• LIFE&STYLE

    Γιατί η Johnson & Johnson θα πληρώσει 72 εκατομμύρια δολάρια σε οικογένεια γυναίκας που πέθανε από καρκίνο!

    • NewsRoom


    Το αστρονομικό ποσό των 72 εκατομμυρίων δολαρίων, καλείται να πληρώσει η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ως αποζημίωση στην οικογένεια μιας γυναίκας από τις ΗΠΑ, ο θάνατος της οποίας, φέρεται να συνδέεται με την χρήση προϊόντων της εταιρείας.

    Η Jackie Fox, η οποία ζούσε στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, χρησιμοποιούσε για περισσότερα από 35 χρόνια το ταλκ για μωρά της Johnson & Johnson και το αφρόλουτρο «Shower to Shower» για την γυναικεία υγιεινή. Ωστόσο, πριν από τρία χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών και πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο στην ηλικία των 62 ετών.

    johnson-johnson proionta

    Οι δικηγόροι της οικογένειας υποστήριξαν πως η εταιρεία γνώριζε τους κινδύνους για καρκίνο του εν λόγω προϊόντος και πως δεν προειδοποίησαν τους καταναλωτές.

    Η δίκη διήρκησε τρεις εβδομάδες, και είναι η πρώτη, σε μια σειρά από πολλές ακόμη παρόμοιες υποθέσεις που αφορούν το ταλκ της συγκεκριμένης εταιρείας.

    Τα μέλη του δικαστηρίου, έκαναν σύσκεψη τεσσάρων ωρών και αποφάνθηκαν ότι εσωτερικά έγγραφα της Johnson&Johnson βοήθησαν ώστε να οδηγηθούν στην τελική απόφασή τους. «Ήταν ξεκάθαρο ότι η εταιρεία κάτι έκρυβε», δήλωσε η επικεφαλής τους, Krista Smith. «Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να βάλουν μια προειδοποίηση στη συσκευασία».

    Η Johnson&Johnson, από την μεριά της εξέφρασε τη διαφωνία της με όλα αυτά. «Μοναδική ευθύνη μας είναι η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών και είμαστε απογοητευμένοι με την έκβαση της δίκης», δήλωσε η εκπρόσωπός της, Carol Goodrich. «Συμπάσχουμε με την οικογένεια της γυναίκας, αλλά τονίζουμε ότι τα προϊόντα μας πληρούν εδώ και δεκαετίες επιστημονικές προδιαγραφές».

    Άγνωστο ακόμα αν η εταιρεία θα κάνει έφεση ή όχι στη δικαστική απόφαση.

    Στο μεταξύ, επιστήμονες μελετούν ακόμη αν πράγματι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ταλκ με την εμφάνιση καρκίνου στις ωοθήκες, αλλά η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία επιμένει ότι οι γυναίκες πρέπει να την αποφεύγουν.

    Περισσότερες από 1.000 παρόμοιες υποθέσεις εκκρεμούν σε διεθνές επίπεδο και οι δικηγόροι ισχυρίζονται πως θα κατατεθούν χιλιάδες ακόμη παρόμοιες υποθέσεις.

    Τον Μάιο του 2009, η οργάνωση Εκστρατεία για Ασφαλή Καλλυντικά άρχισε να πιέζει την Johnson & Johnson προκειμένου να αφαιρέσει από τα προϊόντα της για μωρά και ενήλικες, τα συστατικά των οποίων η ασφάλεια θεωρείται αμφίβολη.

    Μετά από τρία χρόνια, η εταιρεία συμφώνησε να εξαλείψει τα συστατικά διοξάνιο και φορμαλδεΰδη, τα οποία θεωρούνται «ένοχα» για τη δημιουργία καρκίνου.

    Η συμφωνία ήταν να εξαιρεθούν από όλα τα προϊόντα, αρχής γενομένης από το 2015.



    ΣΧΟΛΙΑ