ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια πρωτοφανής υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια με τη μήνυση που κατατέθηκε από τη μειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Σπετσών για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο νησί.
Ο μηνυτής της υπόθεσης είναι ο Ευάγγελος Κονταξάκης, συνταξιούχος Υποστράτηγος και πρώην Στρατιωτικός Δικαστής, επικεφαλής της μειοψηφούσας παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπετσών.
Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία κατατέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς, φέρει την επίσημη συναίνεση και έγκριση όλων των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης του Δήμου Σπετσών, στοιχείο που της προσδίδει τη βαρύτητα που απαιτείται, για να τύχει της προσοχής για όσα συμβαίνουν.
«Εξόφθαλμα παράνομη χωματερή»
Στην περιοχή «Αγριόπετρες» της Ζάστενας, στο νησί των Σπετσών, έχει δημιουργηθεί –κατά τους καταγγέλλοντες– μια παράνομη χωματερή, όπου σύμφωνα με τη μήνυση «καθημερινώς εναποτίθενται και ενταφιάζονται κάθε λογής απορρίμματα, ενώ στον ίδιο χώρο απορρίπτονται βοθρολύματα του Δήμου Σπετσών, τα οποία τελικώς καταλήγουν στην θάλασσα».
Πρόκειται για χωματερή, η οποία λειτουργεί χωρίς καμία περιβαλλοντική πρόβλεψη και αποτελεί «περιβαλλοντική – υγειονομική βόμβα» με άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους, τους επισκέπτες αλλά και για το ίδιο το οικοσύστημα του νησιού.
Η χωματερή βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου είχε ξεκινήσει το 2014 η κατασκευή έργου βιολογικού καθαρισμού. Παρότι το έργο αυτό παρουσιάστηκε αρχικά ως μεγαλόπνοο έργο που θα έλυνε το πρόβλημα των λυμάτων του νησιού, στην πράξη, σύμφωνα με τη μήνυση, «κατέληξε ως ένα έργο, το οποίο οι δημότες μας πλήρωσαν πανάκριβα και το οποίο ουδεμία διαφορά έχει εν σχέσει με την προηγούμενη κατάσταση». Αντί για λειτουργική εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού, σήμερα υπάρχει απλώς «μια γούρνα και ένας αρκετά μεγάλος αγωγός (γύρω στα 600 μέτρα), ο οποίος καταλήγει στην θάλασσα».

Έτσι, αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι ότι «αντί να επιρρίπτονται τα βοθρολύματα απευθείας στην πλαγιά, (όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι πρότινος), αυτά να συγκεντρώνονται στην ως άνω γούρνα και από εκεί- διάμεσου του αγωγού – στη θάλασσα!»
Μάλιστα, οι μηνυτές στηρίζουν σθεναρά την αλήθεια των λεγομένων τους: «Όσο εξοργιστικό, κι αν ακούγεται, είναι απολύτως αληθές, αποδεικνύεται δε από, πλήθος φωτογραφιών και βίντεο τα οποία συνοδεύουν την παρούσα».
Τα επιχειρήματα των μηνυτών για τις παρανομίες που συντελούνται
Παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
Η μηνυτήρια αναφορά στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ρύπανση και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή υπερβαίνοντας τα όρια που προβλέπει η εκάστοτε άδεια. Στο έγγραφο τονίζεται ότι η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο του βιολογικού καθαρισμού «ίσχυε μέχρι τις 27-10-2020, χωρίς να έχει περιέλθει εις γνώσιν μας σχετική ανανέωση ή παράταση αυτής».
Προηγούμενα πρόστιμα – ατιμωρησία
Παρά την ήδη διαπιστωμένη παρανομία, σύμφωνα με τους μηνυτές, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Έχουν ήδη επιβληθεί δύο διοικητικά πρόστιμα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Το πρώτο από την Περιφέρεια Αττικής με την απόφαση 6/2024 και το δεύτερο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρόστιμο ύψους 294.000 ευρώ, κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023.
Παρόλα αυτά, οι μηνυτές διαπιστώνουν ότι δεν άλλαξε τίποτα ουσιωδώς, καταγγέλλοντας τη «συνεχιζόμενη συνειδητή προσβολή του περιβάλλοντος σε πλήρη γνώση και αποδοχή των αρμοδίων – υπευθύνων θεσμικών οργάνων του Δήμου».
Εμπόδιο στην ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού
Οι παρανομίες που διαπιστώνονται στον χώρο αποτελούν ταυτόχρονα και εμπόδιο στην ολοκλήρωση του έργου του βιολογικού καθαρισμού. Ο προηγούμενος εργολάβος, λόγω των προβλημάτων, αναγκάστηκε τελικώς να στραφεί με αγωγή κατά του Δήμου Σπετσών, ενώ ο νέος εργολάβος αδυνατεί να συνεχίσει το έργο, αφού δεν έχουν εκπληρωθεί βασικές εργολαβικές υποχρεώσεις του Δήμου.
Μεταξύ άλλων, δεν έχει γίνει τοπογραφική αποτύπωση και γεωλογική-γεωτεχνική μελέτη, δεν έχει λάβει χώρα η απαιτούμενη απελευθέρωση του χώρου και η απομάκρυνση υλικών και απορριμμάτων, ενώ «η κατασκευή του φρεατίου φόρτισης και του υπολοίπου αγωγού διάθεσης έχει καταστεί αδύνατη».
Τα επόμενα βήματα
Οι μηνυτές ζητούν την ποινική διερεύνηση των πράξεων και παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Σπετσών, με δεδομένο ότι η συμπεριφορά αυτή παραβιάζει ρητά το άρθρο 24 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός», αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα 1180/1981.
Μάλιστα, με βάση τον ν. 1650/1986, ο οποίος θεσπίζει ποινικές κυρώσεις για ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις τελέσεως από πρόσωπα που διοικούν νομικά πρόσωπα, όπως οι ΟΤΑ, υφίσταται και προσωπική ποινική ευθύνη.
Συνεπώς, εφόσον ασκηθεί τελικά ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα με βάση τη μήνυση, θα κινδυνεύουν με σοβαρές ποινές η Δήμαρχος αλλά και τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου Σπετσών. Πάντως, δεδομένου ότι η μήνυση συνοδεύεται από πλήθος εγγράφων και οπτικοακουστικού υλικού προς στήριξή της, είναι πολύ πιθανό να ευδοκιμήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υπευθύνους…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
