• LIFE&STYLE

    Ένας Έλληνας πίσω από το ακριβότερο υλικό στον κόσμο (134 εκατ. ευρώ το γραμμάριο!)


    Αν ο στόχος σας στη ζωή είναι να γίνετε πολύ, πολύ πλούσιοι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να εμπλακείτε στη βιομηχανία παραγωγής ενδοεδρικών φουλερενίων – πρόκειται για το πιο ακριβό υλικό του κόσμου.

    Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν πως το (εργαστήριο Designer Carbon Materials παράγει ενδοεδρικά φουλερένια, και πρόσφατα πούλησε το πρώτο του δείγμα του υλικού έναντι 29,575 ευρώ για ποσότητα μόλις 200 μικρογραμμαρίων. Σκεφτείτε το λίγο: Ένα μικρογραμμάριο ισοδυναμεί με ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου, και 200 μικρογραμμάρια είναι περίπου το ένα πέμπτο του βάρους μίας νιφάδας χιονιού ή το ένα τρίτο του βάρους μίας ανθρώπινης τρίχας. Αν μάλιστα κάνετε τον υπολογισμό, θα δείτε ότι αυτό το υλικό κοστίζει… 134 εκατομμύρια ευρώ το γραμμάριο!

    Τι είναι όμως αυτό το υλικό και γιατί είναι τόσο ακριβό;

    Τα ενδοεδρικά φουλερένια, που ανακαλύφθηκαν το 1985, είναι σφαιρικές νανοδομές άνθρακα, που αποτελούνται από ένα σταθερό «κλουβί» κατασκευασμένο από άτομα άνθρακα, μέσα στο οποίο είναι παγιδευμένα άτομα ή απλά μόρια στοιχείων όπως αζώτου, φωσφόρου και ηλίου. Ειδικά όταν περιλαμβάνουν άτομα αζώτου, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που μετράμε τον χρόνο, και οι επιστήμονες μελετούν την πιθανότητα χρησιμοποίησής τους σε ατομικά ρολόγια, τα πιο ακριβή συστήματα μέτρησης χρόνου στον κόσμο, ενώ οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης πιστεύουν πως στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν οποιαδήποτε συσκευή ακριβέστερη από ποτέ.

    Κι αυτό γιατί χάρη στα ενδοεδρικά φουλερένια τα ατομικά ρολόγια μπορούν να συρρικνωθούν από το μέγεθος μίας ντουλάπας, που καταλαμβάνουν σήμερα, στο μέγεθος ενός μικροτσίπ, κι έτσι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα ή τα GPS.

    Αν η τεχνολογία αυτή εφαρμοστεί στα συσκευές GPS, σύμφωνα με τον Independent, τότε θα έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης με ακρίβεια χιλιοστού, όταν σήμερα υπολογίζουν τη θέση μας με απόκλιση 1-5 μέτρων.

    Και μολονότι η διαφορά αυτή δε θα γίνει αισθητή σε έναν οδηγό που απλώς θέλει να μεταβεί από ένα σημείο σε κάποιο άλλο, μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική για την ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν χωρίς οδηγό. «Αν δύο αυτοκίνητα πλησιάζουν το ένα το άλλο σε έναν επαρχιακό δρόμο, το να ξέρεις πού βρίσκονται με απόκριση 2 μέτρων δεν είναι αρκετό, αλλά με απόκλιση χιλιοστού είναι αρκετό», δήλωσε ο Lucius Cary από το ταμείο Oxford Technology, που συμμετέχει στο project.

    Και επειδή όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα θα βρεις από κάτω, ο ιδρυτής του εργαστηρίου Designer Carbon Materials που κατασκευάζει το ακριβότερο υλικό του κόσμου είναι ο 45χρονος Έλληνας επιστήμονας Κυριάκος Πορφυράκης, που τα τελευταία 12 χρόνια ασχολείται με την ανάπτυξη μεθόδων για τη σύνθεση και χημική λειτουργικοποίηση των ενδοεδρικών φουλερενίων…

    Porfyrakis,Kyriakos

    Α, και μία υποσημείωση, κλείνοντας: Θεωρητικά υπάρχει και ένα ακόμα πιο ακριβό υλικό στο σύμπαν, και αυτό είναι η… αντιύλη, που κοστολογείται από τη NASA σε περίπου 56 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, φυσικά δεν υπάρχει ακόμα κανείς που να είναι σε θέση να πουλήσει ακόμα αντιύλη…



    ΣΧΟΛΙΑ