• Food

    Ριζότο με γαρίδες από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom
    Ριζότο με γαρίδες (Μιλανέζε)

    Ριζότο με γαρίδες (Μιλανέζε)


    Συνταγή για πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες από τον Άκη Πετρετζίκη.

    Η πιο εύκολη, νόστιμη και πιο light συνταγή για ριζότο Μιλανέζε που έχετε δοκιμάσει ποτέ και θα σας ενθουσιάσει!

    Έτοιμο για να το απολαύσετε σε μόλις 10 λεπτά!

    Συστατικά

    • 500 γρ. γαρίδες, tiger, ακαθάριστες
    • 1,5 λίτρο νερό, βραστό
    • 1/2 γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
    • 1 κύβο κότας Maggi
    • 2 κρεμμύδια
    • 2 σκ. σκόρδο
    • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο
    • 150 γρ. λευκό κρασί, ξηρό
    • 60 γρ. βούτυρο
    • 120 γρ. τυρί κρέμα
    • 100 γρ. παρμεζάνα
    • θυμάρι, φρέσκο
    • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Για το σερβίρισμα

    • ρόκα
    • πιπέρι
    • ελαιόλαδο, λίγο
    • παρμεζάνα, flakes

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για τον ζωμό

    • Καθαρίζουμε τις γαρίδεςκαι βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα κελύφη και τα κεφάλια τους.
    • Προσθέτουμε το νερό, το σαφράν, τον κύβο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
    • Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

    Για το ριζότο

    • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες 1 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
    • Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
    • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
    • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
    • Βάζουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ώστε να μην χυλώσει και λασπώσει.
    • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
    • Προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί η μία δόση του ζωμού προσθέτουμε την επόμενη.
    • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε μέτρια φωτιά για 15-18 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι και γίνει al dente.
    • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
    • Στη συνέχεια προσθέτουμε την παρμεζάνα, το θυμάρι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 2 λεπτά στην άκρη.
    • Αν σφίξει πολύ το ριζότο, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
    • Χαράσσουμε τις γαρίδες εγκάρσια, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
    • Τις βάζουμε στο καυτό τηγάνι για αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
    • Προσθέτουμε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και αφαιρούμε από τη φωτιά.
    • Σερβίρουμε με ρόκα, πιπέρι, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και flakes παρμεζάνας.

    Δείτε βίντεο με τη συνταγή



    ΣΧΟΛΙΑ