• LIFE&STYLE

    Αριστοτέλης Ωνάσης: Αυτό είναι το νησί που ήθελε να αγοράσει πριν τον Σκορπιό

    • NewsRoom

    Αριστοτέλης Ωνάσης


    Το 1963, ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει τον Σκορπιό, το προσωπικό του καταφύγιο. Ποιο είναι, όμως, εκείνο το νησί που θέλησε όσο τίποτε, πριν περάσει στα χέρια του ο Σκορπιός;

    Ο Σκορπιός, που σήμερα είναι ιδιοκτησία του επιχειρηματία Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, αποτελεί μια νησίδα του Ιονίου, που βρίσκεται στα πρόσγεια του νοτίου στομίου του κόλπου Αλέξανδρου της Λευκάδας. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων νήσων και στο σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων. Βόρεια του Σκορπιού βρίσκεται η νησίδα Σκορπίδι και ανήκει διοικητικά στο δήμο Μεγανησίου.

    To 1963, η κυριότητα της νησίδας του Σκορπιού περνά στα χέρια του Έλληνα κροίσου εφοπλιστή, Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος το αγοράζει από το ελληνικό Δημόσιο και αποτελεί έκτοτε το διασημότερο ακίνητο που είχε στην ιδιοκτησία του ο μεγιστάνας.

    Η μικρή έκταση χέρσας γης αναμένεται να γίνει το προσωπικό ησυχαστήριο του διάσημου επιχειρηματία, αλλά και το μέρος όπου θα λάβουν χώρα μεγάλα και σημαντικά κοσμικά γεγονότα, που θα μείνουν στην ιστορία, ενώ εκεί θα γραφτεί και ο τραγικός επίλογος της μεγαλειώδους οικογένειας, αφού η νησίδα θα αποτελέσει την τελευταία κατοικία τόσο για τον ίδιο τον εφοπλιστή όσο και για τα δύο του παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα.

    Ο Σκορπιός δεν είχε πάντοτε αυτή την ονομασία, αλλά την απέκτησε, όταν ο αγαπημένος γιος του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρος, επέλεξε αυτό το όνομα για το καταφύγιο της οικογένειας. Η ιστορία πίσω από την επιλογή του ονόματος από τον Αλέξανδρο Ωνάση κρύβει μια παιδική αθωότητα, καθώς ο διάσημος γιος του εφοπλιστή, καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, επιθυμούσε πολύ έναν σκορπιό για κατοικίδιο, πράγμα για το οποίο δεν έλαβε ποτέ τη συναίνεση του πατέρα του.

    Για να κάνει το χατίρι του γιου του, στον οποίο είχε τεράστια αδυναμία, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ονόμασε το ιδιόκτητο νησί της οικογένειας «Σκορπιό».

    Αξίζει, μάλιστα να σημειωθεί ότι, μετά το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, κάτοικοι των περιχώρων νησίδων απελευθέρωσαν διαφορά είδη σκορπιών, με στόχο να δημιουργήσουν μια φήμη για το νησί, αλλά και να τιμήσουν τον αείμνηστο επιχειρηματία.

    Σήμερα, στη νησίδα του Σκορπιού μπορεί κανείς να συναντήσει περισσότερα από 230 είδη σκορπιών -εκ των οποίων μερικά είναι εξαιρετικά σπάνια- σε μεγάλους πληθυσμούς, όπως το emmanus scorpius και το Scorpio russo.

    Παρ’ όλη την ταύτιση, ωστόσο, του Σκορπιού με την οικογένεια Ωνάση και το γεγονός ότι αποτέλεσε τόπο σπουδαίων γεγονότων, ο Έλληνας κροίσος έτρεφε μεγάλη αγάπη για ένα άλλο νησί, το οποίο είχε σκεφτεί και προσπαθήσει να αγοράσει πριν από τον Σκορπιό.

    Το νησί αυτό δεν ήταν άλλο από το νησί του Οδυσσέα, τον τόπο που τιμήθηκε στα κείμενα του Ομήρου και αποτελεί ξεχωριστής σημασίας τόπο για την Ελλάδα ιστορικά, την Ιθάκη. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, που ήταν γνωστός, μεταξύ άλλων και για τις φιλοσοφημένες ατάκες του, έδειχνε ιδιαίτερη αδυναμία στο νησί της Ιθάκης, ενώ για την αποκατάσταση του μοναστηρίου της Παναγίας των Καθαρών, είχε δώσει πολλά χρήματα.

    Αναφορικά με το μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών, το 1953 με τους καταστροφικούς σεισμούς, είχε υποστεί ζημιές και σχεδόν ισοπεδώθηκε όπως και πολλά άλλα κτίσματα στο νησί. Τότε, ο Αριστοτέλης Ωνάσης βοήθησε οικονομικά στην υποστήριξη του έργου συντήρησης.

    Ωστόσο, όταν ο Έλληνας κροίσος είχε συζητήσει την αγορά γης στο νησί ή ακόμη και ολόκληρης της Ιθάκης, κυβερνητικοί παράγοντες της εποχής δεν του το είχαν επιτρέψει και έτσι κατέληξε να αγοράσει αργότερα τον Σκορπιό.



    ΣΧΟΛΙΑ