• LIFE&STYLE

    Black Friday 2018: Πότε θα γίνει η μεγάλη «κατάρρευση» των τιμών – Ποια καταστήματα θα συμμετέχουν

    • NewsRoom


    Τρία χρόνια συμπληρώνει φέτος στην Ελλάδα η Black Friday, το αμερικάνικο έθιμο που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η Black Friday 2018 πέφτει στις 23 Νοεμβρίου. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος αναμένεται να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των επιχειρήσεων τη μέρα αυτή, με μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις.

    Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί για την προέλευση της ονομασίας είναι πολλές. Χαρακτηριστική είναι αυτή που πρότεινε η αμερικανική εφημερίδα «Philadelphia Inquirer» στο φύλλο της 28ης Νοεμβρίου 1981.

    Τη δεκαετία του ’50, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη, που για τα εμπορικά μαγαζιά της εποχής εκείνης ξεκινούσαν από αυτή τη μέρα και συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα.

    Σύμφωνα με άλλη εκδοχή που δεν φαίνεται να επικρατεί, ο όρος «Μαύρη Παρασκευή» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη μεγάλη κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα και το φόρτο εργασίας για τους ίδιους, λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

    Η πρώτη γνώμη που διατυπώθηκε για την προέλευση της ονομασίας Μαύρη Παρασκευή εμφανίστηκε στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance» το Νοέμβριο του 1951. Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Black Friday: Η μέρα που γράφτηκε η «μαύρη σελίδα» της Ikea στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Black Friday: Τελικά οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στις εκπτώσεις των καταστημάτων;

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Black Friday: Ποια καταστήματα ξεπούλησαν-Τί ψώνισαν οι καταναλωτές



    ΣΧΟΛΙΑ