• Food

    Δυναμικό comeback για το γαλλικό φουά γκρα

    φουά γκρα

    Πηγή: pixabay.com


    Το φουά γκρα, ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα παγκοσμίως, επιστρέφει για τα καλά στα μενού των γαλλικών -και όχι μόνο- εστιατορίων, μετά τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής φέτος τον χειμώνα.

    Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής, μετά την ύφεση που παρουσίασε φέτος η γρίπη των πτηνών στη χώρα, η οποία είχε προκαλέσει τεράστια ζημιά τα προηγούμενα χρόνια, θα επιτρέψει στους σεφ να έχουν αρκετές προμήθειες όταν οι επισκέπτες θα συρρεύσουν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσαν οι παραγωγοί τη Δευτέρα.

    Η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την άνευ προηγουμένου παγκόσμια εξάπλωση της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, κοινώς αποκαλούμενης γρίπης των πτηνών, που έχει διαταράξει την προσφορά πουλερικών και αυγών και οδηγεί σε άνοδο τις τιμές σε πολλά μέρη του πλανήτη τα τελευταία χρόνια.

    Το γεγονός αυτό ώθησε τη γαλλική κυβέρνηση να ξεκινήσει τον Οκτώβριο εκστρατεία εμβολιασμού όλων των κοπαδιών.

    Οι πάπιες είναι από τα πιο ευαίσθητα στον ιό είδη και είναι πιο πιθανό να είναι φορείς χωρίς να γίνει αντιληπτό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης.

    Η Γαλλία, μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός φουά γκρα στον κόσμο, παρουσίασε μόνο 10 κρούσματα γρίπης των πτηνών από τότε που ξεκίνησε τον εμβολιασμό, έναντι 304 κρουσμάτων την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    Η μείωση των κρουσμάτων επέτρεψε στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή φουά γκρα το 2023, για πρώτη φορά αυτή τη δεκαετία, με τον βιομηχανικό όμιλο Cifog να υπολογίζει σε αύξηση 20%, στους 10.000 τόνους.

    «Γινόμαστε για άλλη μια φορά ένας αξιόπιστος παραγωγός όσον αφορά την προσφορά και την ποιότητα», δήλωσε στο Reuters η διευθύντρια της Cifog Μαρί-Πιερ Πε.

    Περίπου το 40% του φουά γκρα που πωλείται στη Γαλλία καταναλώνεται σε εστιατόρια, σύμφωνα με την ίδια.

    Οι κύριοι ανταγωνιστές του γαλλικού φουά γκρα είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες συνέχισαν να εντοπίζουν κρούσματα γρίπης των πτηνών φέτος τον χειμώνα.

    Οι περισσότερες πάπιες στη Γαλλία εκτρέφονται για την παραγωγή φουά γκρα, το οποίο παράγεται από το συκώτι χήνας ή πάπιας εντατικής πάχυνσης.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις τιμές, μπορεί να υποχωρήσουν από τα υψηλά ρεκόρ στα οποία έχουν σκαρφαλώσει, αλλά ελάχιστα, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή, το κόστος υψηλό και τα αποθέματα πολύ χαμηλά, ανέφερε η κ. Πε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Παραλείπετε το πρωινό; Δείτε από ποια προβλήματα υγείας κινδυνεύετε

    AXIA: Τα tοp picks του 2024 – Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

    Μαλαματίνα: Νέο λογότυπο για μία Νέα Εποχή – Νέες επενδύσεις 2,5-3 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ