• LIFE&STYLE

    Aυτό είναι το κλειδί για καλή δουλειά σύμφωνα με την Google


    Η Google θέλει να ξέρει το μυστικό για τη δημιουργία μιας πιο παραγωγικής ομάδας. Ο κολοσσός της τεχνολογίας έδωσε εντολή σε μια ομάδα να το ανακαλύψει. Το πρόγραμμα, γνωστό ως «Project Aristotle», χρειάστηκε αρκετά χρόνια, και περιέλαβε συνεντεύξεις με εκατοντάδες υπαλλήλους και ανάλυση δεδομένων για ανθρώπους σε περισσότερες από 100 ενεργές ομάδες στην εταιρεία. Οι υπάλληλοι της Google δυσκολεύτηκαν να βρουν μια μαγική φόρμουλα – το τέλειο μίγμα των ανθρώπων που ήταν απαραίτητοι να σχηματίσουν μια άριστη ομάδα – αλλά δεν ήταν τόσο απλό. «Ήμασταν εντελώς λάθος», δήλωσε η εταιρεία.

    Η προσέγγιση που βασίστηκε σε δεδομένα της Google κατέληξε επισημαίνοντας αυτό που γνωρίζουν όλοι οι ηγέτες στον επιχειρηματικό κόσμο: Στις καλύτερες ομάδες σέβονται ο ένας τα συναισθήματα του άλλου και γνωρίζουν ότι όλα τα μέλη θα πρέπει να συμβάλουν εξίσου στη συζήτηση. Έχει λιγότερο να κάνει με το ποιος είναι σε μια ομάδα, και περισσότερο με το πώς επικοινωνούν τα μέλη μιας ομάδας μεταξύ τους.

    Τα ευρήματα επαναλαμβάνουν το σημαντικό βιβλίο του Stephen Covey, που εκδόθηκε το 1989, «The 7 Habits of Highly Effective People» (Οι 7 συνήθειες των ιδιαίτερα ισχυρών ανθρώπων). Μέλη των παραγωγικών ομάδων προσπαθούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο, να βρουν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να γίνουν κατανοητοί.

    Ο Matt Sakaguchi, ένας διευθυντής μεσαίου βαθμού στη Google, ήταν πρόθυμος να θέσει σε εφαρμογή τα πορίσματα του «Project Aristotle». Είπε στον Charles Duhigg της «The New York Times» πώς πήρε την ομάδα του εκτός των εγκαταστάσεων για να δείξει τα συναισθήματά του για τη διάγνωση του καρκίνου του. Οι συνάδελφοί του ήταν αρχικά σιωπηλοί, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες.

    Στο επίκεντρο της στρατηγικής του Sakaguchi, καθώς και τα πορίσματα της Google, είναι η έννοια της «ψυχολογικής ασφάλειας», ένα μοντέλο της ομαδικής εργασίας στην οποία τα μέλη έχουν μια κοινή πεποίθηση ότι είναι ασφαλές να παίρνουν ρίσκα και να μοιράζονται μια σειρά από ιδέες, χωρίς το φόβο της ταπείνωσης. Όπως εξηγεί η Google:

    Αισθάνεστε πως θα μπορούσατε να ρωτήσετε ποιος είναι ο στόχος, χωρίς τον κίνδυνο να ακουστείτε σαν να είστε ο μόνος που δεν είναι ενημερωμένος; Ή μήπως προτιμάτε να συνεχίσετε χωρίς να διευκρινίζετε τίποτα, προκειμένου να αποφύγετε να γίνετε αντιληπτός σαν κάποιος που δεν γνωρίζει;

    Η καθηγήτρια του «Harvard Business School» Amy Edmondson διερεύνησε την έννοια μιας μελέτης του 1999, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «ψυχολογική ασφάλεια» ενίσχυσε την απόδοση στις ομάδες.

    Η Google περιγράφει τώρα την «ψυχολογική ασφάλεια» ως τον πιο σημαντικό παράγοντα για την δημιουργία μιας επιτυχημένης ομάδας.

    Με λίγα λόγια, απλά να είστε καλοί.

     



    ΣΧΟΛΙΑ