• LIFE&STYLE

    Σοκάρει η οικονόμος του Ωνάση: «Η Τζάκι Κένεντι έστειλε στο θάνατο τον Αλέξανδρο»

    Αλέξανδρος Ωνάσης, Αριστοτέλης Ωνάσης. Τζάκι Κένεντι και η οικονόμος του μεγιστάνα, Γεωργία Βέττα


    Τι αποκάλυψε το δεξί χέρι του μεγιστάνα για την εμπλοκή της Τζάκι Κένεντι στον θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση

    Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις που έκανε η οικονόμος του Έλληνα κροίσου, Αριστοτέλη Ωνάση, για την ζωή του ίδιου, αλλά και τη σχέση του με τον πρόωρα χαμένο γιο του, Αλέξανδρο.

    Το στοιχείο που δίνει για το θάνατο του νεότερου Ωνάση προκαλεί έκπληξη, αλλά και έντονα ερωτήματα.

    Η οικονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση έζησε για χρόνια στο πλευρό της οικογένειας, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα τους καθημερινά και ελέγχοντας έως και την παραμικρή λεπτομέρεια όσων τους αφορούσαν, πριν φτάσουν στα χέρια τους, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ασφάλειά τους.

    Έχοντας τόσο στενή επαφή με τα μέλη της οικογένειας, γνώριζε εκ των έσω όλα όσα τους συνέβαιναν, τα γεγονότα που διαδραματίζονταν και τις αποφάσεις που έπαιρναν για σημαντικά θέματα.

    Η Γεωργία Βέττα έζησε δίπλα στην οικογένεια, τόσο στα χρόνια της μεγάλης δόξας όσο και σε εκείνα της «μαύρης» εποχής του πένθους, του πόνου, της αποσύνθεσης όλης αυτής της λαμπερής ζωής, με την οποία ταυτίστηκε τόσο η οικογένεια Ωνάση.
    H οικονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό

    Εκείνη βρισκόταν στο πλευρό του μεγιστάνα σε πολλές στιγμές του, ήταν παρούσα σε σημαντικές συνομιλίες, συμμετείχε στα ταξίδια της οικογένειας, ενώ χαρακτηριστικό της αφοσίωσης, αλλά και της σχέσης που μοιραζόταν με την οικογένεια, αποτελεί το γεγονός ότι δοκίμαζε ακόμη και τα φαγητά τους, πριν τους τα σερβίρει, για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι δηλητηριασμένα.

    «Ο Αρίστος είχε λεφτά, χωρίς ευτυχία»

    «Με τον Αρίστο ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο. Μόντε Κάρλο, Παρίσι, Αμερική, Ακαπούλκο, Βενετία. Παντού. Με μια βαλιτσούλα στο χέρι ήμουν συνέχεια. Βλέπετε, δεν εμπιστευόταν άλλον να ελέγχει το φαγητό, ούτε να ακούει τι λέγεται στα ραντεβού του», περιγράφει ενδεικτικά η οικονόμος, ενώ αίσθηση προκαλεί η εντύπωση που έχει αποκομίσει για τον Έλληνα μεγιστάνα «Ο Αρίστος είχε λεφτά, χωρίς ευτυχία».

    Αναφερόμενη στο γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους για την οικογένεια Ωνάση, στο θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση, η Γεωργία Βέττα αφήνει σαφείς αιχμές κατά της πρώην συζύγου του εφοπλιστή, αλλά και πρώην πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζάκι Κένεντι, γεγονός που εγείρει ερωτήματα, προκαλεί σοκ και επιβεβαιώνει, κατά κάποιο τρόπο, την πεποίθηση που είχε από την αρχή ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ότι ο θάνατος του γιου του δεν ήταν απλώς ατύχημα.

    Αλέξανδρος Ωνάσης

    «Η Τζάκι επέμενε να οδηγήσει το αεροπλάνο ο Αλέξανδρος»

    Όπως μαρτυρά χαρακτηριστικά η οικονόμος, «Η Τζάκι επέμενε εκείνη τη μοιραία μέρα ο Αλέξανδρος να εκπαιδεύσει με το Piaggio τους Αμερικανούς πιλότους που ήρθαν από τις ΗΠΑ. Διαφορετικά, ο Αρίστος δεν θα τον άφηνε. Τον Αλέξανδρο τον σκότωσαν, τον φάγανε. Με αυτόν τον καημό θα πεθάνω», εξομολογήθηκε η γυναίκα.

    Μάλιστα, η Γεωργία Βέττα γνώριζε και λεπτομέρειες για τα όσα διαδραματίστηκαν τη μοιραία μέρα της 22ας Ιανουαρίου 1973, λίγο πριν από την πτήση, που κόστισε τη ζωή στον άτυχο νέο.

    «O Αλέξανδρος ήταν πολύ καλό παιδί. Εξαιρετικό. Χαμηλών τόνων, σε αντίθεση με τη Χριστίνα. Θυμάμαι, ήταν τόσο ερωτευμένος με τη Φιόνα… Σε εκείνη είχε βρει και την ερωμένη, και τη μάνα, και όλη τη στοργική αγάπη που του έλειπε. Ηταν έτοιμος να την παντρευτεί. Και τότε του έλεγε ο Αρίστος: «Βρε, παιδί μου, τη Φιόνα θα πάρεις, που έχει την ίδια ηλικία με τη μάνα σου; Αυτή θα παντρευτείς;». Και εκείνος του απαντούσε: «Αυτήν αγαπάω, αυτήν θα παντρευτώ». Με παίρνει λοιπόν το προηγούμενο βράδυ του θανάτου του από το Μόντε Κάρλο ο Αλέξανδρος και μου λέει: «Γεωργία, ειδοποίησε τον κουρέα τον Άγγελο να έρθει στις 5.00 το απόγευμα να με κουρέψει». Και ο άνθρωπος ήρθε και τον κούρεψε».

    Αριστοτέλης και Αλέξανδρος Ωνάσης

    «Το επόμενο πρωί, στις 6.00, μου φωνάζει από το δωμάτιό του: «Γεωργία, φτιάξε τον δίσκο με το πρωινό». Παραξενεύτηκα. Μονολογούσα: «Παναγία μου, θα πάει για δουλειά τόσο πρωί;». Δεν ήξερα ότι είχαν έρθει Αμερικανοί πιλότοι για να τους εκπαιδεύσει στο Piaggio, για να πάνε στην Καραϊβική. Εκείνοι φιλοξενούνταν στο Hilton. Όταν ξύπνησε ο Αρίστος, του λέω: «Ρε συ Αρίστο, 500 πιλότους έχεις, αυτό το παιδί βρήκες να τους εκπαιδεύσει, επειδή το είπε η Τζάκι;». Θυμάμαι έλεγε τότε συνέχεια η Τζάκι: «Ο Αλέξανδρος να εκπαιδεύσει τους πιλότους, επειδή ξέρει το αεροπλάνο». Αποτέλεσμα; Το δεξί πηδάλιο να καρφωθεί στο κρανίο του».

    Ο τάφος του Αλέξανδρου Ωνάση

    «Θα ζούσε όλη η οικογένεια, αν δεν πέθαινε τότε ο Αλέξανδρος»

    Η κυρία Βέττα θυμάται τις μαύρες ημέρες που ακολούθησαν. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης καταρρακώθηκε από τον θάνατο του γιου του, από τον οποίο, όπως είναι γνωστό, δεν συνήλθε ποτέ. Η οικονόμος έζησε από κοντά την ανείπωτη θλίψη του Έλληνα κροίσου, που αρνιόταν να παραδεχθεί την απώλεια του γιου του, γι’ αυτό και καθυστέρησε την ταφή του για 20 ημέρες.

    Όπως περιγράφει η οικονόμος, «όταν ήρθε ο Αρίστος στο ΚΑΤ για να δει τον Αλέξανδρο, άρχισε να κλαίει. Βγαίνοντας από το δωμάτιο είπε στους γιατρούς: «Βγάλτε τα σωληνάκια. Το παιδί μου είναι πεθαμένο». Είχε θολώσει το μυαλό του. Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευε ότι είχε πεθάνει. Για εκείνον, στο μυαλό του, ζούσε. Για 20 ημέρες βρισκόμασταν στον Σκορπιό. Εκείνος, κάθε βράδυ, κατηφόριζε στο εκκλησάκι που τον είχε, μέσα στο φέρετρο και του μίλαγε, σαν να ζούσε. Του έλεγε ακόμα και τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό και δεν έδινε εντολή για να τον θάψουν. Είχε μεγάλο καημό που χάθηκε τόσο απρόοπτα. Ξεκίνησαν τα βλέφαρά του να σκεπάζουν τα μάτια του. Έπαθε βλεφαρόπτωση. Τότε, λοιπόν, αγρίεψε ο μητροπολίτης Λευκάδος και του λέει: «Κύριε Ωνάση, ή τον θάβετε ή θα τον πάτε σε μαυσωλείο στη Γαλλία».

    Και ο Αρίστος, προκειμένου να μην τον χάσει από τον Σκορπιό, αποφάσισε να τον κηδεύσει. Την ημέρα της κηδείας ήρθε και η μάνα του, η Τίνα, παρότι δεν μιλούσε με τον Αλέξανδρο, λόγω του γάμου της με τον Νιάρχο. Παρούσα και η αρραβωνιαστικιά του, η Φιόνα Φον Τίσεν. Ο Αρίστος δεν παρέστη στην κηδεία. Ο παπάς, για να πειστεί ότι το πτώμα του Αλέξανδρου είναι στο φέρετρο, ζήτησε από τη μάνα του να το ανοίξει, αλλιώς δεν θα έψελνε τη νεκρώσιμη ακολουθία. Και ανοίγουν το φέρετρο και βλέπουμε έναν άλλον Αλέξανδρο. Τρεις μέρες τον ταρίχευαν στο ΚΑΤ, κατ’ εντολήν του Αρίστου. Ήθελε να τον κρατήσει για πάντα κοντά του», εξιστόρησε χαρακτηριστικά η 90χρονη οικονόμος του Ωνάση.

    Στην κηδεία του Αλέξανδρου Ωνάση

    Γάμος συμφερόντων η δέσμευση του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι

    Η οικονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση αναφέρθηκε γενικότερα στον γάμο του μεγιστάνα με την χήρα του Τζον Κένεντι, χαρακτηρίζοντάς τον έναν γάμο «για τα συμφέροντα και μόνο».

    «Τη Μαρία (Κάλλας) τη λάτρευε. Ο γάμος με την Τζάκι έγινε καθαρά λόγω συμφερόντων», εξηγεί και συνεχίζει: «Την ημέρα που παντρεύονταν στον Σκορπιό, μαζί της ήταν και τα παιδιά της, ο Τζον και η Καρολίνα. Εκεί και ο μικρός Αλέξανδρος. Ρωτάει, λοιπόν, ο Τζον τι συμβαίνει και η μάνα του είναι ντυμένη με το νυφικό. Και του απαντάει ο Αλέξανδρος με παράπονο: «Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για την Ελλάδα». Δεν ήθελε να αναφέρει καθόλου ότι ο πατέρας του παντρεύεται με την Τζάκι», μαρτυρώντας με αυτό τον τρόπο ότι τα παιδιά του Αριστοτέλη δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι αυτό τον γάμο, αλλά ούτε και την Τζάκι Κένεντι ως μητριά τους.

    Ωνάσης- Τζάκι
    O γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι

    Η γυναίκα, μάλιστα, αναφέρει και ένα περιστατικό που της είχε κάνει εντύπωση από την Τζάκι Κένεντι. Όπως εξήγησε, κάθε φορά που ερχόταν η Τζάκι στην Ελλάδα, συνοδευόταν από μια φρουρά ογκωδών μελαψών ανδρών. Η οικονόμος θυμάται: «Λέω τότε κάποια στιγμή: “Για όνομα του Θεού. Τι τη φυλάτε; Εδώ είναι Ελλάδα”. Και μου απαντάει ο ένας: “Δεν φυλάμε την κυρία Τζάκι, αλλά τα παιδιά του Κένεντι”».

    Η κα Βέττα εξήγησε και τον λόγο που αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της και να δώσει πληροφορίες για την οικογένεια μετά από τόσα χρόνια.

    «Έχω μεγάλο καημό με όσα συνέβησαν στον Αρίστο και στην οικογένειά του. Έφαγε ψωμί από εκείνον πολύς κόσμος. Χιλιάδες άνθρωποι. Πρέπει να γνωρίζει ο λαός. Ο Αρίστος ήταν ο καλύτερος άνθρωπος. Δεν του ταίριαζε τέτοιο άδοξο τέλος», καταλήγει.

    Αριστοτέλης και Αλέξανδρος Ωνάσης



    ΣΧΟΛΙΑ