• The Wiseman

    Το παρασκήνιο από το report της Alpha Finance για τον Μυτιληναίο

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    H ανακολουθία των αναλυτών της ALPHA FINANCE

    O WISEMAN όπως έχετε καταλάβει οχι μόνο είναι λάτρης των αριθμών άλλα του αρέσει να διαβάζει. Το report που έβγαλε η ALPHA FINANCE προχθές 9 Απριλίου για το ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ έχει καλά κρυμμένα μυστικά. Φίλοι αναγνώστες, ο αναλυτής της ALPHA FINANCE προέβη σε αύξηση της τιμής στόχου από τα 14.10€ στα 14.50€. Κατ’ αρχάς να σας πούμε ότι θεωρούμε τον Ευάγγελο Μυτιληναίο πάρα πολύ αξιόλογο επιχειρηματία, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και από παλιά αστική οικογένεια. Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, όταν είχε βγει προς πώληση το Αλουμίνιο της Ελλάδας μόνο  ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ενδιαφέρθηκε. Όλοι οι άλλοι Έλληνες λακίσανε. Πήρε το ρίσκο να την εξαγοράσει και του βγήκε. Τώρα ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό γιατί  η εμπιστοσύνη καλή αλλά ο έλεγχος καλύτερος. Ας δούμε τι προέβλεπε ο αναλυτής της ALPHA FINANCE στην αρχή του 2018 για τα νούμερα του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. 

    Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω στον πίνακα που δημοσοσιεύουμε , ο αναλυτής περίμενε πωλήσεις 1.769 δισ . ευρώ. Όμως ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είχε πωλήσεις 1.527 δις ευρώ.  Επεσε έξω δηλαδή κατά 13.68%. 

    Προέβλεπε τα EBITDA του 2018 στα 373 εκ ευρώ ενώ ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έβγαλε 284 εκ. ευρώ.   

    Τέλος περίμενε τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων στα 187 εκ ευρώ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έβγαλε 141 εκ ευρώ. Πραγματικό Βατερλό στην αξιοπιστία του αναλυτή. 

    Το απίστευτο είναι ότι και τα EBITDA και τα ΚΜΦΔΜ ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2017. Φυσικά, γιατί μας αρέσει να είμαστε ακριβοδίκαιοι, πάνω-κάτω όλοι οι αναλυτές τα ίδια νούμερα περίμεναν για το 2018. 

    Κανείς όμως δεν βγήκε να παραδεχτεί το πόσο έξω έπεσε.  Αυτό είναι που ιντρίγκαρε τον WISEMAN να ξεψαχνίσει το report. 

    Το ωραίο είναι ότι τα νούμερα που περίμενε για το 2018 ο αναλυτής τα περιμένει τώρα για το 2019 δηλαδή βλέπει τα EBITDA να είναι στα 375 εκ ευρώ και τα ΚΜΦΔΜ στα 220 εκ ευρώ. 

    Εμείς φέτος θα συμφωνήσουμε μαζί του ότι θα είναι πολύ δυνατή χρονιά για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ και θα πιάσει αυτά τα νούμερα. 

    Η σελίδα 3 του report μας λέει ότι με τις ίδιες εκτιμήσεις που έχει κάνει ο αναλυτής, εάν το ευρώ δυναμώσει και πάει στα 1.24 (ευρώ / δολάριο) η τιμή στόχος πέφτει στα 12.10€ από τα 14.50€. 

    Ξεψαχνίζοντας το report, το μικροσκόπιο του WISEMAN έβγαλε άλλο ένα μεγάλο λαβράκι. 

    Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έχει εγκατεστημένη ισχύ 206 MW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

    Στη σελίδα 3 του report, ο αναλυτής θεωρεί τη δίκαια αξία για αυτά τα 206 MW το ποσό των 267.8 εκ ευρώ. Δηλαδή το κάθε MW αξίζει 1.3 εκ ευρώ. Φθηνό η ακριβό αυτό θα το κρίνει ο κάθε ένας μόνος του. 

    Tα 2 report της Alpha Finance για την Μυτιληναίος

    Νεο Deal 

    Μια σημαντική συμφωνία θα ανακοινωθεί την Δευτέρα η την Τρίτη απο μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν οτι η συμφωνία δεν αφορά την Motor Oil, αλλά εταιρία συμφερόντων του κ. Νίκου Βαρδινογιάννη. 

    Κοντά στο deal με τους Σουηδούς ο Μεγάλου

    Σε ένα μήνα μαθαίνουμε ότι θα κλείσει το deal της τράπεζας Πειραιώς με το ξένο fund (όμιλος διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων) και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την μετατροπή της Piraeus Legacy Unit σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περίπου 25 δις ευρώ.

    Το project είναι τεράστιο και μετά την συμφωνία με τον ξένο η υλοποίηση θα πάρει κανένα εξάμηνο, ίσως και παραπάνω. Εξ ου και η διοίκηση Μεγάλου έχει δεσμευθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου της μείωσης των NPL`s θα γίνει το 2020 και 2021.

    Και για να μην μείνετε με την απορία η στήλη πληροφορείται από έγκυρες πηγές ότι στο deal,  μεγάλο φαβορί είναι οι Σουηδοί της Intrum, οι οποίοι κατεβαίνουν σε κοινοπραξία με την Pimco!

    Μάλιστα, τα στελέχη της σουηδικής εταιρείας κατοικοεδρεύουν στα γραφεία της ελληνικής τράπεζας καθώς οι συναντήσεις, συσκέψεις και παρουσιάσεις για το εγχείρημα είναι ατελείωτες…

    Ο Παππάς χρηματοδοτεί… τον Βαρουφάκη! 

    Με την υπογραφή του Νίκου Παππά (ο γνωστός υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, επί του διαστήματος αρμόδιος και (πρώην;) κολλητός του Αλέξη) εγκρίθηκε το ποσό των 629.561,45 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την ταινία που ετοιμάζει ο Κώστας Γαβράς, μεταφέροντας το βιβλίο του Γιάνη (με ένα ν) Adults In A Room και στην οποία θα πρωταγωνιστεί – μέσα από την υποκριτική ερμηνεία του ηθοποιού που θα επιλεγεί – ο Γιάνης αλλά και ο Αλέξης… Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η σκηνή όπου ο Αλέξης και ο Γιάνης κολυμπούν ανοικτά της Αίγινας και «θάβουν» τον Δραγασάκη…

    Ο επαγγελματίας Τσίπρας

    Στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης τάχθηκε υπέρ της ήπιας παράτασης του Brexit. Ε, βέβαια ο άνθρωπος είναι προφέσορας… Έκανε δημοψήφισμα, ψήφισαν συντριπτικά ΟΧΙ και μέσα σε μία νύχτα το έκανε ΝΑΙ. Είναι βέβαιο ότι έχει σκύψει στο αυτί της Τερέζας (Μέι) και της έχει πει να οδηγήσει την Βρετανία σε νέο δημοψήφισμα…

    Χωρίς καύσιμα οι τράπεζες

    Χλιαρή η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες… Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για καθυστέρηση – έστω και λίγους μήνες έως την υλοποίηση – του σχεδίου που προβλέπει την στήριξη των τιτλοποιήσεων με κρατική εγγύηση… 

    Andersen: Αποκτά παρουσία στην Ελλάδα με Έλληνες partners

    Η επέκταση της Andersen συνεχίζεται δυναμικά σε όλη την Ευρώπη, με την είδηση ότι οι έως τώρα συνεργαζόμενες με την Andersen Global εταιρείες, UNITYFOUR και Πιστιόλης – Τριαντάφυλλος & Συνεργάτες, γίνονται πλέον επίσημα μέλη του παγκόσμιου οργανισμού και θα υιοθετήσουν το όνομα Andersen στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

    H Andersen Tax Ελλάδας και η Andersen Tax Κύπρου, οι οποίες προηγουμένως έφεραν την επωνυμία UNITYFOUR, εξυπηρετούν πελάτες σε διεθνές και τοπικό επίπεδο και εξειδικεύονται στην παροχή φορολογικών και λογιστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών Φ.Π.Α, μισθοδοσίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η UNITYFOUR έχει αναγνωριστεί ως «Recommended Firm» από το World Tax για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

    Ο Νίκος Σιακαντάρης θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Andersen Tax στην Ελλάδα, ενώ ο Νάκης Κυπριανού θα είναι ο επικεφαλής της Andersen Tax στην Κύπρο.

    «Η έως τώρα συνεργασία μας με την Andersen Global επιβεβαίωσε τις κοινές μας αξίες και το κοινό όραμά μας», δήλωσε ο Νίκος Σιακαντάρης. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αξίες μας, όπως η άριστη εξυπηρέτηση, η ακεραιότητα και η αντιμετώπιση όλων των πελατών μας ως μέλη μια ευρύτερης οικογένειας, δεν είναι μόνο διαχρονικές αλλά είναι αυτό που τελικά αναζητούν οι πελάτες από μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών»

    «Θα συνεχίζουμε να βοηθούμε τους πελάτες μας να πετυχαίνουν σε ένα πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον», δήλωσε ο Νάκης Κυπριανού. «Η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί μέσω του παγκόσμιου δικτύου αξιόπιστων συμβούλων και επαγγελματιών»

    Η Πιστιόλης – Τριαντάφυλλος & Συνεργάτες θα δραστηριοποιείται πλέον με το όνομα Andersen Legal στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να παρέχει νομικές υπηρεσίες σε εταιρείες και ιδιώτες, σε θέματα εργατικού, εμπορικού, αστικού δικαίου, εταιρικής διακυβέρνησης, telecommunication, media & technology (TMT) καθώς επίσης real estate και κατασκευών. Ο Θεόδωρος Πιστιόλης και ο Αναστάσιος Τριαντάφυλλος θα ηγηθούν του γραφείου της Andersen Legal στην Ελλάδα.

    «Εδώ και χρόνια κατέχουμε ηγετική θέση στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, έχουμε τους καλύτερους επαγγελματίες και παρέχουμε τις πιο αξιόπιστες νομικές συμβουλές. Αυτό αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσω της συνεργασίας μας με κορυφαίους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο από το δίκτυο των συνεργαζόμενων εταιρειών της Andersen Global”, πρόσθεσαν ο Θεόδωρος Πιστιόλης και ο Αναστάσιος Τριαντάφυλλος.

    «Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεργαστεί με τον Νίκο, τον Νάκη, τον Θοδωρή και τον Τάσο και έχουμε εντυπωσιαστεί από την εμπειρία τους και τη βαθιά γνώση που διαθέτουν για την αγορά» δήλωσε ο Mark Vorsatz, πρόεδρος της Andersen Global και Διευθύνων Σύμβουλος της Andersen Tax LLC. «Η UNITYFOUR και η Pistiolis – Triantafyllos & Associates είναι 2 κορυφαίες εταιρείες και είμαι περήφανος που πλέον θα δραστηριοποιούνται ως Andersen στην Ελλάδα.

    Η Andersen Global είναι μια διεθνής ένωση νομικά ανεξάρτητων εταιρειών – μελών που απαρτίζονται από φορολογικούς και νομικούς συμβούλους σε όλο των κόσμο. Η Andersen Global ιδρύθηκε το 2013 από την αμερικανική εταιρεία Andersen Tax LLC και διαθέτει περισσότερους από 4,000 επαγγελματίες παγκοσμίως με παρουσία μέσω των εταιρειών μελών της και των συνεργαζόμενων εταιρειών σε 136 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.



    ΣΧΟΛΙΑ