• LIFE&STYLE

    Γιατί είναι καλύτερο να τρέχετε ένα μίλι αντί να τρέχετε μαραθώνιο;


    Λοιπόν, ορκιστήκατε ότι θα τρέχατε μαραθώνιο φέτος. Καλά νέα: Μπορείτε να σταματήσετε να αισθάνεστε ένοχοι, που δεν έχετε αρχίσει την προπόνηση ακόμα. Όπως αποδεικνύεται, μπορείτε να αποκτήσετε μερικά από τα οφέλη του τρεξίματος μεγάλης απόστασης και άλλων ειδών προπόνησης αντοχής, χωρίς ποτέ να προσπεράσετε τα πέντε μίλια.

    Σωστά διαβάσατε. Τρέχοντας γρήγορα και δυνατά για μόλις πέντε έως δέκα λεπτά την ημέρα προσθέτετε χρόνια στη ζωή σας, όπως ακριβώς όταν τρέχετε για ώρες. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που τρέχουν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα – όσο μακριά μπορούν να φτάσουν μέσα στα λίγα λεπτά του καθημερινού τρεξίματος – έχουν παρόμοια οφέλη όσον αφορά την υγεία της καρδιά, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που τρέχουν πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα.

    Λεωνίδας-Δημήτριος Χολέβας, Μαραθωνοδρόμος
    Λεωνίδας-Δημήτριος Χολέβας, Μαραθωνοδρόμος

    Αυτό το συμπέρασμα ευθυγραμμίζεται με πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι σύντομες έντονες ασκήσεις μπορούν να προσφέρουν κάποια από τα οφέλη για την υγεία, όπως αυτά που προσφέρουν οι προπονήσεις μεγάλης διάρκειας αντοχής .

    Οι μαραθωνοδρόμοι τώρα αρχίζουν να εφαρμόζουν την διαλειμματική προπόνηση 

    Μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές της γρήγορης προπόνησης – και εκείνη που έχει μελετηθεί περισσότερο – είναι η προπόνηση με διαλείμματα. Βασικά, γυμναστείτε όσο σκληρά και γρήγορα μπορείτε για λίγα λεπτά, μετά ανάπαυση και στη συνέχεια το ξανακάνουμε. Το καλύτερο μέρος;  Διαρκεί συνήθως μόνο πέντε με δέκα λεπτά συνολικά. (Υπάρχει ακόμα και μια app προπόνησης στην εφημερίδα «New York Times» που βασίζεται σ’ αυτή την ιδέα και ονομάζεται «The 7-Minute Workout».

    Ενώ καταναλώνεται πολύ λιγότερος χρόνος από ό,τι σε μια προπόνηση μαραθωνίου, μία προπόνηση με διαλείμματα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο υγιεινή μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία.

    Μια μελέτη του 2012 συγκρίνοντας μια ομάδα αθλητών που έκαναν το παραδοσιακό, συνεχές τρέξιμο, με μια ομάδα αθλητών που έκαναν προπόνηση με διαλείμματα, διαπίστωσε ότι και οι δύο ομάδες πέτυχαν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα. Υπήρχε μια μικρή διαφορά, όμως. Οι αθλητές με τα διαλείμματα είχαν καλύτερη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, ένα σημαντικό μέτρο της αντοχής.

    Και μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό «Diabetologia» διαπίστωσε ότι η προπόνηση κάνοντας περπάτημα με διαλείμματα – μία ώρα εναλλασσόμενη με τρία λεπτά γρήγορο περπάτημα και τρία λεπτά διακοπή – βοήθησε τους ανθρώπους με διαβήτη να ελέγχουν πολύ καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, από ό,τι απλά περπατώντας με τον ίδιο ρυθμό συνεχώς.

    Ακόμα δεν έχετε πειστεί;

    Σκεφτείτε το εξής: Το τρέξιμο μεγάλης απόστασης μπορεί πραγματικά να είναι κακό για σας.

    Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η παρατεταμένη, έντονη άσκηση – όπως είναι η απαραίτητη προπόνηση τις εβδομάδες και τους μήνες πριν από ένα μαραθώνιο και ο ίδιος ο αγώνας – μπορεί να έχει κάποιες βλαβερές παρενέργειες, από μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού μέχρι πεπτικά προβλήματα.

    Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι δουλεύοντας το σώμα στο μέγιστο, μπορεί να μειωθεί η φυσική ικανότητά του να αποφεύγει λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα και τη γρίπη. Οι σύντομες περίοδοι δραστηριότητας, από την άλλη πλευρά, βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι γρήγορες προπονήσεις φαίνεται να μειώνουν όχι μόνο τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε, αλλά και τη σοβαρότητας μιας ασθένειας στην περίπτωση που συμβεί.



    ΣΧΟΛΙΑ