• Food

    Μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες δεν είναι απαραίτητα θρεπτική

    • NewsRoom
    θερμίδες


    Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες δεν προσφέρει απαραίτητα και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Όπως λένε, η επιστημονική έρευνα των τελευταίων 40 ετών καθώς και οι κλινικές διατροφικές μελέτες σε πάνω από 10.000 ασθενείς, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν με τα πρότυπα του δυτικού πολιτισμού υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων στον οργανισμό τους. Για παράδειγμα, πάνω από το 30% των συνηθισμένων τρόπων δίαιτας έχουν έλλειμμα θρεπτικών συστατικών όπως είναι το μαγνήσιο, οι βιταμίνες C, Ε και Α, ενώ πάνω από το 80% έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, 9 στα 10 άτομα παρουσιάζουν έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία, μεταξύ άλλων, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο και να είναι υπό έλεγχο οι φλεγμονές.

    Δυστυχώς, οι διατροφικές ανισορροπίες των ατόμων είναι εξαιρετικά περισσότερες ακόμα από τις διαταραχές του μεταβολισμού τους ή αυτές των ορμονών τους. Μπορεί φαινομενικά να βλέπουμε ανθρώπους χορτασμένους αλλά ουσιαστικά, αυτά τα άτομα υποσιτίζονται ακόμα και αν είναι παχύσαρκα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά μπορεί να λαμβάνουν πληθώρα θερμίδων, όμως δεν λαμβάνουν και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

    Γιατί τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες είναι φτωχά σε θρεπτικές ουσίες; Τα τρόφιμα σήμερα είναι λιγότερο θρεπτικά και ειδικά στη δυτικού πολιτισμού διατροφή, καθώς κυριαρχεί το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, τα εξευγενισμένα άλευρα και τα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, τα trans λιπαρά και συνολικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Όλες οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι, συγκριτικά με τη δεκαετία του 1970, σήμερα τρώμε κατά μέσο όρο 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, ως επί το πλείστον από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και άλλους υδατάνθρακες. Δηλαδή, καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι οποίες δημιουργούν στον οργανισμό διατροφικές ελλείψεις σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη D, επηρεάζοντας αρνητικά το μεταβολισμό μας και συνολικά την υγεία μας.

    Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί και η χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικές τοξίνες, έχουν ως αποτελέσματα το σύνδρομο διαρροής εντέρου και πολλά άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία αναστέλλουν την περαιτέρω απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

    Το οξύμωρο είναι, ότι όλες αυτές οι τροφές μπήκαν στη διατροφή μας τα τελευταία 100 χρόνια, όμως το ανθρώπινο είδος κατάφερε να επιβιώσει και να εξελιχθεί, τρώγοντας τρόφιμα που ήταν πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά.

    Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν, να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τη σωστή θεραπεία, προσλαμβάνοντας καθημερινά τις απαραίτητες βιταμίνες και τα κατάλληλα μικρο- και μακρο-μόρια έτσι ώστε να επανέλθει ο μεταβολισμός μας και να εξισορροπηθεί η χημεία του σώματος. Δηλαδή, να πάρει ο οργανισμός τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να κάψει το λίπος, να εξισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα, να σταθεροποιήσει τις ορμόνες και να οικοδομήσει και να διατηρήσει τη σωστή μυϊκή μάζα.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γερό ανοσοποιητικό με σωστό μάσημα τροφής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα αρνητικά της υπερκατανάλωσης γάλακτος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι πρέπει να τρώμε αν υποφέρουμε από κρίσεις πανικού



    ΣΧΟΛΙΑ