• LIFE&STYLE

    Δείτε τι προκαλεί τα γκρίζα μαλλιά


    Ερευνητές για πρώτη φορά προσδιόρισαν το γονίδιο που συνδέεται με το γκριζάρισμα των μαλλιών μετά την ανάλυση γονότυπων σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

    Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, παρέχοντας κι άλλα στοιχεία σχετικά με τις γενετικές ρίζες της ανθρώπινης τρίχας.

    Προηγούμενες μελέτες έδιναν κάπως εσφαλμένες εκτιμήσεις, καθώς οι επιστήμονες είχαν επικεντρωθεί μόνο σε Ευρωπαίους.

    Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου ήταν σε θέση να μελετήσουν συμμετέχοντες από τη Λατινική Αμερική με διαφορετικά υπόβαθρα, η οποία περιελάμβανε Αφρικανούς (6%), Ευρωπαίους (48%), και Ιθαγενείς (46%).

    Το γονίδιο-IRF4-ήταν ήδη γνωστό ότι παίζει ρόλο στην παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό των ματιών, των μαλλιών και το χρώμα του δέρματος, αλλά τώρα κρίνεται αναγκαίο να εμπλουτιστεί πολύ περισσότερο .

    «Ήταν δυνατό μόνο επειδή αναλύσαμε ένα μεγάλο δείγμα πολιτισμών και ανθρώπων που δεν έχει γίνει πριν σε αυτή την κλίμακα” δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Kaustubh Adhikari.

    Αν και οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η απουσία της μελανίνης ευθύνεται για το γκριζάρισμα στα μαλλιά, θέλουν να διερευνήσουν τι ρόλο παίζει το γονίδιο IRF4 στη διαδικασία γήρανσης.

    Ωστόσο, τα ευρήματα δεν έχουν μόνο καλλωπιστικές εφαρμογές, όπως η καθυστέρηση της εμφάνισης του γκριζαρίσματος, αφού η διερεύνηση του γονιδίου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης.

    Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν 17 ακόμα γονίδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τύπο των μαλλιών.



    ΣΧΟΛΙΑ