• LIFE&STYLE

    Εφοπλιστής και Δρ. Ιωάννης Κούστας: Με οφειλές 2,5 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται για γάμο χλιδής με 25χρονη καλλονή!

    Γιάννης Κούστας Δήμητρα Μέρμηγκα

    Ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας και η αρραβωνιαστικά του, Δήμητρα Μέρμηγκα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την εκδήλωση των 100 χρόνων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Photo: Papadakis Press)


    Εκείνη, η καλομεγαλωμένη και καλοσπουδασμένη Δήμητρα Μέρμηγκα, είναι μια καστανή καλλίγραμμη καλλονή, με την χάρη των αξιοζήλευτων 25 Μαΐων της. Εκείνος o Γιάννης Κούστας είναι ώριμος, με εύρος γνώσεων, διδάκτωρ αλλά και εφοπλιστής, όπου στα 62 του χρόνια, ανακάλυψε πως ποτέ δεν είναι αργά για μια γερή δόση νεανικής ευτυχίας.

    Και ενώ όπως γράφανε κάποτε τα ηλιακά ρολόγια, «η αγάπη κάνει το χρόνο να περνάει και ο χρόνος κάνει την αγάπη να περνάει», ο ίδιος χρόνος καταμετριέται λεπτό προς λεπτό από τραπεζικούς κολοσσούς, όχι γιατί υπολογίζουν πόσος καιρός έμεινε μέχρι το γάμο του ζευγαριού Γιάννη – Δήμητρας, αλλά γιατί έχουν αθέτηση όρων δανειακής σύμβασης της Danaos Corp. του γαμπρού, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

    Και ενώ ρομαντικό love story θέλαμε να γράψουμε, με happy end τον γάμο της χλιδής που, ήδη, ανακοινώθηκε για τον Ιούνιο του 2018, στο ειδυλλιακό Δουκάτο του Σορέντο, της ηλιόλουστης και γραφικής Νότιας Ιταλίας, σε οικονομικό θρίλερ μας βγαίνει…

    Εκείνος… και ο Ρόκυ 14!

    Ο Ιωάννης Κούστας στις αρχές του 2008 με την Danaos, τη μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα διεθνή Χρηματιστήρια, ήταν σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, ο τέταρτος πλουσιότερος Έλληνας μετά τον Σπύρο Λάτση, τον Γιώργο Οικονόμου και τον Γαβριήλ – Βίλι Παναγιωτίδη.

    Εφοπλιστής, αλλά και δόκτωρ στον τομέα της πληροφορικής, στάθηκε εκείνος που κατασκεύασε το λογισμικό για τη διαχείριση των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών, εισάγοντας, στην ουσία, την πληροφορική στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

    γιαννης κουστας
    Γιάννης Κούστας, εφοπλιστής Danaos Shipping

    Ο Ιωάννης Κούστας γεννήθηκε το 1956 και κατάγεται από ένα χωριό της Φωκίδας, την Αρτοτίνα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Imperial της Βρετανίας όπου απέκτησε το διδακτορικό του.

    Ο πατέρας του, Δημήτρης, το 1987 του παρέδωσε τον απόλυτο έλεγχο της Danaos, που εκείνη την εποχή διαχειριζόταν τρία πλοία φορτηγά, τα οποία ουσιαστικά εκτελούσαν δρομολόγια τακτικών γραμμών.

    Με τον Γιάννη Κούστα λίγα χρόνια αργότερα η Danaos απογειώθηκε, ενώ έγινε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Έκανε δυο γάμους και τέσσερα παιδιά.

    Το δεύτερο διαζύγιο με την όλο θηλυκότητα, μπρίο και αλέγκρα προσωπικότητα Σοφία Γιαννικοπούλου, όπως λεγόταν όταν τη γνώρισε και ήταν πρωταγωνίστρια αξέχαστων βιντεοταινιών, όπως το «Ράκος… Νο14: Και ο πρώτος μπουνάκιας», έγινε θέμα συζήτησης στα κοσμικά, χαιρέκακα σαλόνια των πλούσιων επαύλεων.

    Η Σοφία Κούστα, όπως γνώρισε την τελικά την πολυπόθητη δημοσιότητα, βγήκε από τη ζωή του εφοπλιστή και επιστήμονα, μετά από ένα πλήθος εξωδίκων, ασφαλιστικών μέτρων, δικαστικών αιθουσών, δημοσιευμάτων, χαρακτηρισμών όπως «το διαζύγιο της οργής» και «Κούστας εναντίον Κούστα».

    «Μυθεύματα», χαρακτήρισε η πρώην σύζυγος τα περί διεκδίκησης ποσού ύψους 180 εκατ. ευρώ από τον Γιάννη Κούστα όπως και όλες εκείνες τις κακοήθεις φήμες για υποτιθέμενη στενή σχέση της με νεαρό, ευειδή γυμναστή, ο οποίος λέγεται πως την συνόδευε κάποιες φορές σε κοσμικές εξόδους.

    Το πολύκροτο διαζύγιο μαίνονταν στα δικαστήρια και στις συζητήσεις των κοσμικών κύκλων, όταν ο Γιάννης Κούστας συνάντησε την 23χρονη, τότε, Δήμητρα Μέρμηγκα και ήρθε ο μεγάλος -παρά τη μικρή ηλικία της κοπέλας- έρωτας…

    Εκείνη… και τα συμπαντικά τετερίσματα!

    Η καστανή, καλλίγραμμη σα μοντέλο νεαρή γυναίκα, γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1992, σε ευκατάστατη οικογένεια. Πήγε σχολείο στου «Κωστέα – Γείτονα», ενώ ολοκλήρωσε σπουδές της στην Ιστορία της Τέχνης στο Deree College.

    Έχει δύο αδελφές που σπούδασαν Ναυτιλιακά, αγαπά εκείνα τα ωραία αντικείμενα που φτιάχνουν τη διάθεση των πολύ πλουσίων κυριών, όπως τσάντες Hermès, ακριβά αυτοκίνητα, σινιέ μοντελάκια και πιο πολύ αυτά που δημιουργεί ο Elie Saab! Είναι δημοφιλής στο Instagram όπου ανεβάζει καλαίσθητες φωτογραφίες της από διακοπές σε διάσημα θέρετρα και απολαύσεις σε ρεστοράν για ολίγους και ξενοδοχεία για μυημένους στον πλούτο και εξαρτημένους από την πολύ καλή ζωή.

    Γιάννης Κούστας Δήμητρα Μέρμηγκα
    Γιάννης Κούστας, Δήμητρα Μέρμηγκα

    Λένε όσοι τη γνωρίζουν ότι είναι πολύ ώριμη για την ηλικία της, με εξαιρετικό και απαιτητικό γούστο. Γίνεται λόγος, ακόμη, για τη μετρημένη και επιλεκτική προσωπική ζωή της, για ένα σύντομο ειδύλλιο με Γρηγόρη Κασιδόκωστα και έναν επιχειρηματία από τον επαγγελματικό στίβο των αυτοκινήτων.

    Ο απόλυτος Ρωμαίος της, όμως, βρέθηκε στο λεπτό και ευγενικό πρόσωπο του Γιάννη Κούστα, με τον οποίο σύντομα βρέθηκε να συγκατοικεί στην έπαυλη του στην Γλυφάδα.

    Για χάρη του ιδιαίτερα σοφιστικέ εφοπλιστή και διδάκτορα, βρέθηκε να παρακολουθεί διάλεξη του Δημήτρη Νανόπουλου με τίτλο «Συμπαντικά Τετερίσματα», καταφέρνοντας μάλιστα να δείξει πως παρά πολύ την ενδιέφεραν τα βαρυτικα κύματα, έτοιμη να ορκιστεί για αυτό, στο όνομα της επόμενης κολεξιόν του Elie Saab για τον χειμώνα του 2019, δηλαδή!

    Εκείνος, εκείνη… και το σκάφος που άλλαζε ονόματα!

    Τέλειωνε ένα φωτεινό καλοκαίρι πριν από δύο χρόνια, όταν σε μία από αυτές τις χρυσές παρέες ευκατάστατων, εύπορων και πολύ πλουσίων, στον «Αστέρα» συναντήθηκε η καλλονή Δήμητρα με τον επιτυχημένο και καλλιεργημένο Γιάννη.

    Ήταν μια κεραυνοβόλα αμοιβαία συμπάθεια που οδήγησε, σύντομα, σε ένα μεγάλο, σχεδόν κινηματογραφικό έρωτα. Χαμηλών τόνων ραντεβού σε μέρη με άβατο για τους δημοσιογράφους, όπως το «Nobu» καθώς και σε σκάφη και βίλες απροσπέλαστες, οδήγησαν σε μια σχέση που νωρίς έδειξε πως θα οδηγήσει σε γάμο, κόντρα σε κάθε δυσκολία, όπως αυτή του διαζυγίου του κυρίου Κούστα, ή κάθε στερεότυπο, όπως αυτό με τις διάφορες ηλικίας. Όπως φυσικά συνηθίζεται στον παράλληλο κόσμο των πολύ πλουσίων, οι δυο τους κάνουν Χριστούγεννα υποδέχθηκαν στο «Gstaad Palace», ταξιδεύουν στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, φτάνουν στην Αθήνα για φιλανθρωπικά γκαλά και κάνουν διακοπές στο Κάπρι, στη Σάντα Μεργκερίτα και γενικά στην Ιταλική Ριβιέρα, στην Ίμπιζα, στις Μπαχάμες, αλλά και στα αμερικανικά, για ντελικάτους Κροίσους Hamptons, όπου διατηρεί μια εξαίσια κατοικία ο κ. Κούστας στο Southampton.

    Γιάννης Κούστας Δήμητρα Μέρμηγκα
    Ο κ. Γιάννης Κούστας και η Δήμητρα Μέρμηγκα αγκαλιά στα Χανιά

    Πρόσφατα μάλιστα, απέκτησαν και νέα κατοικία στην Αθήνα, ένα εκπληκτικό loft στην Βουλιαγμένη, στο συγκρότημα που έφτιαξε ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, εκεί που κάποτε υπήρχε το ιστορικό ξενοδοχείο «Αρμονία».

    Το πολυτελές σκάφος του Γιάννη Κούστα έχει γίνει πάλι το καταφύγιο του, μιας και για καιρό το είχε αποφύγει, αλλά τώρα μαζί με την όμορφη αγαπημένη του προσφέρει όλη την ανεμελιά και την περιπλάνηση σε ήρεμες γαλανές θάλασσες του κόσμου.

    Πριν το σκάφος είχε το όνομα «Aifos», που ήταν ένας αναγραμματισμός του ονόματος «Σοφία» της πρώην συζύγου του.

    Με τον πολύκροτο και επεισοδιακό χωρισμό, το όνομα άλλαξε σε «Drad», που προέρχεται από τα αρχικά ονόματα των τεσσάρων παιδιών του Γιάννη Κούστα, Δημήτρη, Ρομπέρτο, Αμαλία, Δανάη.

    Το ίδιο σκάφος λέγεται πως μετονομάζεται σε «Belita» από τα χαϊδευτικά υποκοριστικά του Γιάννη και της Δήμητρας, μιας και εκείνη τον φωνάζει… Bebouko και εκείνος… Lolita!

    Αρραβώνας 250.000 ευρώ και αναγγελία γάμου

    Ο αρραβώνας τους είχε 500 εκλεκτούς καλεσμένους, 100 σερβιτόρους, σπάνια εδέσματα όπως χτένια εισαγωγής που έφτασαν αεροπορικώς για να μη χάσουν τη φρεσκάδα τους, πυροτεχνήματα, Στέφανο Κορκολή στο πιάνο για να τραγουδά στους ερωτευμένους «σκόνη και θρύψαλά» και έγινε στο Island με κόστος 250.000 ευρώ!

    γιαννης κουστας δημητρα μερμηγκα
    Γιάννης Κούστας – Δήμητρα Μέρμηγκα. Φωτό από τον αρραβώνα τους το 2017

     

    Υπήρχαν μαύρα τριαντάφυλλα που καταφθάσαν επίσης από το εξωτερικό για να στολίσουν τη βραδιά, μεγάλοι καθρέφτες και καθίσματα του Φίλιπ Σταρκ, σφυρίδες, αστακοί, γαλλικές σαμπάνιες και να που η βραδιά θύμισε για λίγο τα παλιά μεγαλεία της κοσμικής, πλούσιας Αθήνας των μεγάλων οικογενειών του πλούτου πριν η κρίση οδηγήσει σε υποχρεωτική σεμνότητα και ταπεινότητα.

    Το ζευγάρι αναμένεται να κάνει ένα χλιδάτο γάμο στο Δουκάτο του Σορέντο της Νότιας Ιταλίας, ενώ ήδη έχει στείλει την ηλεκτρονική προαναγγελία, το πατροπαράδοτο πια «save the date» στους καλεσμένους του, δηλαδή σε 250 άτομα, εφοπλιστές από Ελλάδα, Κίνα, Σανγκάη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, μέλη του jet set και γαλαζοαίματους.

    Ο γάμος θα γίνει το Σάββατο 23 Ιουνίου του 2018 και θα διαρκέσει τρεις μέρες, σαν εθνική επέτειος. Οι νεόνυμφοι, λέγεται πως θα κάνουν δώρο στους καλεσμένους τους μια ονειρική διαμονή στη Χερσόνησο.

    Όσο για το νυφικό, ή τα νυφικά που θα φορέσει η νύφη, μιας και τελευταία συνηθίζεται να μην αρκούνται σε ένα οι πλούσιες κυρίες, φυσικά και η Δήμητρα Μέρμηγκα δεν αφήνει να μαθευτεί τίποτα. Μα δε θα ήταν γούρι, αλλιώς…

    Τα απαιτητά 2,5 δισ. δολάρια: γιατί όλα τα παραμύθια έχουν δράκο!

    Παρά την ανέμελη, όλο ταξίδια, δεξιώσεις, σκάφη, φωτογραφίες στα social media ζωή του Γιάννη Κούστα, δεν παύει να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά θέματα, αντίστοιχα βέβαια, της κολοσσιαίας οικονομικής του επιφάνειας.

    H ναυτιλιακή του Danaos Corp ισορροπεί επικίνδυνα πάνω από έναν γκρεμό χρεών, τα οποία συνολικά ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ύψος των 2,5 δισ. δολ. Τον Δεκέμβριο του 2018, μετά τον γάμο του Γιάννη Κούστα στην Ιταλία, τα 2,5 δισ. δολ. Θα είναι άμεσα απαιτητά.

    Αν δεν βρεθεί λύση με τις πιστώτριες τράπεζες στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, τότε το μέλλον της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακής του να διαγράφεται αν μη τι άλλο δύσκολο!

    Το δύσκολο διαζύγιο, η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φορτίου κοκαΐνης σε πλοίο του, για το οποίο δεν είχε ιδέα ο Γιάννης Κούστας, αλλά και το κραχ της νοτιοκορεάτικης Hanjin Shipping, στην οποία είχε ναυλωμένα οκτώ πλοία του έφεραν στεναχώριες και δυσκολίες, που είχαν αντίκτυπο και στην συνέπεια των πληρωμών, αλλά που ακόμα παλεύονται.

    Ένας έρωτας, ένα γάμος, έστω και τόσο δαπανηρός όσο αναμένεται, μπορεί να του φέρουν γούρι για να αντιμετωπιστούν όλα τα χρέη και οι φουρτούνες των ωκεανών, που στο κάτω κάτω βασανίζουν πάντα, τα μεγάλα καράβια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Κούστας – Δ. Μέρμηγκα: Γάμος στην Ιταλία (εκεί που άνθησε και δυνάμωσε ο έρωτάς τους)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόφαση δικαστηρίου: Ο εφοπλιστής Γ.Κούστας θα πληρώνει μηνιαία διατροφή 20.500 ευρώ σε πρώην σύζυγο και παιδιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δήμητρα Μέρμηγκα: Η συνάντηση με τον πρώην, ο χορός και η αντίδραση του Γιάννη Κούστα



    ΣΧΟΛΙΑ