• The Wiseman

    Οι “διαστημικοί” μισθοί στα Πλαστικά Θράκης και ποιο είναι το Deal που στέλνει εκκωφαντικό μήνυμα

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Οι τραπεζίτες τα βλέπουν; 

    Φίλοι αναγνώστες, δυστυχώς τα αποτελέσματα των Πλαστικών Θράκης ήταν τεράστια απογοήτευση. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και ειδικότερα οι Αμερικάνοι, όταν αγόραζαν Πλαστικά Θράκης το 2016, υπολόγιζαν με βάση τις τότε εκτιμήσεις-προβλέψεις της διοίκησης πολύ καλύτερα αποτελέσματα για το 2018. Πραγματικό σκωτσέζικο ντους πάθανε αλλά, μη νομίζετε, δεν είναι και οι μόνοι. Σχεδόν όλη η ελληνική θεσμική κοινότητα έχει πιαστεί στη φάκα. Με βάση τα στοιχεία της 31/12/2018, οι Έλληνες θεσμικοί ελέγχουν το 8,17% του μετοχικού κεφαλαίου των Πλαστικών Θράκης ενώ έχουν μόνο το 3,59% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ. Φίλοι αναγνώστες πάμε όμως τώρα στην ουσία. Ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν των Πλαστικών Θράκης κατά 1,3%, από 318,5 εκατ. ευρώ σε 322,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA μειώθηκαν κατά 8,7%, από 30,1 εκατ. ευρώ σε 27,5 εκατ. ευρώ. 

    Ακόμα χειρότερα, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 27,7%, από 13.8 εκατ. ευρώ σε 10 εκατ. ευρώ. 

    Τέλος, τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 26,8%, από 10,5 εκατ. ευρώ σε 7,7 εκατ. ευρώ. 

    Τώρα φίλοι αναγνώστες πάμε στην καρδιά του ισολογισμού. 

    Οι ταμειακές ροές από συνεχιζόμενες λειτουργικές δραστηριότητες είχαν μια πτώση της τάξης του 26,34% (!!!!!), από 19,2 εκατ. ευρώ σε 14,1 εκατ. ευρώ. 

    Δυστυχώς, ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στις ελεύθερες ταμειακές ροές. 

    Πέρσι ήταν αρνητικές κατά 2,5 εκατ. ευρώ αλλά φέτος εκτοξεύθηκαν σε αρνητικές 18,1 εκατ. ευρώ.  Δηλαδή η εταιρεία καίει πολλά λεφτά. 

    Εκτός από τις άκρως προβληματικές ελεύθερες ταμειακές ροές, ο καθαρός δανεισμός -NET DEBT (συνολικός τραπεζικός δανεισμός μείον τα τραπεζικά διαθέσιμα), δυστυχώς αυξήθηκε κατά 35,55% (!!!!!) από 57,8 εκατ. ευρώ σε 78,3 εκατ. ευρώ. 

    Έτσι, έφτασε να είναι 2,8 φορές τα EBITDA από 1,9 πέρσι. Άραγε οι τραπεζίτες τα βλέπουν όλα αυτά; 

    Φίλοι αναγνώστες, τέτοιο ΒΑΤΕΡΛΟ δεν το περίμενε κανείς αλλά το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος. 

    Η διοίκηση υπό τον Κώστα Χαλιωρή τα τελευταία 4 χρόνια έχει πάρει σαν αμοιβές ΜΟΝΟ 21,545 εκατ. ευρώ (!!!!!). Ψίχουλα δηλαδή.

    Αναλυτικά, το 2018 πήρε 4,952 εκατ. ευρώ. Το 2017 οι αμοιβές ήταν 5,024 εκατ. ευρώ. 

    Το 2016 οι αμοιβές ήταν 5,186 εκατ. ευρώ και το 2015 οι αμοιβές  ήταν 6,383 εκατ. ευρώ. 

    Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες, η διοίκηση είναι στα πούπουλα… βρέξει χιονίσει!!!!!

    Το deal της Τέρνα Ενεργειακή 

    Αυτό που μας έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι κανένας δεν μπήκε στην ουσία του deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ στις ΗΠΑ. 

    Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, υπάρχει πολύ προσεκτικός σχεδιασμός από την διοίκηση Περιστέρη σε συνεννόηση με τους Ολλανδούς. 

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προχθές η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακοίνωσε την εξαγορά αιολικού πάρκου στο Τέξας, εγκατεστημένης ισχύος 200 MW. 

    Η αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 310 εκατ. δολάρια. 

    Για να γνωρίζετε, το αιολικό πάρκο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και 15 μήνες. 

    Μετά την τελευταία κίνηση, από όσο γνωρίζουμε, οι όποιες εξελίξεις στο πακέτο μετοχών της York πάνε για μετά τις 2 Μαΐου. 

    Φίλοι αναγνώστες δώστε τώρα την προσοχή σας. 

    Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πλήρωσε 1,37 εκατ. ευρώ το MW στην Αμερική και πριν λίγο καιρό το Fortress πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ το MW  για να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο του LIBRA Group στην Ελλάδα. 

    Όπως βλέπετε, η αγορά  στέλνει ένα εκκωφαντικό μήνυμα προς όλους, ότι για να γίνει deal-εξαγορά σε αιολικά πάρκα η μίνιμουμ τιμή είναι τα 1,37 εκατ. ευρώ το MW και άνετα πάει και στο 1,5 εκατ. ευρώ το MW. 

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ήδη εγκατεστημένη ισχύ 1032 MW. 

    Με 1,37 εκατ. ευρώ το MW αυτό μας δίνει μια κεφαλαιοποίηση 1,414 δισ. ευρώ, δηλαδή τιμή μετοχής 12,41€ (!!!!!). 

    Για να σας βοηθήσουμε πάλι με την αριθμητική για να μη κουράζεστε, με 1,5 εκατ. ευρώ το MW αυτό μας δίνει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 1,548 δισ. ευρώ, δηλαδή τιμή μετοχής τα 13,58€. 

    Η διοίκηση Περιστέρη, από ό,τι φαίνεται, μετά την πρόσφατη εξαγορά είναι αποφασισμένη  να πιάσει τον στόχο των 2000 MW πολύ πριν από το 2025. 

    Ήδη με την κίνηση αυτή φτάνει σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και αδειοδοτημένα συνολικής ισχύος 1512 MW. 

    Κλείνοντας, θα σας δώσουμε τροφή για σκέψη ώστε να κάνετε μόνοι σας την αριθμητική. 

    Ο Wiseman πιστεύει ότι όταν θα είναι σε πλήρη λειτουργία τα 2000 MW θα δίνουν μίνιμουμ 350 εκατ. ευρώ EBITDA. 

    Τώρα, τι κεφαλαιοποίηση πρέπει να έχει η Τέρνα Ενεργειακή είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο μέλλον.

    Τι συμβαίνει με τα  Zegna 

    Όπως ξέρετε η Zegna είναι μια πανάκριβη ιταλική φίρμα ρούχων παπουτσιών κλπ. Έως τώρα ο αντιπρόσωπος ήταν η Folli Follie στην Ελλάδα. Όμως η στήλη μαθαίνει ότι κάποιοι έξυπνοι μέσα από την εταιρεία πούλησαν κάποια κομμάτια Zegna σε δικούς τους στην μισή τιμή. Αληθεύει; 

    Οι τράπεζες θα χάσουν και την επόμενη έκδοση ομολόγου

    Η στήλη πληροφορείται ότι η επόμενη – τρίτη κατά σειρά – έκδοση ομολόγου από το Δημόσιο θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και θα είναι 5ετούς διάρκειας… 

    Το δυσάρεστο για τις τράπεζες είναι ότι δεν έχουν πάρει το πράσινο φως από τον Μάριο Ντράγκι στο αίτημά τους να αυξήσουν την συμμετοχή τους στις εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου. 

    Το αίτημα έχει τεθεί από το Φθινόπωρο και η Φρανκφούρτη δεν βάζει – προς το παρόν -νερό στο κρασί της… 

    Μπροστά σε αποφάσεις ο Χρήστος Μεγάλου

    Πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στα επόμενα 24ωρα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και οι στενοί συνεργάτες του πρέπει να αποφασίσουν με ποιο από τα δύο funds θα συνεχίσουν – σε αποκλειστικότητα – τις συζητήσεις για το deal που περιλαμβάνει την διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ. Intrum-Pimco και Cerberus σε θέσεις μάχης…

    Έβαλε «πόδι» και στην Praxia ο Θωμάς

    Ο λόγος για τον πολυπράγμων και έμπειρο Θωμά Βαρβιτσιώτη, η εταιρεία του οποίου βάζει σιγά σιγά πόδι στα επικοινωνιακά επιτελεία των τραπεζών. Τελευταίο του απόκτημα η νεοσύστατη Praxia Bank…

    Τόσα χρόνια που ήταν τα παλικάρια του ΣΕΒ;

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας είπε ότι τα επόμενα 5 χρόνια τα μέλη του Συνδέσμου, οι βιομήχανοι δηλαδή, θα επενδύσουν 16 δισ. ευρώ! Σωστά και μπράβο τους…

    Η στήλη όμως διερωτάται γιατί οι βιομήχανοι δεν επένδυσαν από το 2010 έως και σήμερα που η χώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση; Θα απαντήσουν λόγω αβεβαιότητας…

    ΟK, βρε παιδιά, αλλά στα σίγουρα επενδύουν όλοι… Δεν θα έπρεπε λοιπόν να στηρίζετε την χώρα στα δύσκολα στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα και προς τους ξένους επενδυτές τους οποίους περιμένουμε να έρθουν και ακόμη δεν τους βλέπουμε;

    Και λογικά οι ξένοι μεταξύ άλλων τα προηγούμενα χρόνια – όχι τώρα – θα έβλεπαν τους Έλληνες συνάδελφους τους να μην επενδύουν και θα μαγκώνονταν… 

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ