• LIFE&STYLE

    Υπάρχει θεραπεία για τα γκρίζα μαλλιά; Οι επιστήμονες μόλις βρήκαν το πρώτο γονίδιο που συνδέεται με αυτό


    Νιώθετε ακόμα τρομοκρατημένοι από τη μεγάλη, επικίνδυνη, αποκρουστική άσπρη τρίχα που έκανε την εμφάνισή της ξαφνικά στο τριχωτό της κεφαλής σας σήμερα το πρωί; Υπάρχει ένα γονίδιο που μπορεί να το προκάλεσε.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο που συνδέεται με τα γκρίζα μαλλιά και ίσως κάποτε να βοηθήσει για να σταματήσει τη διαδικασία αυτή – να γίνονται γκρίζα τα μαλλιά μας πριν φύγουν από τα κεφάλια μας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό «Nature Communications».

    Το γονίδιο για τα γκρίζα μαλλιά ονομάζεται IRF4. Για να το εντοπίσουν, οι επιστήμονες εξέτασαν τα μαλλιά 6.630 εθελοντών, από πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ένα μείγμα ανθρώπων από την Ευρώπη, από την Αμερική και κάποιους άλλους Αφρικανικής καταγωγής με ένα ευρύ φάσμα από τύπους μαλλιών.

    7BKDSY2N

    Όταν γκριζάρουμε, συμβαίνει γιατί οι θύλακες της τρίχας μας σταματούν σταδιακά να δημιουργούν την χρωστική ουσία που βάφονται τα μαλλιά μας μαύρα, καφέ, κόκκινα ή οποιαδήποτε και αν είναι η φυσική μας απόχρωση. Σύμφωνα με το CNN, το IRF4 «πιθανώς λειτουργεί σαν ένα γρανάζι στη μηχανή μιας κυτταρικής διαδικασίας που παράγει σε μεγάλη ποσότητα χρωστική μελανίνη στο θύλακα της τρίχας».

    Αλλά δεν πρέπει να κατηγορήσουμε εξ’ ολοκλήρου τη γενετική επειδή βγάζουμε άσπρες τρίχες. Ανάμεσα στα άτομα της μελέτης, η γενετική επηρέασε το 30% περίπου των περιπτώσεων με γκρίζα μαλλιά, σύμφωνα με το CNN. Το υπόλοιπο 70% επηρεάστηκε από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το άγχος, το κάπνισμα, η ρύπανση και η πολύωρη έκθεση στον ήλιο.

    Εδώ βρίσκονται τα καλά νέα: Τώρα που οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το γονίδιο IRF4 συνδέεται με τα γκρίζα μαλλιά, μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσουν νέες στρατηγικές για να περιορίσουν το συχνά επίφοβο σημάδι της γήρανσης.

    Y6F3T603

    Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η βιομηχανία ομορφιάς έχει προωθήσει στην αγορά προϊόντα που αλλάζουν την εμφάνιση των μαλλιών μας, από τη στιγμή που θα βγουν στην επιφάνεια του δέρματος – ακόμα και στο σπίτι με διάφορα σετ βαφής μαλλιών. Αλλά δεν θα ήταν προτιμότερο εάν μπορούσαμε να σταματήσουμε τα μαλλιά μας να γίνονται γκρι, πριν ακόμη βγουν από το τριχωτό της κεφαλής μας;

    «Υπάρχει σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον στη διερεύνηση του κατά πόσο η εμφάνιση των μαλλιών μπορεί να τροποποιηθεί καθώς διαμορφώνεται στο θύλακα της τρίχας», έγραψαν οι ερευνητές. «Αυτό περιλαμβάνει την εκτίμηση για το εάν το γκριζάρισμα των μαλλιών μπορεί να επιβραδυνθεί ή να εμποδιστεί, και την αποσαφήνιση του μηχανισμού με τον οποίο το IRF4 επηρεάζει το γκριζάρισμα των μαλλιών».

    Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kaustubh Adhikari του University College του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους καινοτομίες αντι-γήρανσης «θα χρειαστούν αρκετές έρευνες», σύμφωνα με το CNN.

    Εν τω μεταξύ, μην πανικοβάλλεστε επειδή η όμορφη χαίτη σας αρχίζει να γκριζάρει. Ένα σωρό από διασημότητες – συμπεριλαμβανομένης της Rihanna, της Kylie Jenner και της Dascha Polanco – έχουν βάψει τα γκρίζα μαλλιά τους από επιλογή. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε: Πραγματικά είστε μέσα στη μόδα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ