• LIFE&STYLE

    Δέκα σημεία του σπιτιού που ξεχνάμε να καθαρίσουμε (κι είναι απαραίτητο!)

    • NewsRoom
    καθάρισμα


    Όταν βρισκόμαστε στο σαλόνι, την κουζίνα, το υπνοδωμάτιο, με μια γρήγορη ματιά βλέπουμε τι πρέπει να καθαρίσουμε, καθώς επίσης και γνωρίζοντας το πότε ήταν η τελευταία φορά που κάναμε ένα “γερό” καθάρισμα, στο σημείο αυτό. Υπάρχουν όμως μερικά σημεία του σπιτιού, που αν και είναι απολύτως απαραίτητα να καθαρίζονται το ίδιο συστηματικά με τα υπόλοιπα, δεν τα έχουμε στο νου μας επειδή δεν… φαίνονται! Δείτε λοιπόν τα 10 σημεία του σπιτιού που ξεχνάμε να καθαρίσουμε και πώς θα το κάνουμε.

    1. Κάτω από τα έπιπλα

    Σκύβοντας με τη σκούπα παίρνουμε τις σκόνες που βλέπουμε κάτω από τα έπιπλα αλλά… έξω έξω. Για σκύψτε πραγματικά χαμηλά και δείτε τι γίνεται στο κέντρο, κάτω από το κρεβάτι, το τραπεζάκι ή κάποιο άλλο μεγάλο σας έπιπλο. Πάρτε τη σκούπα και σκουπίστε παντού και με ειδικό κοντάρι στο οποίο θα έχετε τυλίξει πετσέτα, ακουμπήστε το στις γωνίες για να φύγουν αράχνες. Καθαρίστε τα πόδια των επίπλων, με ειδικό καθαριστικό και κάντε το ίδιο με τις καρέκλες, τις πολυθρόνες, τα κρεβάτια.

    2. Τοίχοι και σοβατεπί

    Η σκόνη υπάρχει και τους τοίχους κι ας μη φαίνεται κι ειδικά και στα σοβατεπί. Πάρτε μια σκούπα στην οποία θα έχετε στην άκρη ένα ειδικό πανί- πετσέτα και ξεκινήστε να καθαρίζετε τους τοίχους από πάνω προς τα κάτω. Ναι, το ίδιο θα κάνετε και στους τοίχους με ταπετσαρία. Τώρα, μια δυο φορές το χρόνο μπορείτε να πλένετε τους τοίχους με ζεστό νερό και ειδικό καθαριστικό, απλώς να θυμάστε πως αν πάρετε αυτή την απόφαση θα πρέπει να την φέρετε όλη εις πέρας γιατί το χρώμα του τοίχου μετά το καθάρισμα «ανοίγει» και θα φαίνεται η διαφορά αν αφήσετε άλλο σημείο χωρίς καθάρισμα.  Στα χαμηλά σημεία με το σοβατεπί θα περάσετε με ένα υγρό πανί. Τέλος, σηκώστε τα μάτια σας και κοιτάξτε στις γωνίες των τοίχων, ψηλά, μήπως κάποια αράχνη έχει υφάνει τον ιστό της; Με μακρύ κοντάρι, εξαφανίστε τον.

    καθάρισμα

    3. Πόμολα και διακόπτες

    Ξέρετε πόσα μικρόβια υπάρχουν στα πόμολα και στους ηλεκτρικούς διακόπτες, τους οποίους αγγίζουμε καθημερινά; Και φυσικά δεν φαίνονται καθόλου! Πάρτε ειδικά απολυμαντικά και με ένα πανάκι περάστε όλα αυτά τα σημεία και μην το αμελείτε. Καθαρίστε τα τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

     

    4. Πόρτες, πλαίσια και κορυφές ντουλαπιών

    Εκεί ψηλά κρύβεται η περισσότερη βρωμιά. Πάρτε σκάλα και ξεκινήστε το καθάρισμα όπως ξέρετε. Μόλις ανεβείτε στο πιο ψηλό σκαλί της σκάλας, θα δείτε απευθείας τη σκόνη που έχει σταθεί πάνω στα έπιπλα. Κάντε το μια φορά το μήνα όμως, γιατί η σκόνη δεν πρέπει να μένει στον χώρο όπου ζείτε.

    5. Φωτιστικά και αιρκοντίσιον που βρίσκονται ψηλά

    Ενώ βρίσκεστε πάνω στη σκάλα για να καθαρίσετε τα ντουλάπια, ρίξτε μια ματιά. Ενώ βρίσκεστε εκεί, ελέγξτε τα φωτιστικά και ό,τι άλλο κρέμεται. Ένα κοντάρι καθαρισμού, με λαβή που επεκτείνεται ,είναι το καλύτερο εργαλείο για να μαζέψετε τη σκόνη και τους ιστούς αράχνης. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί μικροϊνών και δέστε το σε μια σκούπα ή σφουγγαρίστρα με μια κολλητική ταινία.

    αιρκοντίσιον

    6. Φίλτρα αιρκοντίσιον

    Εάν το σπίτι σας έχει αιρκοντίσιον θα πρέπει δυο φορές το χρόνο να βγάζετε τα φίλτρα και να τα πλένετε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την υγεία τη δική σας και όλων των μελών της οικογένειάς σας.

    7. Εσωτερικό στις ντουλάπες και τα ντουλάπια

    Τα ράφια είναι γεμάτα, οι κρεμάστρες με τα ρούχα η μία δίπλα στην άλλη, οπότε είναι δύσκολο να δείτε πότε πρέπει να καθαριστούν οι ντουλάπες εσωτερικά καθώς και το δάπεδό τους. Μια φορά το φθινόπωρο λοιπόν και μια την άνοιξη, βγάλτε όλα τα ρούχα έξω και κάντε μια καλή καθαριότητα στις ντουλάπες σας.

    Διαβάστε ακόμη τρία σημεία στο www.womanow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξυπνα κόλπα για να μοσχομυρίζουν τα δύσκολα σημεία του σπιτιού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε κάθε ρούχο;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιδέες οργάνωσης με κουτιά παπουτσιών



    ΣΧΟΛΙΑ