• ΥΓΕΙΑ

    Ιατρική κάνναβη: “Φρένο” σε προσδοκίες και προβληματισμούς βάζουν δυο νέες έρευνες

    • Έφη Τσιβίκα
    κάνναβη


    Δύο νέα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Addiction , αντικρούουν δυο κοινές πεποιθήσεις σχετικά με τη χρήση της  ιατρικής κάνναβης και «βγάζουν» καλές αλλά και… κακές ειδήσεις, τη στιγμή που επικρατεί έντονος προβληματισμός και στη χώρα μας για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη νομιμοποίησή της.

    Δεδομένου ότι  η ιατρική κάνναβη είναι  πλέον νόμιμη σε 29 αμερικανικές πολιτείες και 7 ευρωπαϊκές χώρες, έντονη είναι η συζήτηση γύρω από το θέμα, με αρκετούς να ισχυρίζονται  ότι η νομιμοποίησή της  θα αυξήσει την χρήση του ναρκωτικού για λόγους ψυχαγωγίας. Ωστόσο, το πρώτο άρθρο από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη έρχεται να διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

    Διεξάγοντας μια μετα-ανάλυση 11 μελετών από τέσσερις μεγάλες εθνικές έρευνες που χρονολογούνται από το 1991, η ερευνητική ομάδα από την Αμερική δεν βρήκε στοιχεία που να καταδεικνύουν αύξηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης. «Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι αμερικανικοί νόμοι περί ιατρικής κάνναβης  μέχρι το 2014 έχουν οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας  της χρήσης του ναρκωτικού από εφήβους”, γράφουν οι συντάκτες του άρθρου.

    Σημειώνουν, ωστόσο, ότι καθώς οι πολιτείες αρχίζουν να νομιμοποιούν την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης  – όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια – η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

    «Παρόλο που δεν διαπιστώσαμε σημαντική επίδραση στη χρήση κάνναβης από εφήβους, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει καθώς οι αγορές που εμπορεύονται την ιατρική κάνναβη αναπτύσσονται και επεκτείνονται και καθώς τα κράτη νομιμοποιούν την ψυχαγωγική  χρήση  της. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν φαίνεται να είναι βάσιμο το επιχείρημα ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης αυξάνει τη χρήση του ναρκωτικού από τους εφήβους”, ανέφερε η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Deborah Hasin.

    Το δεύτερο άρθρο αντικρούει έναν θετικό ισχυρισμό: ότι η ιατρική κάνναβη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης οπιοειδών. Μελέτη του Σεπτεμβρίου του 2017, για παράδειγμα, ανέφερε ότι η ιατρική κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου και να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών υπερβολικής δόσης οπιοειδών.

    Το 2015, περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ από τη χρήση οπιοειδών. Ορισμένες μελέτες, δείχνουν ότι το ποσοστό μειώνεται, γεγονός που αποδόθηκε στη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Το άρθρο από το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας, όμως, δεν φαίνεται να συμφωνεί, καθώς όπως αναφέρει δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το ένα προκάλεσε το άλλο.

    “Υπάρχουν πολύ αδύναμα στοιχεία για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι η επέκταση της πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη θα μειώσει τους θανάτους από υπερβολική δόση οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες”, αναφέρουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι « αν και μερικές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της χρήσης ιατρικής κάνναβης  και της μείωσης των θανάτων από οπιοειδή, δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρχε αιτιώδης συνάφεια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη θεραπευτική κάνναβη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στη βιομηχανία της φαρμακευτικής κάνναβης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έτσι θα διατίθενται τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης

     



    ΣΧΟΛΙΑ