• LIFE&STYLE

    Eurovision 2016: Πολιτικής σημασίας η νίκη της Ουκρανίας για τις σχέσεις της με Ρωσία (Video)

    • NewsRoom


    Η ταραχώδης παγκόσμια πολιτική κρίση φαίνεται ότι δεν άφησε ανεπηρέαστη την φετινή Eurovision, με τους φανατικούς θαυμαστές της να εκλέξουν για νικητήριο ένα τραγούδι φανερά πολιτικοποιημένο.

    Η Ουκρανία κέρδισε την Ρωσία στον χθεσινοβραδυνό 61ο διαγωνισμό της Eurovison 2016, με την Ελλάδα να λείπει για πρώτη φορά στα χρόνια του μουσικού διαγωνισμού και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να δίνουν ακόμη περισσότερο… πολιτικό χρώμα στο αποτέλεσμα, “αναζωπυρώνωντας” την κόντρα για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία του Poutin.

    Το τραγούδι της Ουκρανίας είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις, λόγω των μηνυμάτων που είχε για την προσάρτηση της Κριμαίας και η βρετανική Daily Mail κάνει λόγο για την πιο… πολιτική Eurovision όλων των εποχών.

    -eurovision-ukraine winner

    Η τραγουδίστρια Jamala κατάφερε να κερδίσει τον υποψήφιο που εκπροσωπούσε την Ρωσία, Sergey Lazarev, ο οποίος εμφανίζονταν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση.

    Sergey Lasarev
    Sergey Lasarev

    Το τραγούδι της, με τίτλο “1944” ήταν αφιερωμένο στην προγιαγιά της και αναφέρεται στην απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας, το 1940, από την Σοβιετική Ένωση του Ιωσήφ Στάλιν.

    Jamala Eurovision 2016

    Η 32χρονη εκπρόσωπος της Ουκρανίας, αποδεχόμενη το βραβείο, τόνισε: “Ξέρω ότι τραγουδάμε ένα τραγούδι για την ειρήνη και την αγάπη και στην πραγματικότητα πραγματικά θέλω να υπάρχει ειρήνη και αγάπη για όλους”.

    Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν την τραγωδία που έζησε η προγιαγιά της, η οποία κοντά στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σε ηλικία περίπου 25 ετών, ήταν μία από τους 240.000 Τατάρους που απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία. Η Nazylkhan απελάθηκε μαζί με τα πέντε παιδιά της, ένα από τα οποία δεν καάφερε να επιζήσει κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

    Και μόνο η “συνύπαρξη” Ρωσίας – Ουκρανίας στις πρώτες θέσεις των προγνωστικών, ήταν αρκετή για να φέρει στην επιφάνεια την πολιτική κόντρα των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι εδώ και δύο χρόνια “παγωμένες”.

    Eurovison 2016

    Η Jamala δήλωσε ακόμη πως ήθελε να κάνει ένα τραγούδι “για την προγιαγιά μου, Nazalkhan και τους χιλιάδες Τατάρους της Κριμαίας που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να επιστρέψουν ξανά στην Κριμαία”.

    Ακούστε εδώ το επίμαχο τραγούδι που χάρισε την νίκη στην Ουκρανία:

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/idisi-sok-o-ios-zika-xanachtipa/45359

    Δείτε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/video-an-liosoun-i-pagi-aftes-i-chores-tha-svistoun-apo-ton-charti/45362



    ΣΧΟΛΙΑ