• Ροή Ειδήσεων

    Πόνος στην κοιλιά: Οι πιθανές αιτίες ανάλογα με το σημείο

    • NewsRoom


    Ο πόνος στην κοιλιά ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανίσει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Τα πιθανά αίτια είναι πολλά και ποικίλα, άλλοτε σοβαρότερα και άλλοτε λιγότερο ανησυχητικά. Γι’ αυτό και όταν ο πόνος είτε είναι έντονος, είτε επιμένει πρέπει να διερευνάται από ειδικό. Βασικό ρόλο για τη διάγνωση διαδραματίζουν, το σημείο στο οποίο εντοπίζεται, τα χαρακτηριστικά του, τα συνοδά συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς.

    Οι συνηθέστερες αιτίες

    Πάνω δεξιά (κάτω από τα πλευρά): Αν έχει κολικοειδή μορφή (ξεκινάει ήπια- αυξάνεται σε ένταση- κορυφώνεται-χαλαρώνει -ενδεχομένως να υποχωρεί και επαναλαμβάνεται) συνήθως προκαλείται από πρόβλημα της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα, χολοκυστοπάθεια).

    Κάτω δεξιά: Μπορεί να οφείλεται σε κολικό του εντέρου, στη νόσο Crohn ή σε νοσήματα της ωοθήκης.  Αν έχει κολικοειδή μορφή (στην συνέχεια μπορεί να μονιμοποιηθέι και να επεκταθεί σε όλη την κοιλιακή χώρα) ή/και συνοδεύεται από πυρετό, πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα. Πόνος ο οποίος ξεκινάει από το πλάγιο πίσω μέρος του σώματος, επεκτείνεται στην κοιλιά και ακολουθεί την πορεία των ουρητήρων οφείλεται σε κολικό των νεφρών.

    Πάνω αριστερά (κάτω από τα πλευρά): Συνήθως προκαλείται από το παχύ έντερο και ενδεχομένως να οφείλεται σε κολικό.  Αρκετά σπανιότερα  μπορεί να σχετίζεται και με παθολογικές καταστάσεις του σπλήνα.

    Κάτω αριστερά: Είναι το συνηθέστερο σημείο στο οποίο εντοπίζονται οι κολικοί του εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Ο πόνος έχει κολικοειδή μορφή και ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να περιγράφεται ως βάρος, ενόχληση ή δυσφορία. Όταν ο πόνος ξεκινάει από το πλάγιο πίσω μέρος του σώματος,  επεκτείνεται στην κοιλιά και ακολουθεί την πορεία των ουρητήρων οφείλεται σε κολικό των νεφρών. Οι πόνοι σε αυτό το σημείο ενδεχομένως να οφείλονται και σε νοσήματα της ωοθήκης.

    Γύρω από τον ομφαλό: Τα αίτια συνήθως σχετίζονται με το έντερο (παχύ και λεπτό) και συχνά οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα .

    Κάτω κεντρικά: Συνήθως συνδέεται με γυναικολογικά νοσήματα.

    Διάχυτος πόνος: Πόνος ή «τσιμπήματα» που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της κοιλιακής χώρας για περιορισμένη χρονική διάρκεια, συνήθως προκαλούνται από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άγχος, στρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη προστατεύει κατά σχεδόν 50% από τύπους καρκίνου
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβλαβές το πολύ φασκόμηλο-Κρύβει τοξικούς κινδύνους
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιατρική κάνναβη: «Φρένο» σε προσδοκίες και προβληματισμούς βάζουν δυο νέες έρευνες

     



    ΣΧΟΛΙΑ