• LIFE&STYLE

    Δύο αδέλφια μαθαίνουν τους Ιταλούς να τρώνε… κατσαρίδες και σκαθάρια!


    Η ιταλική κουζίνα είναι γνωστή για νοστιμιές όπως τα ζυμαρικά, η πίτσα και οι μπρουσκέτες, όμως μην εκπλαγείτε αν στο μέλλον δείτε να προστίθενται στις νοστιμιές αυτές ξεχωριστά πιάτα με… ακρίδες, κατσαρίδες, σκαθάρια και άλλα έντομα!

    Δύο αδέλφια από την Ιταλία, οι Antonio και Giuseppe Bozzaotra, προσπαθούν να αλλάξουν τη στερεοτυπική ιδέα ότι τα έντομα είναι αηδιαστικά – και υποστηρίζουν πως τα καταφέρνουν, τουλάχιστον στη χώρα τους.

    Τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας την επιχείρησή τους, εκτρέφοντας έντομα ως τροφή για σπάνια και εξωτικά ζώα. Ωστόσο, μετά από λίγα χρόνια ανακάλυψαν ότι υπήρχε τεράστια ζήτηση για βρώσιμα έντομα, όχι μόνο ως τροφή για ζώα, αλλά και ως ανθρώπινη τροφή.

    insect2

    Και μολονότι η ιταλική κουζίνα δε φαίνεται να ταιριάζει ιδιαίτερα με τα… φαγώσιμα έντομα, οι αδελφοί Bozzaotra υποστηρίζουν ότι οι Ιταλοί πελάτες τους που αγοράζουν έντομα ως τροφή είναι πολλοί, και η μικρή τους επιχείρηση δεν μπορεί να καλύψει με την παραγωγή της την υπάρχουσα ζήτηση.

    Μεταξύ των προϊόντων της ιταλικής επιχείρησης βρίσκει κανείς τηγανιτές σφήκες, σκορπιούς με επικάλυψη σοκολάτας και τριζόνια σε κονσέρβα.

    insect3

    Όπως επισημαίνει το Business Insider, η εντομοφαγία είναι συνήθης πρακτική για πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, αν και πολύ λίγοι είναι οι πολίτες των δυτικών χωρών που αποδέχονται την ιδέα του να φάνε ένα μαγειρεμένο έντομο. Μάλιστα, πέρα από το ότι πολλοί τα θεωρούν πεντανόστιμα, τα έντομα είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά.

    Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα έντομα μοιάζει πολύ με αυτήν του κρέατος, αλλά έχει λιγότερα επικίνδυνα λιπαρά, ενώ είναι επίσης πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως η πολύτιμη βιταμίνη Β12.

    Τα άλευρα εντόμων δεν περιέχουν γλουτένη και άρα είναι κατάλληλα για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, ενώ δεν έχουν τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται στα ζώα από τα οποία παράγεται το κρέας.

    Επιπλέον, ακόμα και ο Διεθνής Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) υποστηρίζει την οικολογική υπεροχή της κατανάλωσης εντόμων, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Τα έντομα απαιτούν πολύ λιγότερη τροφή από τα ζώα από τα οποία παίρνουμε το κρέας, ενώ παράγουν πολύ λιγότερη αμμωνία και αέρια θερμοκηπίου – ακόμα λοιπόν και αν τα θεωρείτε αηδιαστικά, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα έντομα μπορεί να είναι η τροφή του μέλλοντος…



    ΣΧΟΛΙΑ