζών

    Bitcoin

    Bitcoin


    Η μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση στις ελληνικές τράπεζες, πέρα από την προφανή ανησυχία που προκαλεί για την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών στην ψηφιακή εποχή, προκαλούν και μία ακόμα απορία: γιατί οι χάκερς ζήτησαν να πληρωθούν σε bitcoins και όχι σε «πραγματικά» χρήματα;

    Για να βρούμε την απάντηση θα πρέπει να ανατρέξουμε στο τι είναι ακριβώς αυτό το περίφημο «bitcoin».

    Το bitcoin, λοιπόν, είναι ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής (θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει «ψηφιακό νόμισμα», όπως άλλωστε υποδεικνύει και το όνομά του, από το αγγλικό coin που σημαίνει «νόμισμα») που επινοήθηκε από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto το 2008.

    Το bitcoin δεν υπάρχει σαν χειροπιαστό νόμισμα, δεν ελέγχεται από κάποια κεντρική τράπεζα και δεν παράγεται από κάποια χώρα. Η παραγωγή και η διακίνησή του γίνονται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή.

    Σε τι χρησιμεύει λοιπόν το bitcoin; Όπως και κάθε άλλο μέσο πληρωμής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αναλόγως, για νόμιμους ή για παράνομους σκοπούς. Ναι, μπορεί κανείς να πληρώσει με bitcoins για να αποκτήσει αγαθά μέσω Διαδικτύου, καθώς όλο και περισσότερα online καταστήματα το αποδέχονται ως μέσο συναλλαγής – βέβαια, λόγω της ψηφιακής φύσης του, είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για να αγοράσει κανείς μία πίτσα, για παράδειγμα, αν και έχει συμβεί και αυτό κατά το παρελθόν. Όμως, το γεγονός ότι δεν ελέγχεται από κάποια κεντρική τράπεζα προφανώς ευνοεί αυτούς που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για παράνομους σκοπούς – όπως καλή ώρα για να ζητήσουν «λύτρα» από τράπεζες για να μην εκμεταλλευτούν υποκλαπέντα προσωπικά δεδομένα πελατών τους. Εξάλλου, το γεγονός ότι τα bitcoins προστατεύονται από ισχυρή κρυπτογράφηση ουσιαστικά αποτρέπει τον εντοπισμό των δραστών.

    Οι χάκερς που «χτύπησαν» τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να ζητήσουν πιθανόν μερικά εκατομμύρια ευρώ για να σταματήσουν. Όμως φέρονται να ζήτησαν 750 bitcoins. Πόσα ευρώ είναι 750 bitcoins; Έλα ντε…

    Με την τρέχουσα ισοτιμία, 750 bitcoins ισοδυναμούν με περίπου 260.000 ευρώ. Όμως, με δεδομένο ότι το bitcoin δε ρυθμίζεται από κάποια αρχή, η ισοτιμία του με άλλα νομίσματα είναι τρομακτικά εύκολο να εκτοξευθεί ή να καταρρεύσει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από δύο χρόνια ένα bitcoin είχε φτάσει να αξίζει ως και 1.400 δολάρια, προτού κατρακυλήσει μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα κάτω από τα 600 δολάρια. Σήμερα κινείται κάπου στα 350 με 400 δολάρια.

    Όμως φαίνεται πως για τους χάκερς δεν αποτελεί εμπόδιο η ρευστότητα αυτή, μπροστά στο πλεονέκτημα ότι είναι πολύ μικρότερος ο κίνδυνος να εντοπιστούν, απ’ ό,τι αν ζητούσαν λύτρα σε ευρώ ή δολάρια…



    ΣΧΟΛΙΑ