• Food

    Πόσα κιλά παίρνει κατά μέσο όρο κάποιος που κόβει το κάπνισμα;

    • NewsRoom


    Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 80% των καπνιστών που κόβει το κάπνισμα αυξάνει το βάρος του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσα κιλά παίρνει κατά μέσον όρο κάποιος;

    «Το κάπνισμα δεν κάνει καλό στην υγεία» – μία ρήση, την οποία επαναλαμβάνουν συνεχώς οι γιατροί. Οι λόγοι είναι λίγο- πολύ γνωστοί και κοινώς αποδεκτοί. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αγαπούν το κάπνισμα και δεν θέλουν ή δε μπορούν να το κόψουν εύκολα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που αρνούνται να το διακόψουν επειδή, όπως υποστηρίζουν, φοβούνται τα περιττά κιλά. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 80% των καπνιστών που κόβει το κάπνισμα παίρνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου επτά κιλά, κατά μέσο όρο. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση βάρους, η οποία τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τους πρώην καπνιστές.

    Υπάρχουν όμως και έρευνες που υποστηρίζουν ότι αυτές οι απότομες μεταβολές στο ανθρώπινο βάρος δεν οφείλονται αποκλειστικά στην αλλαγή του μεταβολισμού, την έντονη όρεξη ή τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας και άλλων γλυκών μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά σε αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην εντερική χλωρίδα τους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι άτομα που είχαν μόλις σταματήσει το κάπνισμα είχαν αναπτύξει στο έντερό τους βακτήρια που εντοπίζονται και στην εντερική χλωρίδα ατόμων με παχυσαρκία. Και αυτό, παρότι οι πρώην καπνιστές που πήραν επιπλέον κιλά, υποστηρίζουν ότι δεν έκαναν στο μεταξύ καμία αλλαγή στο διατροφικό τους πρόγραμμα και πάντως δεν προσέθεσαν τροφές που παχαίνουν στο διαιτολόγιό τους.

    Τα επίμαχα βακτήρια που απαντώνται, τόσο σε πρώην καπνιστές όσο και σε άτομα με πρόβλημα παχυσαρκίας, έχουν τη τάση να χρησιμοποιούν ενέργεια που περικλείεται σε τροφές που καταναλώνει ο άνθρωπος και στη συνέχεια να τη μετατρέπουν ευκολότερα σε λίπος, στην κοιλιά και τους γοφούς. Σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τα βακτήρια αυτά προκαλούν δυσλειτουργίες στο έντερο, οι οποίες με τη σειρά τους εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτή η χημική διεργασία φαίνεται να είναι, επομένως, σύμφωνα με τα επιστημονικά αποτελέσματα, η αιτία της μεγάλης κοιλιάς, που εμφανίζουν ξαφνικά, και συχνά, πολλοί πρώην καπνιστές που αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό -κατά τα λοιπά- τρόπο ζωής.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι πρέπει να τρώμε αν υποφέρουμε από κρίσεις πανικού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τί να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι σχέση μπορεί να έχει η δισκοπάθεια στον αυχένα με το κάπνισμα;



    ΣΧΟΛΙΑ