• LIFE&STYLE

    Αυτό είναι το πρόσωπο του μέλλοντος


    Μια από τις κύριες δημογραφικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα είναι η γήρανση του πληθυσμού. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και τα ποσοστά γονιμότητας έχουν μειωθεί. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι και λιγότεροι πολίτες σε ηλικία εργασίας. Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής είναι σοβαρές. Η ανάπτυξη επιβραδύνεται τόσο στο εσωτερικό των χωρών, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό μειώνεται.

    Μια νέα έκθεση της γερμανικής τράπεζας Berenberg, που χρησιμοποίησε οικονομικά δεδομένα των τελευταίων 100 χρόνων, καθώς και προβλέψεις των Ηνωμένων Πολιτειών, επιχειρεί να ανακαλύψει πως θα μοιάζει δημογραφικά ο κόσμος, τα επόμενα 50 χρόνια. Τα ευρήματα είναι αρκετά εντυπωσιακά.

    Στην Ιαπωνία, εδώ και καιρό έχει παρατηρηθεί αυτή η συνάρτηση γηραιότερου και νεότερου πληθυσμού. Ο πληθυσμός της άρχισε να μειώνεται από το 2004 και δεν έχει σταματήσει. Οι οικονομολόγοι, πρόσφατα, εντόπισαν παρόμοιο πρόβλημα στην Κίνα, όπου ο πληθυσμός που μπορεί να εργάζεται συρρικνώνεται δραματικά.

    Η έκθεση της Berenberg αναφέρει ότι μέσα στα επόμενα 50 χρόνια το πρόβλημα της γήρανσης και συρρίκνωσης του πληθυσμού θα επηρεάσει όλο και περισσότερες χώρες. Μάλιστα, τονίζεται πως το προσδόκιμο ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα ποσοστά γονιμότητας θα πέφτουν κατακόρυφα. Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε από τα μέσα του 20ου αιώνα και όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται χειρότερο. Η Berenberg πιστεύει πως μέχρι το 2050, περίπου το 75% των χωρών παγκοσμίως, θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

    population

    πληθυσμος

    Στην έκθεση γίνεται και μια ανάλυση, βάσει του δείκτη εξάρτησης. Πρόκειται για ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο της ηλικιακής διάρθρωσης του πληθυσμού, αφού συγκρίνει τον αριθμό των ανθρώπων που καταναλώνουν, αλλά δε δουλεύουν, με τον αριθμό των ανθρώπων που δουλεύουν και καταναλώνουν. Στην Κίνα, όπως και στην Ιαπωνία, η αναλογία των εξαρτώμενων πολιτών αναμένεται να φτάσει στα ύψη.

    δημογραφικό πρόβλημα

    Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, προς το παρόν, δεν αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τη Berenberg. Στην Ιταλία και την Ισπανία, εκτιμάται πως το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 χρονών, το 2050. Η Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση, αφού εκεί αναμένεται να συμβούν οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές μειώσεις.

    Οι ΗΠΑ, προς το παρόν, δεν βρίσκονται σε δυσμενή θέση, παρότι τις χαρακτηρίζει ένας πολύ ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Βέβαια, αυτό που τις σώζει, είναι τα σχετικά υψηλά ποσοστά γεννήσεων, τα οποία διατηρούν τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να δουλέψουν σε καλά επίπεδα.

    πληθυσμος 2

    Οι ερευνητές τονίζουν πως όλα αυτά είναι προβλέψεις, που μπορεί να μην επαληθευτούν, αφού οι άνθρωποι και οι οικονομίες προσαρμόζονται. Αλλά άσχετα από το τι θα συμβεί, η στροφή προς ένα γηραιότερο πληθυσμό, έχει επεκταθεί σε όλα τα μέρη του κόσμου. Δεν περιορίζεται σε κάποιες χώρες και δεν είναι μοναδικό “προσόν” της Ιαπωνίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/46-ekatommiria-vretani-stis-kalpes-brexit-bremain/55644

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/bomva-exo-apo-spiti-gnostou-epichirimatia-sti-vouliagmeni/55646

     



    ΣΧΟΛΙΑ