• LIFE&STYLE

    Ένα… ηλεκτρονικό ντους που εξοικονομεί νερό και ενέργεια


    Αν είστε από αυτούς που τους αρέσει να περνούν αρκετή ώρα στο ντους, αλλά ανησυχούν για το νερό που σπαταλούν άσκοπα, τότε το Hamwells e-shower είναι για σας – αρκεί να έχετε γύρω στα 3.000 ευρώ διαθέσιμα.

    Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη ντουζιέρα, που είναι ειδικά σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξοικονομεί  νερό σε ποσοστό 90% (!) σε σχέση με τον μέσο όρο ενός ντους. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι το σύστημα ανακύκλωσης του νερού που διαθέτει: το ντους ξεκινά με κανονικό, φρέσκο νερό, που καθώς πέφτει στο κάτω μέρος του ντους δεν καταλήγει στην αποχέτευση, αλλά σε ένα εσωτερικό σύστημα που το φιλτράρει, το αναμειγνύει με περίπου 1,5 λίτρο φρέσκου νερού ανά λεπτό και το μείγμα αυτό επιστρέφει στο σώμα σας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Hamwells, Rob Chompff, εξήγησε πως το ντους είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία στη δημιουργία ενός σπιτιού με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο για ένα ντους χρειαζόμαστε 10 λίτρα νερού ανά λεπτό. «Απαιτώντας 10 λίτρα ζεστού νερού ανά λεπτό για μία παρατεταμένη διάρκεια, το παραδοσιακό ντους χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις σε ηλιακά πάνελ, ηλεκτρικά boilers και τα λοιπά», επεσήμανε.

    «Ένα παραδοσιακό δεκάλεπτο ντους απαιτεί 100 λίτρα ζεστού, καθαρού νερού. Αυτό το πολύτιμο στοιχείο χρησιμοποιείται μόνο μία φορά προτού καταλήξει στην αποχέτευση. Αυτή η συλλογική συνήθεια είναι μη βιώσιμη, καθώς οι ξηρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε έξαρση», σημείωσε ακόμα.

    Εξάλλου, το e-shower δε μειώνει μόνο την κατανάλωση νερού, αλλά και την κατανάλωση ενέργειας κατά 80%, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Μάλιστα, το e-shower μπορεί να συνδεθεί με συσκευές όπως κινητά και υπολογιστές, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη του να ενημερώνεται για το πόση ενέργεια και νερό εξοικονομεί, αλλά και να ακούει μουσική.

    Βέβαια, είναι αρκετά ακριβό, καθώς η αρχική του τιμή κυμαίνεται στα 2.950 ευρώ, αν και η εταιρεία υποστηρίζει πως η απόσβεση αυτών των χρημάτων θα γίνει μέσα σε πέντε χρόνια, χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

    Το e-shower θα είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο του 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ