• Food

    Κανελόνια με σπανάκι: Πεντανόστιμα και θρεπτικά

    • NewsRoom
    Κανελόνια με σπανάκι: Πεντανόστιμα και θρεπτικά


    Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και γευστικό, τα κανελόνια με σπανάκι είναι ένα πιάτο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

    Η συνταγή είναι του αγαπημένου σεφ Άκη Πετρετζίκη.

    Για τα κανελόνια με σπανάκι θα χρειαστούμε:

    Για τη σάλτσα ντομάτας

    • 1 κρεμμύδι
    • 1 σκ. σκόρδο
    • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 3-4 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
    • 2 κ.σ. μέλι
    • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
    • 250 γρ. νερό
    • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
    • βασιλικό, φρέσκο

    Για τη γέμιση

    • 1 κρεμμύδι
    • 1 σκ. σκόρδο
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 1 κιλό σπανάκι, φρέσκο
    • 50 γρ. νερό
    • 400 γρ. φέτα
    • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
    • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

    Για τη σύνθεση

    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 250 γρ. κανελόνια
    • 200 γρ. φέτα
    • 1 κ.σ. θυμάρι

    Για το σερβίρισμα

    • ρόκα
    • πιπέρι
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

    Εκτέλεση

    Για τη σάλτσα ντομάτας

    • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο χοντροκομμένο, φρέσκο βασιλικό και σοτάρουμε.
    • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με ξίδι βαλσάμικο. Προσθέτουμε το μέλι, τη ντομάτα κονκασέ, το νερό και το μοσχοκάρυδο.
    • Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό.
    • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε, φρέσκο βασιλικό, πιπέρι και αλάτι.

    Για τη γέμιση

    • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα και σοτάρουμε.
    • Προσθέτουμε τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, το σπανάκι, το νερό και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος από το σπανάκι και να φύγει η υγρασία.
    • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε φρέσκο δυόσμο, τη φέτα, ξύσμα από ένα λεμόνι, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, πιπέρι και αλάτι. Σπάμε την φέτα και ανακατεύουμε.

    Για τη σύνθεση

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
    • Σε ένα ταψί προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τη μισή σάλτσα ντομάτας και απλώνουμε καλά ώστε να καλύψει όλο το ταψί.
    • Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
    • Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, την τριμμένη φέτα και το θυμάρι.
    • Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
    • Σερβίρουμε με ρόκα, φρέσκο πιπέρι και ελαιόλαδο.



    ΣΧΟΛΙΑ